Een paar weken geleden was m’n maatje uit ‘t Westland weer eens een middag hier en aangezien we het altijd leuk vinden om iets te gaan doen, stelde ik voor om bij het voormalige Land van Ooit te kijken. Dit terrein was ooit een florerend kinder-themapark, maar ging in 2007 helaas failliet en is daarna in verval geraakt. Wat is er leuk aan een vervallen terrein waar ooit een themapark zat? Nou ja, dat hééft iets. Ik zag direct al een serie vette urbex-foto’s voor me!

Het idee werd met veel enthousiasme ontvangen, dus reden we op een dinsdag naar Drunen om eens te kijken wat er nog van over was. Zelf ben ik als kind meerdere malen met m’n ouders in het park geweest en kan me er ook nog wel het één en ander van herinneren.

Aanvankelijk hadden we een ingang te pakken aan de achterzijde van het park. Door een aardige man die daar blijkbaar naast woonde, werden we gewaarschuwd dat er een parkeerverbod gold en dat ze nogal gretig waren met ‘t uitdelen van boetes. Vervolgens dus maar even rond gereden om de andere ingang te vinden (met instructies van dezelfde man) en vervolgens via iets wat de Poort van Heusden heet, een ander parkeerterrein gevonden.

Roze huis bij Land van Ooit

Het eerste wat we zagen, was dat enorme roze kasteel, wat misschien wel ‘t meest karakteristieke was van het hele park. Later hoorde ik in dit best grappige filmpje op YouTube, dat het kasteel al veel langer bestond, maar voorheen rode bakstenen met witte voegen had.

Naar ik weer van iemand anders begrepen heb, wil de gemeente Heusden het kasteel nu alsnog van z’n roze jasje ontdoen, maar daar hangt een kostenplaatje van rond de miljoen euro aan, omdat de roze verf werkelijk overal in getrokken is en niet zo makkelijk zal willen wijken….

Anyway. Wij gingen direct op ontdekkingsreis uit. Ik had heel graag even binnen in het kasteel willen kijken, maar dat was uitgesloten. Geen deur of raam was open en overal hingen bordjes dat er camerabewaking aanwezig was.

Later hoorden we ook dat het momenteel antikraak is en er dus mensen in wonen. Goh, dan kun je toch mooi zegen dat je in een kasteel woont, al zal het dan niet met de luxe zijn die de meeste mensen zich van zo’n lifestyle voorstellen. :-)

Beeld van Napoleon, Land van Ooit

Behalve het kasteel, was er helaas weinig meer over van het park. Het begin was goed, maar de rest was wat aan de schaarse kant. De soldaatjes in het water waren er nog wel, evenals een enkelspoor waar ooit iets van een treintje op zal hebben gereden.

Verderop was een enorm grasveld (de zonneweide) en halverwege spotten we een muurtje en torentje van iets wat ooit een soort miniatuur kasteeltje kan zijn geweest. Zelfs de grote poort aan de andere kant van het terrein en het leuke prieeltje in het water waren verdwenen.

Ondanks dat er dus eigenlijk minder te zien was dan we hadden verwacht, was het toch zeker de moeite waard om even rond te kijken. Het terrein is sinds enkele jaren weer opengesteld voor bezoekers, maar nu als wandelpark. Er zijn diverse leuke paadjes op het bosachtige terrein en dat is zonder de aanwezigheid van verlaten gebouwen en andere vervallen dingen, óók leuk!

Foto’s heb ik in elk geval genoeg en ik heb het ietwat mysterieuze sfeertje aardig vast weten te leggen. Ben jij als kind weleens in het Land van Ooit geweest?