Vandaag sinds lange tijd weer eens een tag! Ik kom eigenlijk nooit meer leuke tegen, dus vandaar dat ze nooit meer voorbij komen. Deze gaat over kleding en is één van de weinige die ik nog niet heb ingevuld. Want er zijn er al veel de revue gepasseerd en van die vriendenboekjes-lijstjes of je liever zuurkool of patat hebt en liever op het strand ligt of een boek leest op de bank, dat geloof ik wel. Die vind ik dus niet leuk. Vandaag dus een lijstje mode-gerelateerde vragen!

Wat heb je aan vandaag?

Omdat ‘t vandaag mooi weer is en ik vind dat ik die verzameling rokjes en jurkjes óók eens moet dragen (ik grijp altijd eerder naar een broek), draag ik een bordeauxrode imitatieleren kokerrok van VILA, een doorschijnende top met stipjes met een zwart spaghettihemdje van HEMA eronder en korte laarsjes van Bristol aan m’n voeten.

Waarom heb je vandaag aan wat je aan hebt?

Ondanks dat ik dus het meest broeken draag, heb ik gek genoeg meer rokjes, die ik dus ook wel moet dragen. Ik moet echt lekker in m’n vel zitten, wil ik een jurkje of rokje uit de kast trekken. Dat wil niet zeggen dat ik me het grootste deel van het jaar shit voel, maar bij het dragen van rokken of jurken voel ik gek genoeg toch een bepaalde drempel. Het is niet dat ik het niet durf, ik moet er gewoon het juiste gevoel bij hebben.

Sowieso vind dat ik meer werk van m’n make-up moet maken als ik een jurk of rok draag en dat m’n haar mooi moet zitten. Dat valt niet te rijmen met dagen dat ik bijvoorbeeld weinig energie heb, dus laat ik die jurk voor wat ie is: In de kast. Misschien raar dat ik regels hang aan het dragen van bepaalde kleding, maar zo werkt ‘t nu eenmaal in mijn hoofd.

Hoe besluit je wat je aandoet?

Zoals je hierboven al kunt lezen, vaak op gevoel. Als ik in de stemming ben om er echt vrouwelijk uit te zien, trek ik een rok of jurkje uit de kast. Ongeacht of het vriest of 30 graden is. Ik volg echt heel erg mijn gevoel in mijn kledingkeuzes. Als ik periodes heb dat ik mezelf weer ontzettend dik vind (die helaas erg vaak voorkomen), draag ik überhaupt geen jurken of rokken en heb ik, net als jaren geleden, de neiging om mijn lichaam zoveel mogelijk te verbergen.

Heb je bepaalde dagen in de week dat je een kledingstuk aantrekt?

Nee eigenlijk niet. Vroeger hadden we, zoals denk ik heel veel mensen, ‘zondagse kleding’. die je dus ook echt niet doordeweeks droeg. In de loop der tijd slijt zo’n gewoonte eruit en zondag is bij mij nu juist een dag dat ik de minste aandacht aan mijn outfit besteed en zonder make-up en met een slordige paardenstaart rondloop. Even niet die druk van er altijd leuk uit moeten zien.

Iets als een joggingbroek heb ik overigens niet, omdat ik die zó lelijk vind staan dat ik mezelf daar absoluut niet buiten in zou durven vertonen. Aangezien ik een hond heb die toch zeker drie keer per dag uit wil, zou dat betekenen dat ik me meerdere keer per dag zou moeten verkleden. Dat is niet mijn idee van relaxed. :-) Zelfs als ik ziek ben, ben ik dus altijd volledig aangekleed.

Outfit en krullen

Trek je bepaalde kledingstukken aan bij een bepaalde stemming?

Soms wel. Als ik me rot voel of hangerig ben, kruip ik ‘t allerliefst in een warme, zachte trui. In de zomer in een t-shirt van zachte katoen. De weinige keren dat ik me écht goed voel over mezelf, grijp ik eerder naar een jurkje om dat gevoel als het ware te vieren. In feite zou mijn gevoel dus af te lezen moeten zijn aan mijn kledingkeuze. Best een gek idee. :-)

Ik ben overigens iemand die houdt van kleding met aparte accenten, dingen die net wat anders zijn, items die dus ook vaak wat opvallender zijn. Aan de andere kant vind ik het juist niet prettig om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Die combinatie botst weleens in m’n hoofd.

Leg je voor het slapen klaar wat je de volgende dag aan trekt?

Zelden of nooit. Ik heb een hekel aan plannen in elke mogelijke vorm en doe dat het liefst zo min mogelijk. Ik vind het beklemmend en dodelijk saai om dingen van te voren al uit te stippelen, zelfs al is dat iets simpels als kleding klaarleggen voor de volgende dag. Als ik eens vroeg weg moet en weinig tijd heb, gebeurt het uit nood weleens, maar verder eigenlijk nooit. Ik kan iets klaarleggen en de volgende dag bedenken dat ik het niet aan wil. Zo werkt dat.

Wat doe je met kleding als je je ‘s avonds uitkleedt?

Zeg, gaan we intiem worden? Ik draag dezelfde outfit meestal twee dagen. Ik ben iemand die heel weinig zweet en maak doorgaans ook weinig vlekken, dus dag twee kan ook nog prima. Daarna gaat het in de was. Simple as that.

Kleed je jezelf om als je van je werk of uit school komt?

Ik heb beide niet, dus kan hier niet echt antwoord op geven. Maar waarschijnlijk zou ik het niet doen. Ik vind dat kleding sowieso comfortabel moet zijn, zelfs een feestelijke outfit. Vrouwen die niet kunnen wachten om hun BH uit te gooien, begrijp ik niet. Ik draag ‘m het liefst dag en nacht!

Hangt kleding in je kast op kleur of door elkaar?

Shirts liggen bij mij inderdaad wel op kleur, al is dat dan eigenlijk een stapeltje zwart (de hoogste), een stapeltje wit/grijs en een stapeltje kleur. Aangezien er vrij weinig kleuren zijn die ik leuk vind en dus draag, is dat beperkt tot felrood, bordeauxrood, legergroen en een beetje blauw.

In mijn hanggedeelte heb ik kleding meer op soort hangen (jurkjes, rokken, vestjes en een paar bloesjes). Broeken zijn weer opgedeeld in een stapel zwart en een stapel met ‘de rest’. Ook daar weer niet heel veel kleur. Ik draag het liefst zwarte jeans. :-)

Welk kledingstuk zou je dolgraag willen hebben?

Ik zag onlangs deze super toffe felrode hoodie van ONLY, die ik binnenkort even wil checken in de winkel. Dit grijze jurkje met rits van Bristol lijkt me ook erg leuk en de wijnrode top van fluweel die ik op de site van HEMA heb gezien, ga ik ook even in de winkel bekijken.

Overigens ben ik niet het type wat smacht naar bepaalde stukken van ontwerpers. Ik heb daar echt niks mee en vind kleding met een merkje van bijvoorbeeld H&M, Vero Moda of HEMA meer dan voldoende. Merkjes dragen gaat in naar mijn idee toch vooral om “kijk mij eens’ en daar heb ik een enorme hekel aan. Last but not least, vind ik het zonde om veel geld uit te geven aan iets wat ik volgend jaar misschien niet eens meer leuk vind.

Houd je een winter- en zomergarderobe aan?

Niet in het bijzonder. Uiteraard draag ik geen truien in de zomer en al helemaal geen topjes in de winter, maar dingen als broeken, rokken en schoenen draag ik het hele jaar door.

Wat doe je met kleding die je niet meer draagt?

Basics doe ik in een zak voor de Geefwinkel en kleding die wat duurder is geweest of niet al te standaard, probeer ik op Marktplaats of mijn United Wardrobe pagina te slijten. Weggooien doe ik alleen als iets echt lelijk geworden of kapot is.

Wat is je lievelingskledingstuk?

Eigenlijk heb ik die niet. Ik heb wel vaak periodes dat ik een bepaald kledingstuk héél vaak draag. Zo kan ik me herinneren dat ik in de afgelopen winter zo’n beetje getrouwd was met een felrode fluwelen capuchon-sweater van H&M en zijn er bepaalde t-shirts die ik deze zomer het liefst elke week wel uit de kast pakte. Maar een echt lievelingskledingstuk, die heb ik niet.

Outfit met wit t-shirt

Waar koop je het meest online of in een winkel?

Tegenwoordig koop ik vaker online dan in een winkel. Ik vind het prettiger om gewoon thuis voor mijn eigen spiegel te passen, zodat ik geen last heb van spiegels waarin ik opeens 10 kg zwaarder lijk en te weinig of onflatteus licht. Sowieso ben ik altijd bang dat iemand het gordijn opentrekt en is kleding passen in een winkel voor mij dus nooit een ontspannende bezigheid.

Daarnaast is ‘t vanwege mijn slechtziendheid ook makkelijker om online te shoppen. Waar je alles keurig gerangschikt kunt bekijken op kledingsoort en kunt filteren op kleur, prijs etc. In een fysieke winkel duurt het vaak langer om iets te vinden, dus voor mij is online shoppen ideaal.

Van welk kledingstuk kun je maar geen afscheid nemen.

Over het algemeen ben ik best makkelijk met kleding wegdoen. Ik heb geen kleding waar een bepaalde emotionele waarde aan hangt en als ik iets een paar jaar niet meer gedragen heb, doe ik het weg. Toch is er één ding waar ik geen afstand van kan doen en dat is mijn winterjas.

Inmiddels 10 jaar oud en wel wat aan slijtage onderhevig, maar voor een jas van € 50 van Cool Cat vind ik hem er na die tijd nog erg goed uitzien. Ik wil wel graag een nieuwe, maar vind ze altijd achterlijk duur en heb geen zin om in de zomer op jacht te gaan. Sowieso wil ik er eigenlijk één die op de oude lijkt en die ben ik nog niet tegengekomen. Dus draag ik al 10 jaar dezelfde. :-)

Van welke kledingkeuze heb je wel eens vreselijk spijt gehad?

Ik denk dat elk mens wel periodes heeft waarop je later terugkijkt en denkt: “Vond ik dat nou écht leuk?” Ik heb meerdere van die fases gehad, Ben best lang zoekende geweest naar wie Ester nou eigenlijk was en wat nou echt bij mij paste. Daarbij horen dus ook de nodige keuzes die ik nu niet meer zou maken. Geen extreme dingen overigens. Ik denk dat kledingkeuzes waar ik het meest spijt van heb gehad, dingen zijn die ik moest en zou hebben, wat soms best veel geld kostte en uiteindelijk hing het een jaar later dan verlaten in de kast. Niet interessant meer.

Heb je een vaste plek in huis voor je tas?

Ik heb jaren geleden in de gang een railtje aan de zijkant van de meterkast gemaakt, met van die S-haken eraan. Een beetje hetzelfde idee als dat rekje boven je fornuis. :-) Daar hangen dus mijn tassen aan. Een vaste plek, waar ik er zo één mee kan grissen. Rugtassen hangen in de meterkast aan haakjes. Eerst ergens een tas uit een kast moeten vissen vind ik onhandig.

Dit trek ik beslist nooit aan

Crocs, bandplooibroeken, crop tops, glitters en steentjes, bruine of felroze kledingstukken, bont, gehypete trends waar ‘t halve land al in rondloopt, dad sneakers, broeken die net boven je enkel eindigen, drukke prints, witte broeken, sjaaltjes en nog veel meer. Ik ben niet makkelijk te paaien voor nieuwe trends. Ik volg mijn eigen smaak en blijf daar trouw aan.