Het was ergens eind december dat ik opeens op het idee kwam om een 30 Day Art Challenge te gaan doen met de start van het nieuwe jaar. Ik ben vast niet de eerste die zoiets doet, maar mijn concept is wel vrij uniek: De bedoeling is namelijk niet alleen om dertig dagen lang elke dag iets te tekenen, maar de onderwerpen zou ik laten kiezen door mensen op social media.

Het leek me een supertof idee, maar het hing wel af van de animo van die andere mensen, of het project zou lukken. Ik besloot het gewoon te proberen en heb inmiddels de eerste zeven dagen achter de rug.

Tot nu toe was er elke dag wel iemand bereid om iets te bedenken. Sterker nog: Ik kreeg op een gegeven moment vanzelf al verzoekjes, zonder dat ik zelf met de vraag hoefde te strooien wie er dit keer iets ging bedenken. Tof!

Ik heb de meest uiteenlopende dingen getekend. Sommige tekeningen waren best lastig, enorm tijdrovend of bewerkelijk. Het langst wat ik aan één tekening heb gewerkt is ruim vijf uur! ik kreeg soms hoofdpijn, leerde mijn potloden eindelijk waarderen en had vooral ontzettend veel plezier in creatief bezig zijn. Vandaag laat ik je de creaties van de afgelopen week zien!

Dag 1: Aidan Turner

Maarten van Twitter vroeg of ik Aidan Turner kon tekenen. Ik heb sowieso ruim 20 jaar niet meer getekend, maar wilde de uitdaging zeker aangaan. Omdat ik een realistisch portret wilde maken, besloot ik met m’n potloden te werken.

Kleinigheidje: Ik gebruikte potloden tot nu toe uitsluitend voor hulplijnen en opzetjes. Het echte schetsen heb ik nooit gedaan. Wel heb ik in een heel ver verleden met houtskool gewerkt, maar dat is toch niet echt te vergelijken.

Ik werkte in totaal ruim 5 uur aan deze tekening en het eerste uur had ik er een hard hoofd in dat ik iets op papier zou krijgen wat er 1: min of meer realistisch uit zou zien en 2: op de knappe Ierse acteur Aidan Turner zou lijken. Toch kreeg ik ‘t voor elkaar en daarmee is deze tekening toch wel mijn favoriet tot nu toe! Hier zie je trouwens de foto die ik natekende.

Portrettekening van Aidan Turner

Dag 2: Winterthema

Wederom zette ik een oproepje op Twitter en dit keer was Ron degene die een nieuw onderwerp koos. Omdat het nog niet koud is geweest, iets met het thema winter. Sneeuw, ijs of schaatsen. Zoiets. Waarom niet alle drie in één beeld, dacht ik en maakte deze creatie met kunstschaatsen. Ik werkte met een combinatie van Micron fineliners, paint-markers en aquarelpotloden.

Kunstschaatsen

Dag 3: Stadhuis Gouda

Sinds ik september vorig jaar in Gouda ben geweest en daar diverse foto’s van op Twitter plaatste, heb ik er een nieuwe volger bij, namelijk trotse Gouwenaar Ronald.

Hij wilde graag het imposante stadhuis van Gouda op papier zien en ondanks dat ik even moest slikken van deze toch wel lastige opdracht, vind ik dat ik het aardig voor elkaar heb gekregen. Het perspectief klopt niet helemaal (geloof me, je raakt snel de draad kwijt van zoveel lijntjes en details), maar ik vind het hoe dan ook wel op het stadhuis lijken! Het is een combi van aquarelverf en grafietpotlood.

Stadhuis Gouda

Dag 4: Iets wat niet is wat het lijkt

Via Facebook kwam Murat met een verzoek verpakt in een best wel cryptische omschrijving: Iets tekenen wat niet is wat het lijkt. Say what?? Ik moest wel even verzinnen, maar had uiteindelijk een idee hoe ik dit in ‘t vat zou gaan gieten. Of beter gezegd: op papier zetten. Ik heb uiteindelijk zelfs meerdere dingen in de tekening verwerkt die ‘niet kloppen’ of iets wat niet is wat ‘t lijkt.

Ondanks dat ik het concept van de tekening origineel vind, ben ik niet helemaal tevreden over de uitvoering. Ik had niet verwacht veel verf te gaan gebruiken en pakte m’n schetsboek, wat al snel een verkeerde keuze bleek. Het papier ging wat bobbelen en daardoor moest ik enorm zuinig zijn met water, waardoor bepaalde delen zoals de lucht, niet zo egaal zijn als ik graag had gezien. Ik gebruikte dus aquarelverf en daarnaast ook weer de Micron fineliners.

Koffie en Gorinchem

Dag 5: Thema geboorte

Wederom een oproepje op Facebook gezet en het duurde even voordat men wakker werd en er iemand op de proppen kwam met een idee. Een vriendin is onlangs voor de tweede keer moeder geworden en wilde graag iets met de namen van het gezin.

Omdat ik zoiets best persoonlijk vind en daardoor wellicht minder geschikt voor de challenge, opperde ik om nu iets anders in het babythema te maken en apart nog iets met die namen te doen voor hen speciaal.

Ook bij deze tekening pakte ik mijn aquarelpotloden er weer bij (ik ben echt gek op die dingen) en het tekenen zelf deed ik met mijn Micron fineliners. Het voordeel van deze pennen is, dat ze dus watervast zijn. Je kunt iets tekenen of schrijven, er vervolgens een plens verf of water overheen gooien en de inkt blijft waar ie is zonder uit te lopen. Ideaal!

Babyschoentjes

Dag 6: Platenhoes “Niemand in de stad’ van De Dijk

De laatste 2 dagen kreeg ik al een verzoekje voordat ik zelf ergens een oproepje kon plaatsen. Erg tof om te merken dat mensen het leuk vinden en enthousiast zijn dat ik iets voor hen persoonlijk maak. Jan, Facebook-vriend, oud-klasgenoot én ex-vriendje, had ook wel een idee. Hij wilde graag een bewerking van zijn favoriete platenhoes. “Niemand in de stad” van De Dijk.

Een platenhoes? Weer héél wat anders! Zelf had ik geen idee hoe de hoes eruit zag, maar Google is alwetend en dus had ik hem al snel gevonden. Juist. Een zwart-wit beeld uit 1956, gemaakt door fotograaf Dolf Kruger.

Omdat de foto niet heel scherp is, heb ik een impressionistische stijl aangehouden. Zoals je ziet, koos ik weer voor mijn potloden en daar hield ik het dit keer ook bij. De hoes heeft een sobere uitstraling, dat wilde ik ook aan de tekening meegeven.

Platenhoes van De Dijk

Dag 7: Een mooie plek die dichtbij lijkt, maar onbereikbaar is

En weer kreeg ik een verzoekje. Dit keer zelfs van iemand die ik niet ken, maar die een Facebook-vriend van een Facebook-vriend is. Nesli had ook een vrij abstracte omschrijving van wat ze graag zou willen zien: Een mooie plek die heel dichtbij lijkt, maar toch onbereikbaar ver is.

Ik dacht gelijk aan een wolk en aan het plaatje van een lief huisje wat ik onlangs tegenkwam. Daar moest ik iets mee doen! Dat werd dit. Voor deze tekening maakte ik overigens gebruik van Micron fineliners, grafietpotloden, aquarelverf en aquarelpotloden. I just love mixed media!

Huis in de wolken

Ben jij net zo benieuwd als ik wat week twee gaat brengen?