De laatste dag van 2018. Het jaar waarin mijn vader overleed en ik voor het eerst 100 kilometer aan één stuk fietste. Een jaar waarin ik veel geleerd heb op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en waarin het héél warm en ook héél koud geweest is.

Een jaar waarin ik ruim 3000 foto’s maakte, veel leuke uitjes heb gehad en mijn creativiteit herontdekte. Vandaag op mijn blog het grote jaaroverzicht wat, zoals altijd, op de allerlaatste dag van het jaar verschijnt. Ben je meer into foto’s kijken dan lezen? Check dan zeker even mijn jaar in foto’s.

januari

Het nieuwe jaar begon met een griepje, maar gelukkig duurde dat niet al te lang. Een paar dagen later liep ik alweer foto’s te maken van hoog water en moest ik m’n verjaardag uitstellen, omdat het huis zo’n beetje overgenomen was door werklui die bezig waren een nieuw ventilatiesysteem aan te leggen.

Speaking of birthdays: M’n moeder verzon een superleuke verjaardagsstunt, namelijk bij Slot Loevestein met koffie en Bossche bollen picknicken. Ik wandelde best veel en had helaas ook veel last van slaapproblemen door nachtelijke geluidsoverlast van bovenburen.

februari

Met Martin een avondje naar IKEA (altijd garant voor hilariteit), met m’n moeder een rondleiding gevolgd bij Fort Altena en ondanks de vrieskou, toch redelijk wat mooie fietstochtjes gemaakt, waarbij ik ook de nodige foto’s schoot.

Verder volgde ik een barista-workshop in Utrecht, bezocht ik de Glass4Ever tentoonstelling in het Gorcums Museum en heb ik met m’n moeder dozen vol oude foto’s uitgezocht, wat hier en daar wat pareltjes opleverde.

maart

Op één maart kreeg ik via via te horen dat m’n vader ernstig ziek was. Nog geen 2 weken later, op 13 maart, overleed hij. Ik had hem voor dat bericht al ruim een half jaar niet gezien of gesproken, maar heb gelukkig kans gezien hem verschillende keren te bezoeken.

De uitvaart heb ik slechts gedeeltelijk bijgewoond, omdat ik erg overstuur was geraakt door wangedrag van familie. Maart werd een onrustige en verdrietige maand, waarbij ik niet alleen de plotselinge dood van mijn vader te verwerken kreeg, maar ook een hoop ellende rondom zijn overlijden.

Gelukkig had ik ook nog oog voor mooie dingen. Ik dronk met m’n moeder koffie in Heusden bij een bakkerij waar ik vroeger nog heb gewerkt, verkocht een foto die inmiddels over een volledige muur van een ingenieursbedrijf in Vianen is gedrukt en ontdekte een leuke nieuwe winkel in de stad.

Ik fotografeerde de eerste krokussen en had heel wat leuke uitjes in m’n agenda staan. Tot slot maakte ik m’n tuintje zomerklaar en bezocht Miniworld Rotterdam.

april

April was de maand dat ik op m’n blog uitsluitend weekoverzichtjes publiceerde. Ik had niet de energie en inspiratie om iets anders te bedenken. Ik zat nog steeds slecht in m’n vel, was volop bezig met het verwerken van de maand ervoor en was continu moe.

Wel bezocht ik met m’n moeder Kom in de Kas, wat leuk was, ook al weet ik wel zo’n beetje hoe het in de tuinbouw werkt, omdat dat m’n vaders werk was. Het voorjaar kwam op gang, wat me een blij gevoel gaf. Ik ging weer wat vaker fietsen, bezocht een orchideeënkwekerij en ging met Martin kijken bij kasteel Heukelum. Tot slot at ik met Pasen bij m’n moeder en ging ik veel wandelen en fietsen.

mei

Het bloggen kwam bijna volledig stil te liggen. Ik had het te druk met andere dingen. :-) Gelukkig zat ik sowieso weer een stuk beter in m’n vel. Ik bezocht de Keukenhof, Kinderdijk, de Drunense duinen, IKEA, Leerdam en de Slingelandse Plassen.

Ik fietste een rondje van zo’n 50 km via regio Meerkerk en bezocht de havendag in m’n eigen stad. Tot slot bestond mijn blog zestien jaar, had ik veel plezier van m’n kleurrijke achtertuintje en had ik een koolmeesje in mijn nestkastje! Last but not least, was ik eindelijk de trotse eigenaar van de vurig gewenste iPhone X!

juni

Ook in juni raakte ik mijn blog weer amper aan. Ik leefde zowat buiten. Genieten! Ik fotografeerde zo’n beetje alles wat los en vast zat met mijn nieuwe telefoon, al had ik wel wat opstartproblemen met het ding en heb ik er twee terug moeten sturen voordat ik een goed functionerende iPhone had. Ik fietste veel en ging ook regelmatig een eindje rijden met Martin in zijn cabrio.

Verder bezocht ik de Pasar Malam die dit jaar voor het eerst werd georganiseerd in Gorinchem en ging ik het water op met een kajak. Met m’n moeder ging ik naar Intratuin Sliedrecht, ik bezocht een evenement op Slot Loevestein, ging een middag naar Vianen en fietste en wandelde heel wat kilometers.

juli

Ook in de maand erop was ik weer veelvuldig op het zadel van m’n fiets te vinden en doorkruiste ik bekende regio’s, maar ontdekte ook nieuwe wegen en uitzichten. Zoals elk jaar schafte ik een NS Dagkaart aan bij HEMA en de reis ging dit keer naar Alkmaar en Schoorl, waar ik met Bas een heerlijke zonovergoten dag beleefde. Op m’n blog schreef ik over het voornemen om wat meer minimalistisch te bloggen, maar dat blijkt in de praktijk minder goed te werken. :-)

Het was erg warm en ik waagde me voor het eerst in jaren aan een strandbezoekje en schafte zelfs een bikini aan. Iets wat ik eerder nooit durfde. Het hippiefestival stond ook weer op de agenda. Tot slot bezocht ik een middeleeuws evenement, de Tilburgse kermis en Fort Giessen. Heb ik veel mooie luchten gefotografeerd en kreeg Bas voor het eerst last van plasproblemen.

https://x.com/ByEstrella/status/1018540106544709633?tw_i=1018540106544709633&tw_e=details&tw_p=archive

augustus

Zoals gebruikelijk weer heel wat gefietst, het vestingstadje Heusden met een bezoekje vereerd, Bas zijn 15e verjaardag gevierd en een handige app ontdekt om mijn dagelijkse activiteiten bij te houden, nadat mijn geliefde app Moves er definitief mee was gestopt. Ik experimenteerde ook veel met mijn op AliExpress gekochte smartphone macrolens en begon met schoonhouden van mijn straat.

Tot slot bezocht ik het Land van Ooit, ging ik met m’n moeder fietsen rondom Zaltbommel en een middag naar Slot Loevestein. Ik probeerde een aantal lekkere maaltijdsalades uit, ging weer eens naar Leerdam en ontdekte het fenomeen Memory Bricks.

september

De maand begon met een bezoekje aan Zaltbommel, een stad waar ik dit jaar aardig verknocht aan ben geraakt en waar ik inmiddels al zeker een keer of acht ben geweest in een paar maanden tijd. Op m’n blog schreef ik make-uptips voor slechtzienden en op 11 september maakte ik mijn voornemen waar om eens naar m’n geboortestad Den Bosch te fietsen.

Het werd uiteindelijk een rit van exact 100 km en het waaide flink! Verder bezocht ik de havendag in Heusden en had een rondleiding in kasteel Nederhemert tijdens Monumentendag. Ik raakte m’n kompas kwijt, maar kreeg ‘m op een bijzondere manier toch weer terug.

Tot slot ging ik zonnebloemen fotograferen met m’n moeder, naar de verlichting in Aalst kijken met Martin en combineerde mijn jaarlijkse bezoekje aan het Erasmus MC met een middagje Gouda. De maand eindigde met nog twee bezoekjes aan Zaltbommel in één week tijd!

oktober

Ik ontdekte een fijne haarkuur waarover ik op m’n blog schreef. Verder moest ik opnieuw naar de dierenarts om medicijnen voor Bas, bezocht ik Nieuwpoort met Martin en had ik een excursie bij bloemsierkunstbedrijf PT Creations met m’n moeder. Ook bezocht ik de Dordtse Biesbosch en maakte een wandeling door de natuur in het donker, tijdens Nacht van de Nacht.

Tot slot liet ik een vierde gaatje schieten, fotografeerde reflecties en herfsttaferelen en bezocht met Martin een Oktoberfest waar we binnen een halfuur weggingen, omdat we er niets aan vonden.

november

Ik bracht veel tijd binnen door. Lekker met m’n beestjes op de bank. Maar gelukkig bleef het niet alleen bij binnen zitten. Ik fietste een rondje over Andel inclusief bezoekje aan m’n moeder, ging flink met de bezem door mijn sieradencollectie en bezocht met Martin een 80s & 90s party.

Met Bas ging ik weer eens een middag naar Landgoed Mariënwaerdt en ik schreef een blogpost over anders zijn. Ik bestelde een nieuwe magnetron omdat de oude kapot was, maakte foto’s tijdens een mistige morgen en was lekker creatief bezig in m’n notitieboekje. Tot slot ging ik met Martin naar de Winter Efteling, kreeg ik een nieuwe winterjas en had Bas weer blaasontsteking.

https://x.com/ByEstrella/status/1066774538854326273

december

Ondanks dat december voor mij altijd een wat lastige periode is, had ik dit keer een prima maand. Ik ging 3 december naar m’n moeder voor de traditionele Sinterklaas koffie, bezocht de kerstshow van Intratuin Sliedrecht en de kaarsjesavond in Nieuwpoort. Ik ging aardig los met het maken van tekeningen en bezocht twee kerstmarkten in eigen stad.

Verder ben ik een paar dagen grieperig geweest, maar wist het toch voor elkaar te krijgen foto’s te maken voor de kerstkaart van Martin en een dag later lag er opeens sneeuw! Verder maakte ik last minute mijn eigen kerstkaart, vierde Tweede kerstdag met high tea bij m’n moeder, maakte een laatste fietstochtje van het jaar en iemand startte een doneeractie om geld in te zamelen voor de dierenartskosten.

Wat was jouw memorabelste moment van 2018?