Het voorjaar is met stip mijn meest favoriete seizoen van het hele jaar. Omdat het nog zo vol van belofte is, kleurrijk, alles is vers en nieuw en nog praktisch onaangetast. Ik hou er zoveel van. En als de eerste tekenen van het voorjaar zichtbaar worden, maakt mijn hart een klein sprongetje.

Op Instagram zag ik al de nodige voorjaarsbloemen voorbij komen. Kleurrijke krokussen, trotse tulpen, verschillende soorten narcissen. Bij de bloemenboer spotte ik zelfs wat vroeg perkgoed. En ik zag een piepklein bloemetje speenkruid, waarvan ik heb geleerd dat ‘t de eerste ‘wilde bloem’ is die begint met groeien in het voorjaar.

Bosje krokussen

Krokus close-up

Zelf vind ik vooral de krokusjes erg leuk. Doen het ook goed op foto’s, in tegenstelling tot narcissen. Die ik weliswaar geweldig vind, maar waar ik vrijwel nooit een foto van kan maken die vervolgens ook nog naar mijn tevredenheid is. In de buurt van mijn huis staat elk jaar een veldje krokussen en het is vaak een race om de klok om er op tijd bij te zijn, want ze zijn vaak alweer snel vertrapt, of gewoon uitgebloeid.

Ik maakte met mijn telefoon wat kleurrijke foto’s van deze kleine, maar toch ook wel weer stoere bloemetjes. Ik vind ze stoer, omdat ze weliswaar heel laag boven de grond groeien op hun korte steeltjes, maar zodanig ‘aanwezig’ zijn door hun heldere kleuren en grote bloemblaadjes, dat ze niet te negeren zijn. Misschien stom dat ik zo’n hele filosofie achter een simpel bloemetje heb, maar dat vind ik gewoon leuk. Ik hou van symboliek.

Tussen de krokusjes in, ook nog een ‘vreemde eend in de bijt’, in de vorm van witte sneeuwklokjes. Ook die vind ik leuk, maar lastig om mooi op de foto te krijgen. Hier heb ik ze gefotografeerd met molen Nooit Gedagt vaag op de achtergrond. Geen onaardige foto, maar naar mijn standaarden net wat te druk.

Sneeuwklokjes in Woudrichem

Krokussen en het Oude Tolhuis

Krokussen

Wat is jouw favoriete voorjaarsbloem?