Het is alweer een paar weken geleden, maar toch wel de moeite waard om iets over te schrijven. Open Monumentendag! Ik heb sowieso nog diverse onderwerpen voor wat blogposts openstaan, maar de meeste zijn evenement-gerelateerd en ik wil niet te veel van hetzelfde plaatsen. Vandaar dat er hier en daar wat vertraging in zit.

Ik ben niet iemand die altijd iets gaat doen of bezichtigen op Monumentendag. Ik leef al praktisch in een monument (Gorinchem is een historische vestingstad met veel monumenten en monumentale gebouwen), maar als er iets op m’n pad komt wat me interesseert, dan kan het zomaar zijn dat ik even een kijkje ga nemen.

Havendag in Heusden

Dit jaar gebeurde dat dus ook. Ik bezocht het kasteel in Nederhemert en vervolgens bracht ik een bezoekje aan de eerste editie van de Havendagen in Heusden. Dat had dan weer niet zoveel met Monumentendag te maken, maar het sloot wel op elkaar aan. Ik ben daar ook nog in één van de molens geweest die normaal niet toegankelijk is voor publiek en niet veel later ontdekte ik zelfs nog de restanten van iets waar ooit een heus kasteel heeft gestaan.

Het kasteel in Nederhemert was een gevalletje apart. Gebouwd in de 14e eeuw, maar sindsdien al aan heel wat verandering onderhevig geweest. Wat oudere mensen uit de omgeving kennen het als ruïne, maar tegenwoordig ziet het er weer als een echt kasteel uit en heeft het zelfs een functie. Het is namelijk het onderkomen van een telecombedrijf. Die zag je niet aankomen, hè?

Raam in het kasteel

Het interieur van het kasteel is op zijn minst bijzonder te noemen. Ingericht als kantoorpand met hier en daar heel moderne aspecten, maar met respect voor de oudheid. Het is een bijzondere combinatie van nieuw en historisch die intrigerend en knap gemaakt is. Zelf verwacht ik alleen oude meuk te zien als ik zo’n eeuwenoud pand binnenstap, dus voor mij persoonlijk was het zien van kantoorstoelen, computers en dossiers een beetje een tegenvaller, maar uniek was het wel!

De Havendagen in Heusden waren iets kleiner uitgevallen dan verwacht, maar toch leuk om even overheen te lopen en diverse mooie boten te aanschouwen. Het dagje uit vervolgens afgesloten met een pannenkoek op het terras van de Pannenkoekenbakker.

Ga jij weleens iets bezichtigen tijdens Monumentendag?