Het was nadat ik op een zonovergoten middag begin oktober in Nieuwpoort ben geweest, dat ik ‘s avonds een foto van deze toffe locatie op Instagram plaatste en door iemand die daar zelf ook woont, werd getipt over de jaarlijks terugkerende kaarsjesavond in het piepkleine stadje, ergens half december. Ik zocht vervolgens naar het evenement op Facebook, klikte ‘Geïnteresseerd’ aan en voorkwam zodoende dat ik het hele gebeuren weer zou vergeten.

Op 12 december was het zover en ben ik ‘s avonds met Martin even gaan kijken. Nieuwpoort ligt overigens niet al te ver van mijn woonplaats Gorinchem vandaan en het is ook vrij gemakkelijk om erheen te rijden. Het verschil met gewone feestverlichting die je ook in de zomer weleens in dorpen of steden ziet, is dat de term kaarsjesavond in dit geval ook letterlijk was. Het hele stadje stond vol met allerhande kaarsen. Ook andere verlichting, omdat het anders toch wel erg donker zou zijn, maar de nadruk lag op de kaarsen.

Bij de kerk, waar we trouwens ook nog even binnen geweest zijn, was een grote ster gemaakt van glaasjes met waxinelichtjes erin. Wat een werk moet dat geweest zijn! Ik vond het prachtig om te zien! Bij de meeste huizen was sowieso wel iets gedaan met kaarsen of feestverlichting en net boven het water van de gracht, bungelden levensgrote kaarsen, zoals je op foto 3 kunt zien.

Grote kaars

Kaarsjesavond in Nieuwpoort

Ster van kaarsjes

Verlichte tekst

Het was heel erg mooi en sfeervol gedaan en er hing een gemoedelijk sfeertje. Behalve de lichtjes en kaarsjes zelf, was er ook een kleine kerstmarkt en live muziek op verschillende locaties. Van groepjes die meerstemmig kerstliedjes ten gehore brachten, tot een fanfare en nog wat andere muzikanten. Hier en daar kon je ook iets eten, zoals warme stroopwafels of broodjes. Er was niet een heel ‘circus’ omheen gebouwd, maar dat maakte het juist mooier en leuker. Subtiel.

Op de terugweg naar de auto kwamen we, net buiten de vesting, nog een huis tegen wat echt van onder tot boven vol met kerstlampjes hing en stond. Een beetje die extravagante Amerikaanse stijl van kerstverlichting die je in films weleens ziet. Niet mijn ding, maar toch ook wel weer gaaf om even te bekijken, omdat je zoiets niet elke dag, of beter gezegd elke decembermaand ziet.

We hebben al met al een uurtje rondgelopen en in die tijd alles wel gezien. Nieuwpoort is niet voor niks de kleinste stad van Nederland, dus héél veel tijd heb je ook niet nodig om een rondje te maken. 🙂 Foto’s heb ik ook niet heel veel gemaakt, omdat dat gewoon lastig is in het donker en ik weinig trek had om camera en statief mee te sjouwen en die om de haverklap uit te stallen.

Dus gewoon maar wat met m’n iPhone geklikt en op zich viel dat nog helemaal niet tegen. Deze telefoon presteert nog best oké onder omstandigheden met zeer weinig licht. Dat is me al vaker opgevallen. Ik maakte overigens meer filmpjes dan foto’s, die allemaal nog via mijn Instagram te zien zijn, onder het kopje Trips & Events (de gekleurde bolletjes boven het foto-overzicht).

Meer lichtjes

Hysterische kerstverlichting

Sneeuwpop

Hysterische kerstverlichting