Eens per jaar scoor ik zo’n NS-dagkaart van HEMA. Op vakantie ga ik nooit, mijn alternatief is een dagje uit met Bas. Het liefst een flink eind weg. Dit jaar viel de keuze op Alkmaar en Schoorl. Stad gecombineerd met kust, ideaal!

Ondanks dat ik het daadwerkelijk tot uitvoer brengen van zo’n uitstapje vaak wat voor me uit schuif omdat ik het ergens toch wel een beetje spannend vind, is het achteraf altijd een succes en kan ik terugkijken op een heerlijke vakantie-in-één-dag.

Ook dit jaar was het weer een schot in de roos. Ik had de trein van 9 uur, vervolgens overstappen in Geldermalsen, later op Utrecht CS en daarvandaan rechtstreeks met de intercity naar Alkmaar.

Helaas was het bewolkt bij aankomst, maar na een paar uur kwam de blauwe lucht gelukkig tevoorschijn. Eerst tijd voor lunch, waarvoor we neerstreken bij Het Gulden Vlies. Ik werkte met smaak een ‘twaalfuurtje’ weg met een kop koffie erbij. Voor Bas kluifjes en water.

Dagje Alkmaar

Daarna door de stad gestruind, een ticket gekocht voor een rondvaart van drie kwartier die erg leuk was en daarna in wat winkeltjes rondgekeken. Ik kocht een superleuke grijze schoudertas bij Claire’s, een ansichtkaart voor m’n moeder en iets lekkers voor Bas bij Pet’s Place. Intussen vond ik het alweer tijd voor een terrasje, dit keer ging ik voor een glas melk met een stukje cheesecake. Zondig lekker, maar op zo’n dag moet dat kunnen!

Rond 4 uur zochten we het busstation op, omdat ik ook even bij de kust wilde kijken in Schoorl. Ondanks dat ik aanvankelijk dacht dat ik in het centrum moest zijn, bleek ik toch een andere halte te moeten hebben, waardoor ik vlak bij het strand uitkwam. Een enorm strand met weinig mensen en ruwe natuur, precies wat ik mooi vind!

Eigenlijk kozen we de verkeerde kant uit om te wandelen, maar we kwamen daar geen mens tegen terwijl het aan de andere kant drukker was, dus dat was een geluk bij een ongeluk. Ook daar maakte ik weer foto’s terwijl we tegen een stevige wind in, door het mulle zand ploegden.

Camperduinen

Na een strandwandeling van zo’n 4 km, begon de maag te knorren en koos ik voor een eettentje op het strand, om een avondmaaltijd te nuttigen. Ik koos een koude pastasalade, terwijl ik Bas intussen van nog wat lekkers voorzag. Rond 7 uur met de bus terug naar Alkmaar, om daarvandaan hetzelfde traject als ‘s morgens, maar dan in omgekeerde volgorde af te leggen.

Om 18 minuten over tien stapte ik thuis de deur binnen. Veertien uur onderweg geweest, 230 km met de trein afgelegd, 30 km per bus en 18 km te voet. En nog een kleine 4 km met de eerder genoemde rondvaartboot. Een lekker actief dagje dus!

Wandelen op het strand