Terwijl ik bij Kerstmis altijd best een dubbel gevoel heb, vind ik Sinterklaas altijd heel leuk. Ik heb warme herinneringen aan sinterklaasavonden van vroeger en vind het nog altijd een mooie, typisch Nederlandse traditie.

Al vind ik het wel weer héél jammer dat dit leuke feest de laatste jaren lijkt te worden gedomineerd door strijd tussen volwassenen. Iets wat in mijn ogen vooral een kwestie is van bewijsdrang en er alleen om draait wie gelijk heeft.

Maar in mijn persoonlijke Sinterklaasbeleving laat ik me daar desondanks niet door storen, al is er van echt Sinterklaas vieren al lang geen sprake meer. Vroeger deden we dat met familie: opa en oma, vader en moeder, m’n tante en haar vriend en ik als enig (klein)kind.

Geweldige avonden waren dat. En na afloop stuiterend naar huis van alle zoetigheid en met armen vol cadeaus. In de loop der jaren zijn helaas steeds meer mensen ons ontvallen en nu zijn alleen m’n moeder en ik nog over. Maar traditiegetrouw doen we toch elk jaar aan Sinterklaaskoffie, zoals we dat noemen.

Gewoon wat aardigheidjes voor elkaar kopen, koffie of warme chocolademelk met iets lekkers erbij en wat ontspannen en gezellige uurtjes. Nadat ik vorige week al onverwachts een prachtig sinterklaascadeau had gekregen in de vorm van een nieuwe winterjas (zie bovenstaande foto), bleken er maandag, toen ik naar m’n moeder ben geweest, nóg wat cadeautjes voor me te liggen en zelf had ik ook het één en ander meegebracht om te geven.

Behalve wat lekkers voor Bas en een handig lampje voor aan zijn halsband, kreeg ik mijn favoriete lavendel showerfoam van Kneipp, chocolademelk sticks (Belgische chocolade aan een lepel om zelf warme chocolademelk mee te maken), twee Tony’s repen met de letter E en een hilarisch boekje voor Brabanders, genaamd Gin gelul. Ze had er zelfs een rijm bij gemaakt!

Sinterklaascadeautjes

Toen ik rond kwart voor zeven door de taxi werd opgehaald om weer naar huis te gaan, werd er nog een zak strooigoed en twee pakken Chocomel (met een E en een hartje) in m’n tas gepropt, dus aan zoetigheid voorlopig geen gebrek. M’n moeder had ik blij gemaakt met de weekkalender van Loesje, kruidnoten van de Pepernotenfabriek en een zachte kaneelstok, daar is ze gek op. 🙂

En terwijl vanavond de rest van Nederland Heerlijk Avondje viert, zit ik straks met Martin in de bios voor de film Bohemian Rhapsody. Ook nog een cadeautje, aangezien ik eindelijk de bioscoopbon ga gebruiken die ik bijna twee jaar geleden voor m’n verjaardag kreeg.

Vier jij Sinterklaas?