Al vanaf de dag dat Apple’s nieuwste model iPhone werd aangekondigd, op 12 september 2017, wist ik dat ik dit toestel wilde hebben. Ik doe normaal gesproken twee jaar met mijn iPhone. Tegen die tijd wordt de accu echt een stukje minder en ik vind het ergens een beetje zonde om de accu te laten vervangen terwijl ik inmiddels ook gevoelsmatig wel toe ben aan een nieuwe.

Twee jaar is niet overdreven lang, zeker als je kijkt naar de levensduur van andere gebruiksvoorwerpen. Mijn spiegelreflexcamera is bijvoorbeeld al ruim 5 jaar oud en ik voel niet de behoefte om hem te vervangen. Mijn computer is ook al ouder dan twee jaar en eigenlijk de meeste apparaten in mijn huis wel. Maar ja, telefoons vormen blijkbaar toch een heel andere categorie.

Maar die X, die moest het worden. Ik was alleen erg geschrokken van het prijskaartje. Ik was ‘gewend’ aan prijzen tussen de 700 en 800 euro. Met flink wat sparen kon ik dat wel bij elkaar sprokkelen. Maar ruim 1000 euro?

Waren ze gek geworden of zo? Daardoor duurde het uiteindelijk nog ruim een half jaar langer, voordat ik het zo gewilde mobieltje eindelijk in mijn bezit had. Van een flinke dosis geluk kon je daarbij trouwens ook wel spreken.

Mijn iPhone X

Op 25 mei had ik ‘m dan eindelijk. Ik heb de halve dag gespendeerd met ‘spelen’ met mijn nieuwe telefoon, alle apps die ik gebruik installeren (ik zet, op advies van Apple, nooit een back-up terug van een ander toestel) en natuurlijk de camera uitproberen. Want dit onderdeel vormt voor mij waarschijnlijk wel het meest belangrijke aspect van het hele apparaat. En wat is ie goed!

Overigens kwam er helaas ook wat pech om de hoek kijken. Al snel bleek dat ik alles met mijn nieuwe iPhone kon doen, inclusief gezichtsherkenning en virtual reality, maar iets eenvoudigs als een telefoongesprek voeren, ging dan weer niet.

De persoon aan de andere kant van de lijn kon mij niet of nauwelijks verstaan en dat bij elk telefoontje. Uiteindelijk bleek dit niet aan KPN te liggen, geen tijdelijke storing te zijn, maar een serieus probleem waar, bleek al snel na wat zoekwerk, heel wat mensen met een iPhone X last van bleken te hebben.

Uiteindelijk resulteerde dat erin, dat ik ‘m maandag heb gereset en opgestuurd, in afwachting van een nieuwe. Aanvankelijk zou die de volgende dag al komen, maar door een foutje van Bol.com, waar ik ‘m besteld had, was ‘retourzending’ aangeklikt in plaats van ‘omruiling’ en dat hield in dat de telefoon retour genomen zou worden en ik dus zou moeten wachten met opnieuw bestellen, tot ik het bedrag weer op mijn rekening had staan.

Uiteindelijk viel dat alles mee en had ik donderdagochtend alweer een nieuwe. Spannend vond ik het wel, want de senior advisor van Apple die ik meerdere keren had gesproken, had gezegd dat het 50/50 was dat ik weer een toestel met dezelfde problemen zou krijgen. Gelukkig is dat niet het geval en ondanks dat ik nog steeds een beetje huiverig ben dat er ook nu weer iets niet in orde blijkt te zijn, lijkt tot nu toe alles wel naar behoren te werken!

Ondanks dat deze iPhone op precies hetzelfde besturingssysteem werkt als mijn oude, zijn er toch een heleboel vernieuwingen en dingen die anders werken. Dit toestel heeft om te beginnen dus geen homebutton, wat inhoudt dat je swipe-acties moet gebruiken om dingen te doen, waar je voorheen de knop voor gebruikte.

Grappig vond ik om te merken dat ik binnen een paar dagen al zó gewend was aan dat swipen, dat ik, toen ik mijn oude iPhone in handen had, opeens heel klungelig zat te doen. Terwijl ik toch 8 jaar lang met smartphones mét homeknop heb gewerkt. Bizar hoe snel je aan zoiets went!

Wilde roos

En die camera, die is echt geweldig. Ondanks dat deze en ook mijn oude iPhone beide een 12 megapixel camera hebben, is dat niet alles zeggend voor de kwaliteit van je foto’s. Vroeger viel of stond alles bij dat aantal megapixels, maar er is inmiddels zoveel veranderd in de techniek dat dit gegeven eigenlijk veel minder belangrijk is geworden. Het verschil is in elk geval heel duidelijk en ik merk dat ik nog meer geniet van fotograferen dan ik al deed. Het ding blijft me verbazen.

Ook heel prettig is natuurlijk dat de telefoon razendsnel werkt en dat ie nog beter beveiligd is dankzij Face ID, althans dat is wat Apple er zelf van zegt. Ik moest er in het begin erg aan wennen en had het idee dat het een stuk trager werkte met ontgrendelen dan Touch ID, maar inmiddels gaat het al een stuk sneller doordat Face ID je gezicht steeds beter (en sneller) gaat herkennen en ik een paar trucjes heb ontdekt waardoor ontgrendelen van mijn telefoon nóg sneller gaat.

Draadloos laden vind ik ook super. Het klinkt ook gelijk zo lekker futuristisch. :-) Deze telefoon kan overigens ook prima via een draadje worden opgeladen, maar met name voor ‘s nachts, wilde ik een draadloze oplader, omdat ik nog weleens in de knoop raak met mijn snoertje als ik ‘s avonds of ‘s morgens op bed op m’n telefoon kijk.

Wat – eerlijk is eerlijk – vrijwel elke dag gebeurt. Sinds ik een hoge boxspring heb, werkte ik al met een extra lange kabel, maar dit is vele malen handiger. Geen gedoe met snoertjes en als je wilt slapen leg je ‘m op het ‘schoteltje’. Ik heb er overigens één van Mobilize die € 30 kostte.

Ik ben echt ontzettend blij met deze telefoon en weet zeker dat ik er lang plezier van zal hebben. Na een vrij moeizame zoektocht heb ik ook uiteindelijk een hoesje wat ik prettig én mooi vind gevonden, dus wat mij betreft kan het niet meer stuk! In de Weekly Snaps van afgelopen zondag, kun je trouwens een groot aantal foto’s bekijken die ik met deze telefoon heb gemaakt.

Ben jij ook Apple-fan?