Op de blog van Manon kwam ik een leuke tag met als thema de feestdagen tegen en ik besloot spontaan dat ik die ook op mijn blog wilde zetten. Met mijn eigen antwoorden uiteraard. :-) Hij is trouwens gemaakt door deze dame. Ik doe zelf niet zoveel met de feestdagen en heb er ook een andere kijk op dan de meeste mensen, maar dat maakt ‘t juist wel interessant om dit in te vullen,

Bereid je dus voor op een flinke lijst kerst- en oud en nieuw gerelateerde vragen! Halverwege het invullen drong, pas tot me door waarom er XXL bij staat. Ik heb overigens wel een aantal vragen weggelaten omdat het anders 1. wel erg langdradig zou worden en 2. dit vragen zijn waar ik toch gen antwoord op heb of weet, dus kan ik ze beter achterwege laten. Veel leesplezier!

Zet je een kerstboom?

Dat verschilt echt per jaar. Ik heb het grootste deel dat ik hier woon een kunstboom gehad, maar die verloor op een gegeven moment meer naalden dan een echte boom en die heb ik het huis uit gewieberd. Sindsdien koop ik af en toe een echte boom, maar niet elk jaar.

Kunst of een echte?

Tegenwoordig dus een echte. Dit jaar had ik me voorgenomen om geen boom te nemen en toch staat er nu een kleintje van zo’n 50 cm hoog op mijn tafel te prijken. Cadeautje van m’n moeder die hem persoonlijk is komen brengen.

Welke kleur kerstballen?

In het boompje wat ik van m’n moeder kreeg, hangen rode, witte en zilverkleurige versieringen. Eigenlijk dezelfde kleuren als de kerstboomversieringen die ik zelf in de berging heb staan.

Nog andere versieringen?

Ik heb meestal wel wat kleinigheidjes die ik in huis zet of ophang. Zo hangt er al jaren een rieten ster met een rood strikje eraan op de voordeur rond de feestdagen, heb ik een ontiegelijk lelijke vilten kerstmannenkop met een belletje aan de deurklink van de huiskamerdeur hangen en zet ik een zak met lichtjes die ik ooit van m’n oma heb gekregen, steevast elk jaar in de vensterbank.

Koop je elk jaar nieuwe kerst-spullen?

Ik ben iemand die jaar in, jaar uit, dezelfde kerstversieringen gebruikt. Soms koop ik er iets bij, soms gaat er iets weg wat lelijk is geworden of kapot is gegaan. Ik zie het nut niet in van elk jaar nieuwe kerstversieringen kopen en mijn bankrekening al helemaal niet. :-)

Kerstballen in de vorm van een kerstboom

Cadeautjes met kerst?

Nope!

Kerstavond

Doe ik niks mee. Al heb ik wel goede herinneringen aan kerstavond vieren met mijn vader en zijn tweede vrouw. Zij komt van oorsprong uit Tsjechië en daar wordt kerstavond wel gevierd. Zoals volgens mij in de meeste landen, want Tweede kerstdag bestaat niet overal en in heel veel landen draait het om ‘Christmas eve’ en ‘Christmas day’.

Eerste Kerstdag

Zoals je al een beetje uit mijn tekst op kan maken, vier ik ‘t meestal gewoon in m’n eentje thuis. Van ‘vieren’ is dan dus ook niet echt sprake. :-) Ik ben altijd blij als het hele circus weer achter de rug is. Dit jaar ben ik ook gewoon thuis en behalve dat ik een lekker biefstukje heb gescoord bij Spar (mét korting), zal het gewoon een dag als alle anderen worden. Kerstmuziek luisteren doe ik overigens zelden of nooit. Ik word daar meestal nogal kriebelig van.

Tweede Kerstdag

Ondanks dat ik me al had ingesteld op twee ‘gewone’ dagen tijdens kerst, nodigde m’n moeder me uit voor een high tea bij haar thuis ‘s middags. Dus toch nog iets feestelijks!

Oudjaarsdag

Zorg ik dat ik na 12 uur ‘s middags niet meer buiten kom vanwege het vuurwerk. Want daar ben ik best bang voor. Al is het mogen afsteken van vuurwerk volgens mij inmiddels opgeschoven van 12 uur ‘s middags naar iets van 5 uur ‘s middags. Al houdt natuurlijk niet iedereen zich daar aan. Ik zorg er voor dat ik wat oliebollen scoor en trek me de rest van de dag terug.

OUDEJAARSAVOND

Ook met oud en nieuw ben ik meestal gewoon alleen thuis en zit ik urenlang allerlei terugblik-op-het-jaar-programma’s op TV te kijken (guilty pleasure!) met lekkers binnen handbereik. Dit jaar ben ik overigens uitgenodigd door Martin, om het bij hem oud en nieuw te vieren. Bas kan mee en Molly is gelukkig niet zo bang van vuurwerk (Bas ook niet trouwens).

Nieuwjaarsdag

Vroeger gingen we heel de familie- en vriendenkring af om goed nieuwjaar te wensen. Zelf doe ik niks met nieuwjaarsdag. Al heb ik wel opvallend vaak last van opruimwoede en verdwijnt een deel van mijn huisraad in een zak voor de kringloop. Overigens verwacht ik niet dat dit op 1 januari 2019 ook gaat gebeuren, omdat ik in 2018 jaar al veel aan ‘t uitmesten ben geweest.

Welke outfits draag je?

Niks bijzonders. Als ik plannen heb met kerst, trek ik een leuk jurkje aan, maar koop niks nieuws. Ik moet er altijd een beetje om lachen dat de kerstkleding- en schoenen die aangeprezen worden in winkels, vaak bestaan uit open schoenen en kleding met korte mouwen of zelfs bandjes. Alsof het lekker warm is eind december!

Kerst make-up?

Beetje hetzelfde verhaal als met de kleding: Als ik plannen heb, maak ik er wel werk van, maar ook weer niet iets speciaals voor kerstmis. Ik hou van aubergine-achtige tinten oogschaduw en dat past ook mooi bij kerst. Hoef ik dus ook niks nieuws voor aan te schaffen. :-)

Mooiste make-up kerstcollectie?

Ik hou het niet zo bij welk make-up merk een kerstcollectie heeft, maar ik heb een tijdje geleden toevallig wel een heel mooi oogschaduw-palet aangeschaft uit de limited edition kerstcollectie van Essence, wat ik al heel vaak heb gebruikt!

Wat is voor jou typisch kerst?

Dennengeur! En leuke evenementen buitenshuis.

Wat betekent kerst voor jou?

Ik heb gemengde gevoelens bij kerstmis. Ik zie altijd op tegen het moment dat de kerst-artikelen weer in de winkels liggen en de kerstmuziek weer overal uit de speakers klinkt. Na een tijdje ben ik er aardig aan gewend, maar kerst gaat voor mij al lang gepaard met een wat dubbel gevoel.

Enerzijds word ik er recalcitrant van. Dat er gevreten moet worden voor een heel jaar, dat er belachelijk dure cadeau’s gekocht moeten worden. En dat ‘t hóórt dat iedereen bij elkaar is en ‘t gezellig heeft. Voor mijn gevoel wordt kerstmis aan je opgedrongen en daar kan ik slecht tegen.

Anderzijds benadrukt kerst voor mij dingen waar ik de rest van het jaar geen last van heb. Ik ben door het jaar heen vrijwel altijd alleen, toch voel ik me met kerst die loser die alleen over blijft terwijl iedereen met elkaar de kerstdagen viert. Dat ik me daar vervelend over voel terwijl ik daar anders geen last van heb en kerstmis maar twee van de 365 dagen duurt die een jaar telt, maakt dat ik me daar dus wat gefrustreerd over voel.

Favoriet kerstliedje?

De allermooiste… Goh dat is nog lastig. Ik vind Do they know it’s Christmas time van Band AId (en dan wel de originele 1984 versie) wel één van de betere kerstnummer. Niet van dat oppervlakkige gejammer, maar ook een liedje met een boodschap. Oh en wat ik ook een heerlijk kerstnummer vind is Fairytale of New York van The Pogues. Lekker vrolijk en niet zo mainstream.

Favoriete kerstfilm?

Heb ik niet echt. De Home Alone films blijven leuk, maar die heb ik inmiddels toch wel een paar keer te vaak gezien. Gelukkig is er op Netflix zoveel keuze, dat ik echt niet hoef te vervallen in het herhaaldelijk blijven kijken van dezelfde kerstfilms. Ik zag onlangs nog The Christmas Chronicles en heb daar hartelijk om kunnen lachen.

bereid je jezelf voor op de feestdagen?

Niet. :-) Lekker relaxed dus. Ik kan soms best medelijden hebben met al die stressende mensen in supermarkten en warenhuizen. Heb ik geen last van jongens. Ha! Zo zie je maar dat géén kerst vieren, óók voordelen heeft. Niet alleen heb ik nul last van kerststress, loert er geen gevaar voor kerstkilo’s en ben ik ook niet meer geld kwijt dan anders.

Leukste moment van 2018?

Iets wat direct in me op komt, is die dag in september dat ik eindelijk m’n voornemen om vanuit mijn woonplaats Gorinchem naar Den Bosch te fietsen waar maakte en dan dat moment dat je voorbij de gouden draak rijdt. Onvergetelijk!

Warme chocolademelk of glühwein?

Allebei!

Bezoek je een kerstmarkt?

Hier in Gorinchem zijn in de afgelopen een paar kleinschalige kerstmarkten georganiseerd die ik leuk vond om te bezoeken. Ik ben heel wat jaren geleden op zo’n grote kerstmarkt in Dordrecht geweest en werd daar niet heel happy van. Het was zó druk dat je over de koppen kon lopen en je kon nergens echt goed bij kijken. Wat niet echt handig is als je slechtziend bent. Zo’n kleine markt vind ik veel leuker. Ik heb ook eens de kerstmarkt in het Duitse plaatje Kleve bezocht (net over de grens bij Nijmegen) en dat was ook echt heel leuk en gezellig!

Tekening van een kerstman

Leukste kerst DIY?

Ik tekende onlangs deze grappige kerstman. Niet echt een DIY, maar wel iets wat ik zelf heb gemaakt, dus toch ook weer wel. :-)

Stuur je kerstkaarten per post?

Nee, wel jaren gedaan overigens. Ik maak nog steeds elk jaar een kerstkaart, maar iedereen die ik ken zit ook op Whatsapp of Facebook, dus vind ik het zonde om dan geld uit te gaan geven aan drukwerk en postzegels. Ik krijg zelf meestal ook maar een paar kaarten (ook toen ik ze nog per post stuurde), dus daar hoef ik ‘t ook niet voor te doen. Mijn huidige kerstkaart heb ik zelfs nog steeds niet af kunnen maken. Met een beetje geluk, lukt ‘t vandaag.

Naar de kerk met kerst?

Vroeger wel gedaan, nu niet meer. Ik vond die kerstdiensten altijd wel heel mooi.

Foute kersttrui?

Best grappig om te zien, maar niks voor mij. Ik koop liever kleding die ik vaker dan één of twee keer per jaar kan dragen. :-)

Welk liedje hoort op nummer 1 in de Top 2000?

Music van John Miles. Best classic, ever!

Om 12 uur de straat op?

Absoluut niet! Zoals ik hierboven al schreef, heb ik het niet zo op vuurwerk en dan moet je dus vooral niet naar buiten gaan op ‘t moment dat de klok net twaalf geslagen heeft. Ik ken de buren sowieso amper, dus die wens ik wel een gelukkig nieuwjaar als ik ze weer eens tegenkom.

Champagne?

Lekker, maar koop ik eigenlijk ook nooit. Of het moet zo’n supergoedkoop flesje zijn van de HEMA of zo. Ik lust grappig genoeg sowieso alleen goedkope champagne. :-)

Doe jij mee aan de nieuwjaarsduik?

Nee, mij te koud. :-) Ik ben er sowieso niet dol op om mezelf in badkleding te vertonen.

Maak je oliebollen zelf?

Nee, nog nooit gedaan ook volgens mij. Mijn moeder bakte ze vroeger wel altijd zelf. In een oude friteuse in de schuur. Die vervolgens weken later nog naar oliebollen rook, maar dat boeide niet. Ze bakte de beste oliebollen en flappen. Het water loopt me spontaan in de mond.

Steek je zelf vuurwerk af?

No way! Van die sterretjes durf ik nog wel aan te steken, maar die koop ik nooit.

Knal- of siervuurwerk?

Ik ben best wel bang van vuurwerk, wat waarschijnlijk komt doordat ik slechtziend ben en het dus niet zie als er ergens een pot op straat staat die op het punt van ontploffen staat. Gelukkig zijn er nog nooit ongelukken gebeurd op die manier, maar ik ben wel vaak héél erg geschrokken. Ik vind siervuurwerk mooi, maar graag wel vanaf minimaal een halve kilometer afstand! Knalvuurwerk heb ik een ontzettende hekel aan.

Goede voornemens voor 2019?

Ik wil nog beter leren mijn grenzen aan te geven, beter voor mezelf opkomen en ook leren dat mijn mening, mijn gevoelens en mijn wensen niet steevast minder belangrijk zijn dan die van een ander. Dat is namelijk een fout die ik nog regelmatig maak en die vaak vervelende gevolgen heeft voor mijzelf. Dat moet veranderen!

Hoe ging het met de voornemens van 2018?

Ik had voor 2018 een soortgelijk doel en heb echt vooruitgang geboekt. Ik durf eerder mijn mond open te doen als ik me ergens vervelend over voel of iets niet leuk vind. Eerder slikte ik over het algemeen alles in en hield mijn mond omdat ik dacht dat dat beter was. Omdat ik er het grootste deel van mijn leven steevast van overtuigd was dat ik minder ben dan een ander en dat dat dus ook bepaalde consequenties heeft. Onder meer dat je gewoon alles maar moet pikken.

Ik begin pas sinds één of twee jaar in te zien dat alles wat mensen mij door de jaren heen hebben aangepraat, niet de waarheid hoeft te zijn. Het is mijn waarheid geworden, maar dat wil nog altijd niet zeggen dat het feiten zijn. Dat is een langdurig proces, maar ik ben aan het leren en ik zie nu al duidelijk vooruitgang. Dat is goed en daar ben ik blij mee!