Het onderwerp waar ik vandaag over wil schrijven is anders zijn. Ik voel en hoor al mijn leven lang dat ik anders ben, al is het nog best lastig om er nu precies de vinger op te leggen waar dat aan ligt. Ik heb er geen verklaring voor, geen antwoord.

Als kind was ik al anders. Ik voelde me vaak niet op m’n gemak bij andere mensen, was liever alleen. Dat werd versterkt doordat ik jarenlang werd gepest. Ik klom liever in bomen of zat op de fiets, dan dat ik met andere kinderen speelde, ik was erg op mezelf en haalde meer voldoening uit tekenen dan uit sociale contacten.

In de tijd dat ik puber was en uitging, merkte ik ook dat mensen anders op mij reageerden dan op anderen. Blikken, opmerkingen. Sowieso vonden ze het maar raar dat ik altijd alleen uitging en ik bleef ook alleen.

Geen vrienden, geen groepjes, gewoon Ester in haar uppie. Zoals het eigenlijk altijd is geweest. Een situatie waar ik gewend aan was geraakt, maar waar ik ook de voorkeur aan gaf. Ik ben altijd graag alleen geweest. Dat is veilig. En prettig.

Als volwassene is er niet veel veranderd. Mijn leven is anders dan dat van de meesten en ikzelf ben dat blijkbaar ook. Nog steeds. Een tijdje geleden was ik met een goede vriend op een feestje en omdat ik erg moe was, bleef ik aan de kant staan en ging uit verveling mensen observeren.

Door mijn zicht kan ik dat slechts tot op zekere hoogte, maar het was zó druk dat iedereen dicht op elkaar stond, iets waardoor ik sowieso sneller geïrriteerd raakte, op het agressieve af. Ik trek het slecht als vreemden dicht bij me komen.

Maar daar kwam opeens een besef van iets wat ik me niet eerder zo letterlijk had gerealiseerd. Terwijl ik daar zo stond te kijken, drong het tot me door dat ik me niet kon identificeren met de mensen die ik zag.

Een gevoel wat ik vaak ervaar. De manier waarop ze lachen, praten, bewegen, communiceren. Het is niet dat ik mezelf beter voel, of juist minder. Gewoon anders. Ik lach, praat, beweeg en communiceer natuurlijk ook, maar ik herken mezelf gewoon niet in de manier waarop de meeste anderen dat doen.

Ik ben er overigens al lang geleden mee gestopt mezelf af te vragen waarom ik nu zo anders ben. Sommigen zeggen dat ‘t misschien komt, omdat ik slechtziend ben (terwijl dat niet aan me te zien is zolang ik niet op m’n telefoon kijk of iets ga lezen), dat het komt omdat ik mensen niet zo makkelijk dichtbij laat (daar heb ik zo mijn redenen voor) en ik heb nog wel een paar argumenten gehoord. Desondanks geven ze geen van allen een dekkende verklaring.

Dat hoeft ook niet. Hoe onzeker ik ben over m’n uiterlijk en hoe perfectionistisch ik ben als het aankomt op dingen die ik doe: Ik heb inmiddels geleerd om trots te zijn op het feit dat ik anders ben. Dat ik uniek ben en zelfs niet eens iemand ken die net zo is als ik. Al hoor je best vaak dat mensen iemand kennen die precies uit hetzelfde hout gesneden lijken te zijn als zijzelf.

Ik ben vaak afgerekend op het anders zijn en dat maakt je onzeker. Mensen willen het liefst omgaan met mensen als zijzelf. Alles wat anders is, daar mankeert wat aan. Als volwassene leer je pas dat alles eigenlijk neerkomt op perceptie.

Dat mensen hun klakkeloze oordeel vaak vormen uit angst voor het onbekende. Maar dat hun negatieve woorden niet betekenen dat je inderdaad niet goed genoeg bent, dat je minder bent, dat je een waardeloze sukkel bent.

Dat is een proces wat bij mij heel wat jaren heeft geduurd. Een heel zelfverzekerd persoon zal ik nooit worden, dat zit ook niet in m’n karakter, maar anders zijn is iets wat ik heb geaccepteerd en ben gaan zien als toegevoegde waarde, in plaats van als tekortkoming. En dan zijn er dus ook nog altijd momenten dat ik mezelf tegenkom of verbaas. Net als die avond van dat feestje. Dat je daar staat en je je realiseert: Ik ben niet zoals zij. Bijzonder is dat wel.

Hoe ga jij om met mensen die heel anders zijn dan jij?