De één-na-laatste dag van het jaar en dat betekent dus een terugblik op 2018 in de vorm van een aantal foto’s. Zoals elk jaar, zoek ik per maand negen foto’s uit die ik het mooist vind en post die in een collage, waarvan je de foto’s kunt aanklikken. Veel tekst komt er niet aan te pas, behalve een kleine toelichting. Als je dus liever leest dan foto’s kijkt, raad ik je aan een dagje langer te wachten op het grote jaaroverzicht!

januari

Een behoorlijk frisse maand (zoals het hoort in januari) met een heleboel water. Terwijl we sinds de zomer in Nederland al te kampen hebben met flinke laagstand, was dat in januari wel anders. Genoeg moois te zien dus! Wandelen deed ik sowieso behoorlijk veel ondanks het koude weer en onderweg schoot ik vaak het ene na het andere winterse plaatje.

februari

Het werd nog een paar graadjes kouder en dat leverde veel mooie ijzige plaatjes op. Vooral in de tweede helft van februari moest je je goed inpakken om naar buiten te gaan. Ik bezocht ook Fort Altena en maakte daarnaast ook diverse ritjes op de fiets. Ik vind het heerlijk om op een zonnige winterdag met temperaturen net rond het vriespunt te fietsen.

maart

Maart was de maand dat mijn vader overleed, dus de minst fijne maand van het jaar. Toch schoot ik wel diverse mooie plaatjes. Fotografie is voor mij ook een vorm van ontspanning en afleiding. Het voorjaar hing al in de lucht en dat leverde kleurrijke foto’s van krokussen en tulpen op. Naast het vastleggen van landschappen en stedelijke fotografie, vind ik de flatlay stijl ook nog altijd erg leuk en die zie je dus regelmatig terugkeren in mijn ‘repertoire’.

april

Het werd langzaamaan steeds aangenamer buiten en allerlei planten en bomen stonden in volle bloei. Het voorjaar is echt mijn favoriete seizoen omdat het zo veelbelovend is. Echt lekker in m’n vel zat ik nog steeds niet, maar ik probeerde zoveel mogelijk te genieten. Ik ging ook regelmatig met Martin mee, een eindje rijden in z’n cabrio. Onderweg zie je vaak ook allerlei moois.

mei

Zonder meer de maand waarin ik de meeste uitjes heb gehad. Ik ben elke week wel ergens heen geweest en heb er met volle teugen van genoten. De Keukenhof was waanzinnig mooi, maar de wandeling bij de Slingelandse plassen hier een kleine 15 kilometer vandaan, was ook erg leuk. En dat is slechts een greep uit alles wat ik heb gezien. Kortom ik heb me prima vermaakt in mei.

juni

Wederom een fijne maand waarin ik best veel heb gedaan en gezien en heb genoten van het mooie weer. Sowieso had ik sinds eind mei eindelijk de felbegeerde iPhone X 180720 in m’n bezit en heb ik in juni zo’n beetje alles wat los en vast zat vastgelegd. De camera van deze iPhone is namelijk een aardige verbetering ten opzichte van die van de iPhone 6S, die ik eerst had.

juli

Het was bloedheet, maar veel last had ik er niet van. Ik trok er gewoon op uit voor wandelingen en fietstochten en bleef onverminderd foto’s maken. Het was ook de maand dat ik zoals elk jaar een NS Dagkaart aanschafte en daarmee een dagje het land in trok. Dit keer werd het Alkmaar.

augustus

De hitte bleef onverminderd door zinderen. Ik moet zeggen dat ik er in de laatste week toch echt wel last van kreeg. Ik was het goed zat en kon haast niet meer slapen ‘s nachts. Toch heb ik ook in augustus weer genoeg gedaan en gezien.

Ik fietste weer heel wat af (met name in de avonduren), stond héél vroeg op om de zonsopgang vast te leggen, deed weer eens een rondje Lingebos en reed met m’n moeder een fietstocht rondom Zaltbommel.

september

De eerste tekenen van de herfst begonnen hier en daar al zichtbaar te worden, maar gelukkig was het nog steeds vaak mooi weer. Ik ging 3 keer in één maand naar Zaltbommel, fietste onder meer naar mijn geboortestad Den Bosch, bezocht Gouda en de Open Monumentendag.

oktober

Ik fietste naar Zuilichem om medicijnen voor Bas te halen, bracht bezoekjes aan Nieuwpoort en de Dordtse Biesbosch. Ik legde schitterende herfstkleuren, vurige zonsondergangen en geweldige reflecties vast. Oktober was zonder meer een zeer fotogenieke maand!

november

Het werd kouder, maar er waren gelukkig nog genoeg mooie dagen om lekker buiten te zijn en de herfstkleuren te fotograferen. Fietsen deed ik maar weinig, omdat het zo vroeg donker was en ik voor een fatsoenlijke tocht al begin van de middag zou moeten vertrekken. Ik ging weer eens met Bas naar landgoed Mariënwaerdt in Beesd en ook naar de Winter Efteling.

december

In december maakte ik de minste foto’s van alle maanden van het jaar. Het was dus nog best lastig om daar een aantal uit te kiezen die ik leuk genoeg vind voor in dit bericht. Ondanks dat ik niet zo’n fan ben van de kerstdagen, maakte ik toch wel opvallend veel foto’s met een kersttintje. Onder meer het kleine boompje op mijn eettafel, miniatuur-kerstbomen in een tuincentrum,

Bas met een kerstmuts en de sfeervol verlichte straten in het plaatsje Nieuwpoort. Verder moest ik in Dordrecht zijn, waar ik natuurlijk óók wat plaatjes schoot, maakte ik weer eens een selfie en lag er één dag lang sneeuw. De laatste foto maakte ik tijdens het laatste fietstochtje van het jaar.