Het is momenteel vrij rustig op mijn blog. Ik heb het de afgelopen week behoorlijk druk gehad en daarnaast kamp ik in toenemende mate met vermoeidheid, waardoor ik bezigheden die niet per se nodig zijn, toch tijdelijk even van de agenda schrap.

Mensen vergissen zich weleens en denken al snel dat iemand die geen baan heeft, dus nooit iets te doen heeft en hele dagen lui op de bank kan liggen. Maar daar vergissen ze zich danig in. Al zorg ik er zelf ook wel voor dat ik van die bank af blijf, want luieren is niet mijn hobby!

Anyway. Het is inmiddels 17 januari en dat betekent dat week twee van de 30 Day Art Challenge er ook al op zit. Ik moet wel bekennen dat deze week iets lastiger was. Ik vond uren tekenen best lastig te combineren met dagen waarop ik het druk had met andere dingen en de vermoeidheid zorgde ervoor dat ik duizelig werd tijdens het tekenen of dat het me gewoon merkbaar meer moeite kostte dan andere keren.

Maar, zoals je weet, betekent challenge in het Nederlands uitdaging en die ben ik niet voor niets aangegaan! Opgeven staat niet in mijn woordenboek, dus ik ga gewoon door! Ik heb overigens meteen een oproepje.

Op het moment van schrijven, heb ik nog drie tekenverzoekjes open staan, maar nog 13 dagen te gaan tot ik deze challenge als afgerond kan beschouwen. Met andere woorden: Ik zoek nog wat leuke onderwerpen! Maximaal één inzending per persoon.

Dag 8: Iets zomers

Nadat ik een paar behoorlijk bewerkelijke tekeningen achter de rug had tijdens de voorgaande dagen, koos ik voor dag 8 een iets eenvoudigere creatie, dit keer een verzoekje wat via Instagram binnenkwam. iets met een zomers thema (om het slechte weer te compenseren), van Ron Tonkes. Ik werkte met fineliners en mijn Stabilo Pen 68 viltstiften. Lekker old skool!

Tekening van een strandstoel

Dag 9: Karper

Frans van de ijssalon in Woudrichem, vroeg via Facebook om een mooie karper. Nou ben ik geen viskenner, dus moest ik het beestje wel even opzoeken op Google om te zien hoe zo’n karper er uitziet. Want de ene vis is de andere niet en van een goudvis zou hij vast minder blij worden. 🙂

Ik maakte voor deze tekening gebruik van houtskoolpotloden en de pastelkrijt set die ik toevallig eerder die dag voor het astronomische bedrag van 20 cent scoorde bij de nieuwe Woord & Daad winkel in Gorinchem. Ik vind ‘m zelf behoorlijk geslaagd!

Potloodtekening van een karper

Dag 10: Vuurwerk

Via Twitter vroeg Roel om vuurwerk en ik heb er even over gedaan om uit te denken hoe ik dit in het vat ging gieten en met welke materialen ik zou gaan werken. Ik heb gekozen voor een ondergrond van pastelkrijt en verder heb ik de tekening uitgewerkt met zwarte paintmarkers voor de ‘skyline’ en metallic markers voor het vuurwerk.

Ik vind deze zelf wat minder geslaagd en sowieso komt hij op de foto helaas nog minder goed over dan in het echt. Het metallic effect zie je sowieso helemaal niet meer. Maar zoals mijn vader altijd zei: Je kunt niet altijd zes gooien. Dit was naar mijn mening een mager tweetje, terwijl ik er toch echt mijn best op heb gedaan.

Vuurwerk

Dag 11: Het huis van opa en oma

Ik merk dat mensen vooral mijn potloodschetsen het mooist vinden en eigenlijk vind ik die zelf ook vaak erg goed gelukt. Misschien juist omdat ze een meer realistisch beeld van iets neerzetten. Al vind ik andere tekenstijlen zelf ook nog altijd erg leuk. Ik wil me juist niet vastpinnen op één soort, omdat ik daar te creatief en te veelzijdig voor ben en het anders heel snel gaat vervelen (ik ken mezelf een beetje…)

Het huis op deze tekening was de woning van m’n opa en oma in Wijk en Aalburg en dus ook het ouderlijk huis van mijn moeder. Het was dus ook een verzoekje van haar om dit te tekenen. Ik heb de vlaggenmast die je op de foto wel ziet, overigens bewust achterwege gelaten omdat ik dit in de tekening een storend element zou vinden. Geen kwestie van vergeten dus. 🙂

Ik werkte, net als bij de karper, met houtskoolpotloden en een klein beetje pastelkrijt, wat voor een heel licht kleuraccent zorgt. Eerst was de kleur meer zichtbaar en dat vond ik bij deze creatie niet zo mooi. Het tekenen van dit huis was voor mij ook een vier uur durende trip down memory lane, omdat ik aan praktisch elke centimeter van dit huis wel een herinnering heb.

Tekening van het huis van mijn oma

Dag 12: Verjaardag

Soms komen dingen nogal ongelukkig uit. Op mijn verjaardag werd ik hevig grieperig wakker en had ik een drukke dag voor de boeg. Tekenen moest ook nog gebeuren en omdat de verzoekjes die ik nog open had staan vrij bewerkelijke dingen waren, heb ik een klein beetje gesmokkeld en zelf iets bedacht: Een creatie met het thema verjaardag.

Ik was erg duizelig tijdens het tekenen en had een bibberig handje. Zelf zie ik aan de tekening duidelijk dat ik niet in vorm was, maar al met al is het toch een leuke illustratie geworden. Gemaakt met Micron fineliners en aquarelpotlood.

Tekening ‘Verjaardag’

Dag 13: Brievenbus, vogels, klaprozen

Op Instagram vroeg Djooniedjoon om ‘brievenbus, klaprozen, vogels’. Ik had geen idee of ze één van die dingen bedoelde of een combinatie, maar ik had gelijk al dit idee in mijn hoofd en besloot dat uit te werken.

Helaas voelde ik me nog steeds niet goed en had last van duizeligheid zodra ik me ergens op probeerde te concentreren. Ik werkte met Micron fineliners en aquarelverf. Ik heb bewust een wat lossere stijl van tekenen en inkleuren gebruikt, die ik uiteindelijk juist een heel speelse uitstraling vind hebben.

Grappig is dat degene waarvoor ik dit maakte, mijn tekening wil kopen. 🙂 Nog even en mensen zien me als kunstenaar! Al zijn bekendheid en aandacht nooit een doel van deze challenge geweest.

Het gaat er puur om dat ik kijk of het me lukt om dertig dagen lang iets te tekenen en mezelf steeds uit te blijven dagen door allerhande verzoekjes uit te beelden. Ik ben liever bescheiden, dat vind ik een prettigere eigenschap dan aandacht vragen.

Brievenbus met vogeltjes

Dag 14: Shetlander

Voor mijn verjaardag kreeg ik onder meer een setje Koh I Noor grafietpotloden uit de Toison d’Or serie. Ik kon haast niet wachten om daarmee aan de slag te gaan en tekende voor dag veertien één van de paardjes (Shetlanders) van Adrie, wat ook gelijk haar verzoekje was. Als kind tekende ik overigens bijna alléén maar paarden, dus ondanks dat ik er even in moest komen, merkte ik dat ik al vrij snel de vormen van een paardenhoofd op papier had staan.

Potloodschets van een paardje

Het was weer een aardig gevarieerde week qua tekeningen en ik merk dat ik, door dagelijks te tekenen en er echt voor te gaan zitten, mijn skills ook verbeter, mezelf nieuwe technieken aanleer (of die van YouTube filmpjes afkijk) en dat ik steeds meer ontdek wat voor soort onderwerpen of voorwerpen ik leuker vind om te tekenen of juist minder leuk.

Heb jij ook nog een leuk verzoekje? Let me know!