Het leuke van in een regio met een rijke geschiedenis wonen, is dat er regelmatig evenementen en andere toffe dingen worden georganiseerd rondom het thema historie. En zeg nou zelf, met een heus kasteel en een hele sloot aan forten in de buurt, kan dat haast niet missen. Vorig weekend stond een groot veld vlakbij het golfterrein in Almkerk twee dagen lang in het teken van de Middeleeuwen. De Slag om Altena, versie 2018!

De echte Slag om Altena vond 625 jaar geleden plaats en deze werd door re-enactors nagespeeld tijdens het evenement. Daarnaast waren er middeleeuwse kampementen en was er van alles te doen en te zien.

Je kon bijzondere etenswaren krijgen, met pijl en boog schieten, een ringenspel doen of een workshop zwaardvechten. Kleine twist aan dit weekend is de fusie van gemeenten Woudrichem, Aalburg en Werkendam, die samen gemeente Altena vormen.

Workshop zwaardvechten

Zelf ben ik zondag gaan kijken. Eigenlijk veel te warm om iets te ondernemen en daar ook nog voor op de fiets heen en weer te moeten, maar het leek me zo leuk dat ik toch wel even wilde gaan kijken. Martin ging ook mee. Die woont vlakbij het dorp. Helaas was het, waarschijnlijk door diezelfde warmte, vrij rustig, maar dat betekent wel weer wat je op je gemak rond kon kijken en, in mijn geval, wat foto’s kon maken.

We aten wat lekkere dingen. champignons gebakken in zeezout en kurtos kalacs. Een zoet deegproduct wat aan een buis gebakken wordt. Ook volgde ik een stoomcursus zwaardvechten. Dat kostte niks en ik vond het heel interessant. Sowieso cool om eens een zwaard vast te houden. Je moest wel een nek-kraag, beschermplaat voor je borst en een soort helm op wat knap heet was, maar ik vond het niet erg.

Muziek maken met een bijzonder instrument

Na een kleine 2 uur hielden we het voor gezien, sowieso liep het tegen vijven en mensen waren al aan het opruimen. Voor het naspelen van de slag om Altena waren we te laat en de roofvogel-show hadden we gemist, maar het was sowieso leuk om even rond te kijken! Ik heb al an jongs af aan een bepaalde fascinatie voor de middeleeuwen en zoiets is dan leuk om even te bezoeken!