Vandaag is de start van een nieuwe serie op mijn blog, één waarbij ik zo nu en dan een item zal uitlichten wat ik op AliExpress heb gekocht en waar ik erg over te spreken ben. Vandaag schrijf ik over een lensje voor je smartphone.

De camera’s van mobiele telefoons worden steeds beter en als iPhone-bezitter krijg ik ook regelmatig complimenten over de mooie kwaliteit van mijn foto’s (daar zorgt uiteraard niet alleen mijn telefoon voor…). Maar sommige dingen kunnen toch nét iets beter en daarom besloot ik een macrolens voor mijn telefoon aan te schaffen.

Ik heb voorheen van die combi-lensjes gehad. Macro, groothoek en fish eye in één. De fish-eye gebruikte ik nooit, de groothoeklens eigenlijk ook nauwelijks. De macrolensjes in dat soort setjes zijn meestal niet echt je van het. Later had ik de peperdure Olloclip in bezit en eerlijk gezegd vond ik die niet eens veel beter dan het setje van 5 dollar wat ik een keer op eBay had gescoord.

Smartphone macrolens in de doos

Smartphone macrolens

Op AliExpress vond ik een degelijk uitziende macrolens met 15 keer zoom voor nét geen tien euro. Dat lijkt misschien vrij duur naar AliExpress-standaarden, maar over het algemeen krijg je wel een degelijker product dan wanneer je iets van bijvoorbeeld 99 cent koopt. Als ik me niet vergis, werd het lensje binnen 2 weken bezorgd in een verpakking die bij Apple vandaan had kunnen komen qua afwerking en degelijkheid. Dat was al een goed begin!

Het lensje, voorzien van beschermkapjes aan beide zijden, schroef je vervolgens op de bijgeleverde clip en plaats je op je smartphone. Doordat de lens een grotere diameter heeft, is de kans op vignetting of vertekening praktisch uitgesloten. Verder zit er een korte handleiding bij, een opbergzakje voor de lens en een poetsdoekje.

Smartphone macrolens

Over de kwaliteit van het lensje zelf, ben ik ook erg te spreken. Je hebt een mooie scherptediepte, maar er blijft toch voldoende scherp van het onderwerp. Bij veel macrolensjes voor mobiel is het diafragma huge, waardoor hooguit 5% van je foto scherp is. Er zijn mensen die daar van houden, omdat het iets kunstzinnigs en abstracts heeft, ik ben niet één van die mensen.

Of de lens voor alle typen telefoons geschikt is, weet ik niet zeker. Bij sommige Android-toestellen is de camera lager op de telefoon geplaatst, waardoor de lengte/hoogte van het clipje mogelijk niet volledig toereikend is. Maar bij twijfel kun je natuurlijk altijd een berichtje aan de verkoper sturen om wat maten op te vragen.

Ik ben in elk geval tevreden over deze aankoop en verwacht er jaren plezier van te hebben! Hieronder één van mijn favoriete foto’s die ik heb gemaakt met behulp van het lensje. Een close-up van de bovenkant van de grashalm in de Biesbosch.

15X macrolens met clip voor smartphones

Grashalm gefotografeerd met macrolens