Ondanks dat ik geen typisch beauty meisje ben zoals veel andere bloggers (ik vind het al heel wat dat ik me met mijn 5% zicht mooi op kan maken), vind ik make-up wel een leuk en interessant product. Ik vind het bijvoorbeeld bijzonder om te zien welke effecten je met kleur, licht en donker kunt creëren.

Dat je er héél anders uit kunt zien als je bijvoorbeeld een heel felle of juist donkere lipstick draagt en dat een beetje eyeliner of een veegje oogschaduw, er al voor kan zorgen dat je er net wat verzorgder uitziet dan gewoon je ‘blotebillengezicht’.

Ik vind het ook erg leuk om nieuwe en innovatieve producten uit te proberen. Zo had je tien jaar geleden niet kunnen bedenken dat je je ooit zou opmaken met een spons en dat producten als highlighter en foundation in minstens drie verschillende vormen op de markt zouden komen.

Zelf houd ik het overigens bij meer budgetvriendelijke make-up en tools. Voor mij geen high-end. Ik vind het eerlijk gezegd zonde van m’n geld om € 50 of meer uit te geven aan een product wat toch over 12 tot 24 maanden zijn houdbaarheidsdatum heeft bereikt.

Mooie make-up begint met de juiste tools. Dat weet elke visagist en elke vrouw die make-up gebruikt. Maar voor mij als slechtziende, is dat dus óók erg belangrijk. Omdat ik veel op gevoel doe, moet ik op mijn ‘gereedschap’ kunnen vertrouwen.

Een stel goede kwasten is daarom ook van essentieel belang. Ik begon ooit met heel goedkope kwastjes van de drogist en kocht later een set van Zoeva, die ik tot op de draad versleten heb.

Real Techniques make-up kwasten

Inmiddels ben ik al een paar jaar overgestapt op de kwasten van Real Techniques. Een merk wat tot nu toe het best bevalt van alles wat ik geprobeerd heb. De kwasten zijn stevig, van goede kwaliteit en ze hebben zachte haartjes met een hoge densiteit. De vorm van de kwasten vind ik ook erg prettig.

Mijn oude kwastenset bestond bijvoorbeeld grotendeels uit platte kwasten en dat bleek ik uiteindelijk toch minder fijn te vinden dan een meer ronde vorm. Ik had een beetje het gevoel alsof ik me met een set schilderskwasten aan het opmaken was. :-)

Onlangs mocht ik een aantal nieuwe make-up kwasten van dit merk aan mijn collectie toevoegen, die ik ontving om te testen: De setting brush, mini multitask brush en een setje bestaande uit een smudge en diffuse brush.

Hier zit zelfs een handig puntenslijpertje bij. Ondanks dat ik inmiddels al een aardige collectie Real Techniques kwasten in mijn bezit heb, had ik deze nog geen van allen en dat maakt het extra leuk om ze uit te gaan proberen!

Mini Multitask brush

Een kleine en handzame kwast die je kunt gebruiken om gezichtspoeder of blush aan te brengen, vandaar dus het multitask idee waarschijnlijk. Omdat je ‘m voor meerdere make-up producten in poedervorm kunt gebruiken. Hij doet me denken aan de kleine kabuki brush die ik al eeuwen in mijn make-up collectie heb liggen en die ik tot nu altijd heb gebruikt voor blush.

De nieuwkomer heeft een meer ovale vorm en natuurlijk een langer steeltje dan een kabuki. Maar de haartjes zijn minstens zo dicht en ik vind ‘m fijn werken als blush brush! Handig aan dit formaat is dus ook, dat je ‘m gemakkelijk mee kunt nemen op reis of gewoon in je handtas.

Make-up en kwasten

Setting-brush

De setting brush is vooral geschikt voor het aanbrengen van poeder highlighters. Doordat de kwast niet zo breed is, kun je heel gecontroleerd make-up aanbrengen op je gezicht. Er ontstond bij mij wel even wat verwarring, omdat ik dacht dat ik al een RT setting brush had, maar wel één die veel breder is.

Dit bleek een contour brush te zijn en dat was tot nu toe de kwast die ik gebruikte voor highlighter. Overigens ben ik iemand die zich niet vast pint op het idee dat een bepaalde kwast alleen voor een bepaald doel geschikt is en je ‘m ook alleen daarvoor moet gebruiken. Soms ontdek je dat kwast A prettig is voor product B. Why not!

Smudge & Diffuser brush

Dit is een setje waar ik echt nog wat meer mee moet experimenteren. Toen ik ‘m voor het eerst zag, dacht ik dat het om een wenkbrauwkwastje en eyeliner kwastje ging. Dat blijkt dus niet het geval, al komt eyeliner dus wel in de buurt.

Je gebruikt de grootste van de twee om je eyeliner (crème of potlood) te blenden en het kleintje om datzelfde effect te bewerkstelligen, wanneer je een lijntje op je onderste wimperrand aanbrengt.

Dat is iets wat ik zelf vrijwel nooit doe, dus ik zal het kwastje daarvoor niet zo snel gebruiken. Wel wil ik proberen of dat hele dunne kwastje toevallig fijn werkt voor aanbrengen van gel eyeliner.

Ik had namelijk ooit een soortgelijk kwastje wat bij een potje gel eyeliner zat en die had precies zo’n puntje! Blenden van eyeliner is sowieso een precisieklusje, wat met mijn zicht waarschijnlijk best wel tricky is, maar wellicht voldoet hij ook prima als wenkbrauwkwastje!

Real Techniques kwasten close-up

Ik ben erg te spreken over deze kwasten en ze vormen een mooie aanvulling op mijn bestaande collectie. Mocht je trouwens willen weten hoe het überhaupt mogelijk is om met een vrij stevige visuele beperking toch make-up te kunnen gebruiken, check dan zeker even deze blogpost, die ik een paar maanden geleden schreef.