Ook in 2019 gaan we lekker door met het beantwoorden van vragen uit het kleine, maar toch schijnbaar onuitputtelijke boekje wat ooit bij Flow zat. Een tijdschrift wat ik overigens nooit lees (een tikje te zweverig), maar over dat boekje had ik gelezen en dat móest ik gewoon hebben. De eerste serie vragen beantwoordde ik in november 2015, dus je kunt wel stellen dat ik hier al lang plezier van heb gehad!

681. Zit je lekker in je vel?

Ja! Sowieso gaat het de laatste maanden verbazingwekkend goed. Ik heb relatief weinig last van mijn angsten (soms speelt er iets op, maar nooit zo heftig dat ik er paniekaanvallen van krijg of er wekenlang mee rondloop). Op zorgen om Bas na en het feit dat ik tegenwoordig vaak moe ben, omdat ik al een half jaar te weinig slaap omdat Bas er vaak uit moet, gaat het echt best goed!

Wat ik dan wel weer jammer vind, is dat er soms mensen zijn die denken dat ik vast ongelukkig ben, omdat ik toevallig niet die die dingen in mijn leven heb waar de meeste mensen waarde aan hechten en happy van worden en omdat ik veel narigheid heb meegemaakt. Zo werkt dat bij mij dus niet. Juist de nare dingen hebben me geleerd om positiever en sterker in het leven te staan.

682. Wat zou je doen als je al je geld zou verliezen?

Mijn eerste gedachte is, alles op alles zetten om te voorkomen dat het gebeurt. Het klinkt misschien raar, maar afgelopen jaar was er een moment waarop dit een vrij reëel scenario werd. Mijn vader was kort daarvoor overleden en bleek behalve een stel ellendige familieleden, ook een enorme berg schulden achtergelaten te hebben. Ik als enige erfgenaam zou daar zonder twijfel voor op moeten draaien als ik daar niet gauw werk van zou maken.

Ik kreeg als voorproefje al een ziekenhuisrekening van ruim € 2000 toegestuurd ‘via via’. Gelukkig ben ik de domste niet en ben ik weken bezig geweest met regelen. Overigens niet iets waar je op zit te wachten als je het plotselinge overlijden van één van je ouders al te verwerken hebt, maar het was dringend en had de hoogste prioriteit. Rouwverwerking kon altijd nog.

Als ik echt al mijn geld zou verliezen, zou ik waarschijnlijk over heel wat drempels moeten en aan gaan kloppen bij instanties als Leger des Heils en natuurlijk de Voedselbank.

Nederland is er nu niet bepaald het land naar dat je van de natuur kunt leven. Het is sowieso mooi dat er dit soort instanties bestaan. Zelf leef ik al vanaf m’n achttiende van een karige uitkering, maar ondanks dat ik daarmee officieel onder de armoedegrens zit, is échte armoede toch een ander verhaal!

683. Wat zijn je favoriete crafting-materialen?

Crafting is tegenwoordig het nieuwe woord voor knutselen volgens mij. Ik heb zelf ook een aardige collectie in mijn kast. Ik ben heel happy met mijn clear stamps, werk héél graag met m’n Micron pennen en de Fudenosuke bruspennen van Tombow (ja, dat woord heb ik ook niet verzonnen) en ben ronduit verliefd op de stickers die ik kocht op AliExpress. Bij deze trouwens een goede tip: Bij ‘ome Ali’ vind je echt de leukste stationery items voor weinig geld.

684. Welk programma mag direct terug op tv?

Poldark! Inmiddels zijn er 4 seizoenen uitgezonden bij de BBC en naar verwachting zal het vijfde en tevens laatste seizoen dit jaar op deze Engelse televisiezender te zien zijn. Overigens is NPO2 afgelopen zaterdag gestart met het uitzenden van seizoen één, dus ook altijd leuk om die weer eens terug te kijken.

Verder zou ik het geweldig vinden als Dokter Tinus weer terugkwam en waren er vroeger zoveel leuke televisieprogramma’s (waarvan ik uiteraard nu de naam niet meer weet), die ook wel terug zouden mogen keren.

685. Spreid je graag je kansen?

Mwah, not that I know of. Ik ben iemand die heel gericht op haar doel af gaat. Ik ga voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. In de zin van niet eerst 100 opties afwegen als ik eigenlijk al weet dat het optie één moet worden. Ik weet gewoon meestal heel goed wat ik wil en wijk daar niet snel meer vanaf. Die enkele keer dat ik dat wel doe, heb ik daar meestal vroeg of laat spijt van.

686. Heb je vaak fantasiegesprekken in je hoofd?

Fantasiegesprekken wil ik het niet noemen, maar als ik een gesprek met houden met iemand waar ik tegenop zie, oefen ik dat vaak herhaaldelijk in mijn hoofd. Natuurlijk kun je het nooit precies zo plannen zoals het in het echt zal gaan, omdat je nooit kan weten wat de ander zal zeggen, maar ik probeer verschillende versies zodat ik in zekere zin toch altijd goed beslagen ten ijs ga.

Ik kan op papier dingen heel goed uiteenzetten, maar verbaal ben ik gewoon wat minder onderlegd. Zeker wanneer je een gesprek aangaat met mensen die verbaal sterker zijn of die geneigd zijn jou ‘klem te lullen’, moet je goed voorbereid zijn!

687. Kun jij ‘tot het graf’ een geheim bewaren?

Wat een kutvraag om mee te eindigen. Maar het antwoord is ja. Zo zijn er dingen in mijn leven gebeurd waar niemand van weet. Niets wat ik zelf heb gedaan wat niet door de beugel kan, ik heb het over dingen meemaken die zo erg waren dat ik ze heb geblokkeerd en er nooit en te nimmer over gepraat heb en dat ook nooit zal doen.

In feite heb je er toch niets aan om ouwe koeien uit de sloot te graven. Ik heb er een hekel aan als anderen dat doen en zelf begin ik er liever niet aan. Gebazel van psychologen dat je alles moet oprakelen om het te verwerken, vind ik ook bullshit. Lekker ver wegstoppen en nooit meer naar omkijken werkt uitstekend. :-D

Welk programma zou jij graag terugzien op tv?