Het warme weer ligt inmiddels alweer een week of twee achter ons (ik ben zo iemand waarbij de eetlust spontaan verdampt bij hoge temperaturen), maar toch heb ik nog altijd weinig of geen zin in warm eten.

En aangezien koken ook niet mijn hobby is, kies ik vaak voor een salade. Soms een kant-en-klaar variant (AH heeft een heerlijke geitenkaas-salade), maar tegenwoordig ga ik vaker zelf aan de slag om een frisse salade te maken zonder al te veel werk.

Vandaag deel ik twee recepten met je, die momenteel echt mijn favoriet zijn. De eerste heb ik een beetje ‘gejat’ van de Vitamine Kantine, waar ik een dergelijke salade regelmatig bestel, maar zelf kan ik ‘m dus ook prima maken.

De tweede variant heb ik gisteren geprobeerd en ondanks dat ik het soms nog best lastig vind om te bepalen welke dingen goed bij elkaar passen, is deze ook erg geslaagd en zal ik ‘m zeker vaker maken!

bietensalade met geitenkaas

Ingrediënten
 • zakje rode bieten
 • geitenkaas, bij voorkeur zacht van smaak
 • zongedroogde tomaten
 • walnoten
 • koude, gekookte pasta
 • sla naar keuze
Bereiden

Kook een flinke hand pasta naar keuze (zelf blijk ik grovere pasta lekkerder te vinden in salades) en laat het afkoelen door er flink wat koud water overheen te gieten. Snijd de bieten in plakjes (ik gebruik meestal anderhalve biet voor een salade voor één persoon), verkruimel de geitenkaas en snijd of trek de zongedroogde tomaten in kleinere stukjes. Meng alle ingrediënten (hoeveelheden naar eigen inzicht) in een kom en smullen maar!

Salade met mini maiskolfjes

Pastasalade met baby corn en witte kaas

Ingrediënten
 • saladekaas (witte kaas)
 • zongedroogde tomaten
 • koude, gekookte pasta
 • walnoten
 • baby corn (mini maiskolfjes)
 • augurk (zoetzuur)
 • zonnebloempitten
 • sla naar keuze
Bereiding

Kook wat pasta naar keuze en laat deze afkoelen. Rooster een handje zonnebloempitten in wat olijfolie, snijd de augurk en baby corn in schuine plakken en snijd de zongedroogde tomaten in wat kleinere stukken. Verkruimel wat van de saladekaas en meng alle ingrediënten in een kom. Zelf begin ik meestal met de pasta als basis, daar overheen de sla en dan de rest.

Ik ben zeker van plan om meer te gaan experimenteren met salades. Overigens ben ik geen liefhebber van sausjes of dressings. Ik vind een salade beter tot zijn recht komen zonder een overheersend smaakje erover en ik vind het niet lekker als mijn salade in een soort zompige brij verandert. Bij een kom simpele sla is een klein beetje dressing natuurlijk wel lekker, maar bij een salade gebruik je al zoveel andere smaakversterkers dat dit overbodig wordt. Althans dat vind ik.

Maak jij ook weleens zelf salades?