Ik had m’n eerste iPhone in het najaar van 2010, Zo’n 3 jaar later maakte ik kennis met activity trackers. Apps die bijhouden hoe ver je loopt, fietst etc. Hoe lang je in auto, bus of trein zit en welke plaatsen je bezocht. Aangezien ik veel loop en fiets en het leuk vind te zien hoeveel km ik afleg, startte een langdurige relatie met Moves.

Aan die relatie kwam onlangs vrij abrupt een einde. Ik ontving bericht dat Moves er definitief mee ging stoppen wegens te lage populariteit. Dus moest ik op zoek naar iets anders. Een zoektocht waar ik me niet op verheugde, want ik ben nogal kritisch. Toch ontdekte ik al vrij snel Arc App en was meteen onder de indruk!

In feite doet Arc precies hetzelfde als Moves: Je dagelijkse afstanden en locaties bijhouden. Eén van de grootste verschillen is dat Arc gebouwd is met de landkaart als basis. Op die manier kun je in één oogopslag zien op welke locatie je je bevindt en heb je ook meteen een visueel overzicht van de routes die je hebt afgelegd tijdens de afgelopen dag of een datum naar keuze.

Arc op mijn iPhone

Je hebt ook de mogelijkheid om je dagelijkse timelines als GPX-bestand te exporteren, maar dat kan ook met afzonderlijke ‘tracks’. Heb je bijvoorbeeld een mooie fietsroute gereden die je graag wil bewaren? Ook deze kun je exporteren als GPX-bestand. Dit zijn overigens bestanden die universeel te gebruiken zijn voor onder meer navigatiesystemen, online tools en diverse apps.

Arc App beschikt overigens over een learning engine, wat inhoudt dat de app in de loop van de tijd steeds beter locaties en soorten van vervoer gaat herkennen. Dat houdt in dat je in het begin best veel moet corrigeren, maar dat loont zich uiteindelijk! Persoonlijk vind ik het niet vervelend om aan het eind van de dag even mijn timeline na te lopen en items waar de app wat onzeker over is, aan te passen.

Sinds één van de laatste updates, is er ook de mogelijkheid om je Moves data te importeren. Iets waar ik enorm blij mee ben, want ik vind het best grappig om van heel wat jaren terug te zien wat ik allemaal uitgevoerd heb en soms is het oprecht handig om dingen terug te zoeken. Wanneer was dat evenement ook alweer? Hoe reed ik eerder naar die locatie? Dat idee.

Routes bekijken in Arc app

Ondanks dat Arc al geruime tijd bestaat, heeft ie de laatste tijd flink aan populariteit gewonnen, waarschijnlijk omdat er tal van mensen op zoek zijn gegaan naar een alternatief voor Moves. De app is continu in ontwikkeling en er worden regelmatig updates uitgebracht.

Zelf heb ik ook al verschillende keren contact gehad met de ontwikkelaar. Iemand die keihard werkt om van deze app een topprestatie te maken, maar daarnaast ook tijd neemt om vragen, suggesties of bug reports serieus en uitgebreid te beantwoorden.

Een complete lijst van alle functies kun je bekijken op dit App Store linkje. Helaas voor Androidgebruikers, is er nog geen variant voor op jouw telefoon, maar naar alle verwachting zal die er wel gaan komen!

Dat heeft ontwikkelaar Matt Greenfield me verteld. Downloaden van de app is gratis, er zijn geen in-app-aankopen (behalve als je ‘backer’ of donateur wilt worden) en er zijn geen contracten met Facebook of zo, die achter gegevens aan zitten.

Al met al is Arc dus een veelbelovende vervanging voor mijn ooit zo geliefde Moves app, met zelfs nog veel meer pluspunten en functionaliteiten, waar ik naar alle waarschijnlijkheid ook langdurig gebruik van zal blijven maken.