Deze zomer lanceerde de veerdienst een nieuw traject: een rechtstreekse verbinding tussen Slot Loevestein en het historische stadje Zaltbommel. Nadat ik er al twee keer met m’n moeder heen gevaren was (één keer om daar vandaan naar huis te fietsen en later nog eens, om een fietstocht in de regio te maken), had ik het plan opgevat om een middagje ‘Bommel’ te doen.

Geen fiets deze keer, maar gewoon rondstruinen, lekker eten en foto’s maken. Dat gebeurde op een zonnige eerste dag van september! Rond kwart over één stapte ik in Zaltbommel op de aanlegsteiger, na zo’n drie kwartier op hoge snelheid over het water gevlogen te hebben. Lekker!

Op het puntje aansluitingen is overigens nog wel wat ruimte voor verbetering, maar aangezien het pas de eerste keer is dat ‘onze’ veerdienst een dergelijk traject heeft gelanceerd, is het misschien slechts een kwestie van kinderziektes…

Eén van de aantrekkelijkste aspecten van Zaltbommel, is voor mij toch wel die brug: De Martinus Nijhoffbrug, een stoere kabelbrug die de A2 vanaf Utrecht verbindt met het Brabantse land. Al zit je dus niet gelijk in Brabant zodra je de brug over bent, zoals dat bij de Merwedebrug wel is.

Uitzicht vanaf de kerktoren in Zaltbommel

Nu ik toch in de buurt was, wilde ik proberen of het mogelijk was om onder de brug uit te komen. Zoals je weet hou ik wel van een goeie struin-tocht, dus dat was m’n eerste doel. Een trapje bij de boulevard af en daarna door ‘t gras richting de brug.

Een afstand van ruim een kilometer, maar als het er 5 waren geweest, had ik ‘t ook gedaan. Het laatste stukje was struinen, tussen hoog onkruid en over paadjes die steeds smaller werden, maar het is gelukt!

Eenmaal weer terug in de bewoonde wereld, vond ik het wel tijd voor wat te eten. Ik streek neer bij restaurant De Eetgelegenheid vlakbij de Waterpoort en bestelde een broodje met geitenkaas, mango-chutney en radijs. Smullen! Budget-technisch wel ietsje duurder dan waar ik normaal voor ga, maar ik had flinke trek en op een dagje uit mag je jezelf best iets extra’s gunnen!

Vervolgens ben ik lukraak door de stad gaan lopen. Volgens mij is de binnenstad van Zaltbommel qua grootte vergelijkbaar met die van Gorinchem. Ik maakte, zoals viel te verwachten, de ene na de andere foto, werd verliefd op een smal en kleurrijk steegje waar je je spontaan in Toscane waande en keek binnen bij een aantal winkels, al moest ik al vrij snel concluderen dat Zaltbommel geen uitgesproken winkelstad is.

Ook bezocht ik de Sint Maartenskerk. Een neogotische kerk gebouwd in de vijftiende eeuw, waar ik ook de nodige foto’s maakte, voorzien van de meest fabelachtige lichtval die je je kunt wensen.

Niet veel later beklom ik, samen met nog een paar mensen plus gids, 281 treden van de 68 meter hoge toren, om te genieten van een mooi uitzicht over de stad en de rivier de Waal. In combinatie met de blauwe lucht met witte wolkjes, leverde dat heel wat mooie beelden op!

Italiaans aandoend straatje in Zaltbommel

Eenmaal weer met de voeten op de begane grond, was het alweer half vijf. Time flies when you’re having fun! Ik moest om kwart voor zes de pont naar huis hebben (gelijk de laatste, dus zaak om die niet te missen!) en had dus nog vijf kwartier, waarin ik mezelf trakteerde op een ijsje van een euro bij de Waterpoort en wat straatjes bekeek die ik eerder niet had gezien. Een kop koffie bij de HEMA lustte ik ook nog wel en omdat ik mijn voeten toch aardig begon te voelen inmiddels, heb ik het laatste halfuur gewoon op een bankje met uitzicht op de haven gezeten.

De laatste pont vanaf Zaltbommel vaart rechtstreeks naar Gorinchem. Dat kwam goed uit, want ik was inmiddels best een beetje moe. De schipper had volgens mij ook zin in avond, want hij had er aardig de vaart in!

Ondanks dat je normaal drie kwartier doet over het stuk van Slot Loevestein naar Zaltbommel, deden we er nu slechts een halfuur over van Zaltbommel naar Gorkum, terwijl dat toch nog 4 km verder ligt dan het eeuwenoude slot! 🙂

Eenmaal thuis, moe maar voldaan en weer een hoop mooie foto’s rijker. Zaltbommel is écht een heel leuke stad, waar ik zeker wel vaker naartoe zal gaan.

Ben jij weleens in Zaltbommel geweest?