Op 7 en 8 april werd het jaarlijks terugkerende evenement Kom in de Kas gehouden. Twee dagen waarop je in 22 regio’s in Nederland een bezoekje kunt brengen aan diverse tuinbouwbedrijven, vandaar dus ook de naam. :-) Ondanks dat ik al van jongs af aan met grote regelmaat in kassen te vinden ben geweest omdat mijn vader altijd kweker is geweest, leek ‘t me hoe dan ook best leuk om wat bedrijven in de buurt te bezoeken. Om te zien wat er is veranderd en om foto’s te maken!

M’n moeder en ik gingen zaterdag 7 april naar een aantal bedrijven in Poederoijen die bezoekers ook graag een ‘kijkje in de keuken’ gunden. Er waren vijf tuinbouwbedrijven in deze plaats waar je binnen kon kijken: Een rozenkwekerij, fresiakwekerij, santinikwekerij (santini is een kleine soort chrysant) en tot slot een bedrijf met vaste planten en één met Lisianthus. Niet een al te lange lijst om langs te gaan, want al met al ben je per bedrijf toch best wat tijd kwijt, wil je je ogen goed de kost geven en op je gemak rondkijken.

Oranje en rode rozen

Miniatuur vrachtwagens

Kom in de kas

Zelf vond ik de rozenkwekerij het meest leuk en interessant. Sowieso vind ik rozen echt bijzonder mooie bloemen, hoe cliché dat misschien ook mag zijn, maar ik was sowieso ook erg onder de indruk van het bijna volledig geautomatiseerde proces van verwerking wat daar geschiedde. Van planten in potjes zetten tot aan het verpakken, er kwamen haast geen mensenhanden meer aan te pas. Erg indrukwekkend om te zien!

Als ik me niet vergis, bezochten we daarna kwekerij De Heufkens. Behalve dat hier fresia’s in verschilende kleuren te zien waren, kreeg je ook een zakje knolletjes mee naar huis om ze zelf te kweken (staan bij mij inmiddels in een pot), en werd er ‘t één en ander uitgelegd over biologische bestrijding, waarbij je de ‘beestjes’ kon zien die goed en slecht voor de planten zijn.

Mooie bloemen

Grote kas

Roze bloemen

Nog meer roze bloemen

Vervolgens de santinikwekerij. Ik moet zeggen dat ik niet bijzonder warmloop voor chrysanten en deze soort zeker niet. Te klein en te groen. Lijkt te veel op gewoon wat blaadjes. Hoe dan ook leuk om even doorheen te lopen. De temperaturen buiten liepen inmiddels ook aardig op, waardoor je je in een tropisch gebied waande als je door de kas liep. Achterin stond een bekende, namelijk Frans van de ijssalon in Woudrichem. Dezelfde ijssalon waar ik regelmatig kom en onlangs weer wat grafisch- en fotowerk voor gedaan heb. Hij deelde gratis ijsjes uit aan de bezoekers.

Groen zo ver je kunt kijken

IJs in de kas

Tot slot bezochten we De Liesvelden en Waalzicht. Als ik me niet vergis ook in die volgorde. De eerste had een flinke selectie vaste planten staan. Binnen en buiten. Sowieso vormde dat ook wat meer herkenning voor mij, omdat mijn vader ook altijd vaste planten heeft gekweekt. Ik spotte onder meer ranonkel (ben toevallig zelf thuis ook bezig om er één te kweken) en nog wat andere planten waarvan ik de naam niet weet. Bezoekers mochten zelf ook een stekje potten en je kon een lekker broodje hamburger scoren.

Mooie Ranonkel

Mooie roze bloem

Bij de laatste kwekerij zijn we denk ik het kortst geweest. We waren inmiddels allebei wat moe en het was bizar warm binnen. Behalve de aldaar gekweekte bloemen, kon je ook de oogstmachine in bedrijf zien, stond er iemand met bijen (daar bleef ik liever wat bij uit de buurt), kon je zelf en bloemstukje maken en was er ook aan de innerlijke mens gedacht.

Al met al een hoop indrukken opgedaan en uiterard de nodige foto’s gemaakt. Een erg leuk en ook nog eens gratis dagje uit wat zeker voor herhaling vatbaar is wat mij betreft. Heb jij weleens een kas van binnen gezien?