Inmiddels is het alweer even geleden dat ik voor ‘t laatst wat vragen uit het roze boekje van Flow beantwoordde en aangezien ik nog altijd niet bij de laatste bladzijde aanbeland ben, gaan we daar dus gewoon vrolijk mee verder. Vandaag weer zeven vragen die ik in alle oprechtheid voor je beantwoord. Van mijn favoriete feestdag tot dingen waar ik rustig van word.

874. Wat hadden mensen nooit van jou verwacht?

Best veel. Met name in het hoekje van mijn visuele beperking. Mensen verwachten niet dat ik kan fietsen, laat staan fotograferen en ik doe zelfs een paar keer per jaar verkeersregelaarswerk. Qua hoe ik als mens ben, verwachten met name mensen die me niet echt kennen, vaak niet dat ik niet van meisjesachtige dingen houd.

Dat ik veel liever op m’n mountainbike rond race dan dat ik ga shoppen met vriendinnen (die ik niet heb) en dat ik sowieso liever met mannen dan met vrouwen omga. Ik vind die contrasten leuk. Ze horen bij mij. Ik ben niet in een hokje te stoppen.

875. Naar welke feestdag kijk jij elk jaar opnieuw uit?

Geen enkele. Aan kerst heb ik een hekel en andere feestdagen geef ik niet om.

876. Welke kleur zou jij je leven geven?

Rood! Niet alleen mijn favoriete kleur, ook één die levendigheid symboliseert, maar ook gevaar: Kom niet te dichtbij. Niet dat ik zo gevaarlijk ben, maar ik hou mensen over het algemeen graag op gepaste afstand. Dat is beter voor beide partijen.

Rode roos

877. Wie beschermt jou?

Ikzelf, wie anders?

878. Kijk je weleens naar de sterrenhemel?

Soms wel ja, grappig genoeg gebeurt dat voornamelijk als ik ‘s avonds Bas nog even laat plassen en een beetje om me heen en naar de nachtlucht kijk, terwijl hij z’n behoefte staat te doen.

Bij een heldere lucht kan ik, ondanks dat ik slechtziend ben, ook sterren zien. Ik denk dat dat komt door het contrast van licht en donker. Een vliegtuigje of helikopter zie ik meestal ook wel vliegen als het niet al te bewolkt is.

879. Waar word je rustig van?

Fietsen! Klinkt misschien raar omdat je je juist inspant, maar in m’n hoofd word ik daar meestal wel heel rustig van. Oxazepam heeft hetzelfde effect, al gebruik ik dat het liefst zo min mogelijk.

880. Kun je goed tegen stilte?

Ja, ik hou er zelfs van. Ik heb een hekel aan drukte, rumoer en harde geluiden. Mijn gehoor is veel sterker ontwikkeld dan dat van de gemiddelde mens en ondanks dat ik door een ongeluk een lichte gehoorbeschadiging heb opgelopen, is het altijd nog veel beter dan gemiddeld. Dat maakt dat ik geluiden veel sneller oppik en ook heel slecht tegen harde geluiden kan. Staat de tv of de radio hard? Reken maar dat ik daar geïrriteerd van raak.