Een dag voor de begrafenis van m’n vader, waar ik overigens behalve de datum op zich, nog geen details over weet, heb ik het best wel taai. De afgelopen dagen was ik het toonbeeld van rationele kalmte. Alles wat niet relevant was op de reservebank en me fulltime concentreren op prioriteiten.

Vandaag ben ik gewoon even wat minder sterk. En dat mag. Daar ben ik mens voor. Maar omdat ik ook niet in dat gevoel verstrikt wil raken, zoek ik afleiding en ga ik maar weer eens een lijstje random vragen beantwoorden. Dat blijf ik leuk vinden. 🙂

811. Hoe had je liefdesleven er ook uit kunnen zien?

Ik heb geen liefdesleven en dat vind ik prima. In de jaren dat ik dat nog wel had, werd ik daar nou niet echt gelukkig van, dus ik voel de behoefte niet eens om weer aan een relatie te beginnen. Er is iemand waar ik veel van houd, maar liefde ervaren is voor mij absoluut niet hetzelfde als het huisje-boompje-beestje gebeuren ambiëren.

Liefde voelen staat voor mij los van het hebben van bepaalde verwachtingen of een relatie willen. Het is een sterk gevoel, niet meer dan dat. Ik krijg het al benauwd bij de gedachte dat ik rond deze tijd al 20 jaar getrouwd had kunnen zijn!

812. Heb je weleens een kaarsje voor iemand gebrand?

Niet dat ik weet. Ik ben niet gelovig en ondanks dat ik het wel een mooi gebaar vind, zou ik het zelf niet doen. Ben ik gewoon te nuchter voor.

813. Hoe vaak per week eet je je favoriete snack?

Eén van m’n meest favoriete snacks is zo’n zakje Maltesers en die eet ik maar zelden. Omdat ik ze niet mag van mezelf. Véél te veel suiker. Eet ze hooguit 4 keer per jaar, dus niet wekelijks.

814. Ben je altijd oprecht blij voor een ander?

Dat ligt aan de situatie denk ik, maar oprecht ben ik sowieso altijd. Ik heb een enorme pesthekel aan zoete broodjes bakken en mooie woorden, alleen omdat het zo leuk staat op je ‘mentale CV’. Ik hou van echtheid, geen gebakken lucht of mooipraterij. Als ik blij ben voor iemand, dan is dat ook echt. Als ik niet blij ben voor iemand, dan laat ik gewoon helemaal niks merken.

815. Ben je weleens geweldig genoemd?

Niet dat ik weet. Hoeft ook niet. Ik ben liever bescheiden en heb nog altijd wat moeite met complimenten in ontvangst nemen. Vind het al gauw veel te overdreven.

816. Waarvoor sta je elke ochtend weer op?

Omdat ik, ondanks de nodige obstakels hier en daar, veel van het leven houd en elke dag weer een nieuwe kans is om te genieten, ook al is het maar van de kleine dingen: Mijn hondje, een fijne wandeling, een grappige gebeurtenis, goeie koffie of een leuk berichtje. Zelfs tijdens de meest donkere dagen, zijn er altijd nog wel lichtpuntjes. Without darkness, there can be no light.

Foto met typografie

817. Zou je in een ander land willen wonen?

Nee! Ik heb vroeger met m’n ouders best veel landen gezien tijdens vakanties, maar als volwassene ga ik nooit op reis. Ik heb er het geld niet voor en voel sowieso die behoefte totaal niet.

Nederland is een goed land met meer voorzieningen dan in welk ander land ook. Sowieso is hier ook genoeg moois en bijzonders te zien en te vinden. Al die mensen die het gras bij de buren groener vinden, moeten misschien eerst eens een goede bril aanschaffen… 🙂

818. Hoe gedraag je je als je nerveus bent?

Ik krijg trillende handjes en trek me terug. Vooral als ik in gezelschap ben, komt er nog amper een woord uit en ik kruip ‘t liefst weg in het verste hoekje. Ik ben echt iemand die zich terugtrekt en alleen wil zijn als ik me niet goed voel (waar nerveus zijn ook onder valt) en ik zoek dan juist niet het gezelschap van anderen op. Misschien ook wel omdat ik uit ervaring heb geleerd dat heling nooit vanuit andere mensen komt, maar dat die kracht wel in mezelf zit.

819. Wijk je weleens af van vaste routes?

De originele vraag was of ik van m’n vaste route naar ‘t werk afwijk, maar aangezien ik geen werk heb, valt die vraag niet echt te beantwoorden. Ik hou er niet van om altijd dezelfde route te lopen of fietsen ergens naartoe, dus het gebeurt nogal eens dat ik inderdaad een andere route kies om van A naar B te komen, vooral op de fiets doe ik dat. Hoe meer kilometers, hoe beter. En dan zie je toch ook weer eens wat anders. Voorspelbaarheid vind ik vreselijk!

820. Welke garanties heb je in het leven?

Ze zeggen weleens: De dood en de Belastingdienst zijn de enige zekerheden die je hebt. Zit wat in, al vind ik het ergens ook nogal negatief en kort door de bocht klinken. Het is een feit dat het leven weinig zekerheden biedt. Daarom hou ik ook niet van plannen en leef ik erg in het hier en nu, iets wat ik ook heb geleerd uit het basisconcept van mindfulness. Ik hou van ‘t feit dat het leven geen uitgestippeld pad is, maar soms beangstigt dat ook wel.

Roze bloemen

821. Hoe groen zijn jouw vingers?

Helemaal niet! Ik heb een periode gehad dat ik de ene na de andere plant in m’n achtertuintje parkeerde, maar inmiddels ben ik daar op terug gekomen en vind ik het vooral een blok aan m’n been. Dat ik zoveel planten heb staan die, met name in voorjaar en zomer, om het hardst gillen om verzorging. Ik vind ze vooral leuk om te fotograferen. Alleen de lusten, geen lasten dus. 🙂

822. Voel je je thuis op een camping?

No fucking way! Ik heb ooit één keer gekampeerd met school en zelfs als kind vond ik het al een drama. Al dat primitieve gedoe, afschuwelijk. En slapen doe je ook amper.

823. Vind je het belangrijk wat andere mensen van je denken?

Aan de ene kant roep ik heel stoer dat ‘t me geen lor interesseert wat iemand van me vindt, maar als puntje bij paaltje komt, kan ik het me toch héél erg aantrekken als mensen iets van me vinden wat niet overeenkomt met wie ik ben. Dat maakt me verdrietig en doet pijn. Het zorgt er ook voor dat ik me ‘t liefst wil verdedigen, maar tegelijkertijd toch ook de fout bij mezelf zoek.

824. Wat is je favoriete quote?

Ik heb héél veel favoriete quotes en één van mijn inspiratiebronnen is Rumi, een poëet die een paar eeuwen geleden ergens in het Midden-Oosten leefde. Eén van de citaten die ik met name in de afgelopen paar weken al veelvuldig heb uitgesproken is: “Let it be.” (The Beatles).

Ook de quote van Rumi die ik ook op de rouwadvertentie voor m’n vader liet zetten, vind ik erg krachtig: “I closed my mouth and spoke to you in a hundred silent ways.” Tot slot kwam ik een quote van Jake Remington tegen, die ik in het bericht over mijn vader ook noemde. Eén die me ten alle tijden kracht geeft: “Fate whispers to the warrior: You can not withstand the storm. The warrior whispers back: I am the storm.”

Wat is jouw (huidige) favoriete quote?