Al vanaf het voorjaar, had ik plannen om met een kennis eens een (mid)dag naar Gouda te gaan. Een stad die ik altijd nog eens wilde bezoeken. Door drukte, hitte en andere factoren kwam het er steeds niet van, tot afgelopen maand. Ik combineerde het jaarlijkse bezoekje aan het Erasmus MC in Rotterdam met een middag Gouda en dat bleek een uitstekend idee!

Met de trein vanaf Rotterdam CS, stonden we al in 20 minuten op het kleine station van Gouda. Meestal kun je aan de grootte van een station aardig beoordelen wat de omvang van de plaats zelf is en dus schatte ik in dat Gouda, althans het centrum, niet al te groot zou zijn. Daarin kreeg ik gelijk. Persoonlijk heb ik een voorkeur voor wat kleinere steden, omdat ik in een grote stad iets te gemakkelijk verdwaal en omdat ik kleinere plekken gewoon een grotere charme vind hebben.

De afstand station tot centrum was niet al te groot en voor je het weet, sta je dan midden in een knus oud stadje, omgeven door allerhande ouderwetse en hier en daar schots en scheve huizen. met verschillende karakteristieke geveltjes.

En niet te vergeten bruggetjes en grachtjes. Precies iets wat ik enorm leuk vind! Het gekronkel van watertjes en de gewelven waar die hier en daar onderdoor stroomden, deed me wat aan het recent bezochte Alkmaar denken, maar ook wel aan mijn geboortestad Den Bosch.

Stadhuis Gouda

We begonnen met een bezoekje aan Verzetsmuseum Zuid-Holland. De entreeprijs bedroeg € 4 en pinnen kon niet, waardoor ik eerst nog even naar de HEMA ben gesjeesd, waar een pinautomaat scheen te zijn. Het museum was een stuk kleiner dan verwacht, dus naar verhouding vond ik de entreeprijs dan wat aan de hoge kant.

Het was hoe dan ook interessant om even rond te kijken, al was het voor mijn doen te donker en kon ik niet alles goed zien. Modern was het wel, met een audiogids en een hokje waar je met een VR-bril op allerlei filmpjes kon bekijken. Dat laatste vond ik misschien nog wel het leukst van het hele museum!

Vervolgens hebben we gewoon kriskras wat door de stad gelopen. Het imposante oude stadhuis bewonderd (en gefotografeerd) en even binnen gekeken in de Gouwekerk, die naar het schijnt de langste kerk van Nederland is en prachtige gebrandschilderde ramen heeft. € 7 om even rond te lopen vond ik wat veel, dus zijn we weer naar buiten gegaan, waar meer dan genoeg moois te zien was zonder dat je daarvoor hoefde te betalen. :-)

Mooi doorkijkje in Gouda

In de Goudse Waag, kenmerkend voor de prachtige details in bouwstijl, was een soort winkeltje gevestigd waar je niet alleen ansichtkaarten en wat prullaria kon kopen, maar ook de kaas waar Gouda natuurlijk vooral bekend om staat. Verderop in de winkelstraat was ook een kaaswinkel, waar ik eigenlijk een stukje had willen scoren voor thuis, maar helaas vergeten, dus meteen een mooi excuus om nog eens terug te gaan. :-)

We keken binnen bij Flying Tiger (waar ik nog nooit geweest was), ik scoorde eindelijk de contourstick waar ik al anderhalve maand naar op zoek was, we dronken koffie bij Cafeetje Heeeurlijk en nadat we merkten dat we zere voeten begonnen te krijgen, keerden we terug naar het station om de trein te pakken naar Rotterdam Centraal. Daar namen we afscheid en nadat ik een pumpkin spice latte had gescoord bij Starbucks, vervolgde ik de reis naar huis.

Gouda is wat mij betreft echt een aanrader voor een leuk dagje uit. Ondanks dat ik er minder van heb gezien dan wanneer ik er een hele dag naartoe zou zijn gegaan, sprak de locatie heel erg tot de verbeelding en ben ik van plan zeker terug te keren (en niet alleen voor dat stuk kaas!)