Een paar weken geleden bekeek ik samen met m’n moeder een aantal dozen vol oude foto’s. En als ik zeg oud, dan bedoel ik ook écht oud! Natuurlijk heb ik ook mappen vol foto’s van vóór het digitale tijdperk. Vooral foto’s vanaf m’n geboorte tot een kleine 20 jaar geleden. Het gezin, familie, dieren, vakanties en later foto’s die ik zelf maakte, totdat ik overging op digitaal.

De foto’s in de dozen, dateren van een totaal ander tijdperk. De jeugd van m’n moeder en zelfs die van opa en oma zelf. Originele polaroids, vergeelde kiekjes met gekartelde randjes, van alles en nog wat kwam er tevoorschijn.

Natuurlijk weet je van bijvoorbeeld tv of tijdschriften wel hoe dingen er vroeger uitzagen, maar het meest intrigerende vind ik dat je iets in je handen hebt wat pakweg een halve eeuw terug of langer geleden gemaakt is. Dat idee vind ik zó gaaf!

Vandaag laat ik je graag een aantal van m’n favoriete foto’s zien die ik mee naar huis nam. Ik vind het sowieso leuk om mooie compositiefoto’s te maken met de oude kiekjes. Er een uitdaging van te maken om van elke foto-van-foto een klein kunstwerkje te maken. Veel kijkplezier!

Mijn opa bij de trouwauto

Als eerste een foto gemaakt op 24 april 1956. Ik zei het toch? Lang geleden! Opa (van moeders kant dus) staat hier als 26-jarige jongeman geduldig te wachten bij het ouderlijk huis van oma, in de Trompstraat in Sliedrecht. Met een flink bruidsboeket in handen en naast de trouwauto, een schitterende klassieke Ford Victoria. Zo’n auto die inmiddels echt museumwaarde heeft.

Opening Merwedebrug

De Merwedebrug. Menig Nederlander die vanuit het zuiden naar de Randstad reist (of andersom) heeft het ding vervloekt vanwege de files. Eén van de eerste columns die ik voor AD Rivierenland schreef, ging zelfs over deze brug.

Rond de tijd dat het ding geopend werd, bestond ik nog niet (15 maart 1961), maar mijn opa en oma waren, met m’n moeder als ukkie, destijds wel aanwezig bij deze historische gebeurtenis en later heb ik van m’n vader begrepen dat hij ook was wezen kijken met vriendjes. Zijn vader (mijn andere opa) werkte namelijk als constructieschilder aan de brug.

Oude foto’s

Een collage met verschillende fotootjes, waarvan ik van de meeste de herkomst en wat erop staat niet ken, maar dat maakt niet uit, want ik vind ze evengoed leuk! Het gekleurde fotootje is al een stuk bekender.

Dit zijn mijn vader en moeder met mij als ukkie van anderhalf jaar oud. De foto is genomen op het strand van Cadzand, juli 1976. Kan me dat niet herinneren, maar zo’n fotootje is altijd leuk om te hebben.

Café Kaulard in Duitsland

Ja, deze foto zag je inderdaad al in het klein op de fotocollage erboven. Ik hou van dingen uitpluizen en wilde weleens weten waar deze foto was gemaakt. Juist omdat er een aantal details op zijn te vinden waar je iets mee kunt (bij een foto van wat bloesemtakken wordt dat heel wat lastiger), is het me inderdaad gelukt om te achterhalen waar en ook ongeveer rond welke periode de foto is gemaakt.

Het gebouw achter het busje is een restaurant wat nog altijd bestaat. Het staat in het Duitse Monschau en te oordelen naar de foto’s die ik her en der gevonden heb, is er, behalve het naambord op de gevel, weinig veranderd. De vrouw met gebloemde jurk, is waarschijnlijk oma.

Vintage camera en oude foto’s

De stenen poort herkende ik direct als die van Slot Loevestein, een plek waar ik best regelmatig te vinden ben. Het hek langs de brug is inmiddels vervangen, maar de poort is onmiskenbaar diegene die leidt tot de binnenplaats van het kasteel, bekend van het verhaal van Hugo de Groot.

Het kleine blonde meisje wat tussen de vrouwen in loopt, is m’n moeder. De vrouw rechts ernaast mijn oma. De foto dateert van begin jaren 60 en is waarschijnlijk ook gemaakt met de camera die ik ernaast heb gezet: Een Agfa Isolette II. die nog van opa is geweest.

Drie generaties op één foto

Deze foto vind ik om meerdere redenen heel bijzonder. Ten eerste is dit een originele Kodak Film polaroid. Een wat dikker fotootje met een laagje zwart plastic op de achterkant. Ik vind polaroids echt ontzettend cool.

Vraag me niet waarom, maar het is zo. Volgens mij kan ik me ook nog herinneren dat we zo’n ding hadden thuis. Wat er op de foto staat, is ook uniek. Dit zijn 4 generaties vrouwen. Mijn overgrootmoeder (midden), oma (links), m’n moeder (rechts) en ikzelf bij oma op schoot. Ik heb geruime tijd zelfs twee overgrootmoeders gehad.

Oude foto’s

Ik ben nog niet bezig geweest om te achterhalen wat er op het fotootje met de grote toren rechts onderin staat. Mijn eerste gevoel zegt België of Duitsland, maar ik kom er wel achter of dit klopt. De foto bij de ouderwetse trein is gemaakt in 1949, Bergen aan Zee. De blonde krullenbol die een stukje boven de anderen uit steekt, is m’n oma. Ze was toen 15 jaar oud.

Foto’s van vroeger

Tot slot een tweetal foto’s die weer een heel stuk recenter zijn, alhoewel toch ook een jaar of 40 geleden. :-) Op beide foto’s zie je mij als kleintje. Op de foto links ben ik aan het ‘tuinieren’ met opa.

Wat in mijn geval waarschijnlijk gewoon rommel maken inhield en opa nog meer werk bezorgen, want groene vingers heb ik nooit gehad. Op de tweede foto zit ik met m’n moeder op een bankje. Grappig genoeg zijn beide foto’s op slechts enkele meters afstand van elkaar gemaakt.

Hou jij ook zo van oude foto’s?