Dertig dagen en vier weken verder. Dat betekent dat mijn in december voorgenomen 30 Day Art Challenge erop zit. Of ik het heb volgehouden? Natuurlijk! Zo nu en dan was het best pittig omdat ik me al sinds half januari niet zo lekker voel en er ook best weleens dagen waren dat ik geen tijd had of simpelweg geen zin.

Omdat januari 31 dagen telt, had ik één ‘joker’ (lees: vrije dag), die ik heb ingezet op zaterdag 26 januari. Ik had die dag zo’n vreselijke hoofdpijn dat ik letterlijk amper uit m’n ogen kon kijken en zelfs een half doosje paracetamol bracht geen verlichting.

Maar nadat ik een klein uurtje geleden de laatste tekening heb afgewerkt, kan ik mijn challenge dus wel als een succesvol afgesloten project beschouwen. Vandaag neem ik je voor de vierde en laatste keer mee voor een terugblik op alle creaties van de laatste 8 dagen van mijn challenge.

Dag 23: Schorpioen

Via Twitter vroeg Shamerocks om een schorpioen in de stijl van het Johan Cruijff plaatje wat hij als omslagfoto heeft. Dit was een vrij eenvoudige lijntekening en dus niet al te ingewikkeld om te tekenen. Maar uiteraard heb ik een eigen stijl en vond ik gewoon rechttoe rechtaan lijntjes een beetje te saai, dus ben ik aan het shaden gegaan om de schorpioen toch een beetje 3D-effect te geven.

Ondanks dat ik schorpioenen als één van de meest griezelige beesten beschouw, vind ik deze tekening wel uitermate stoer! De tekening is een combinatie van zwarte fineliners in verschillende diktes. Het schaduwen heb ik met grafietpotloden gedaan.

Schorpioen lijntekening

Dag 24: Kat Gizmo

Nadat ik in week drie kat Boris had getekend, kwamen er meerdere verzoekjes binnen voor het tekenen van (vroegere) huisdieren. Kat Gizmo van Leonie was daar één van. Een mooie zwarte kater met een heldere oogopslag.

Ondanks dat het nog best lastig is om een zwarte vacht te tekenen, zodat deze ook nog enige definitie heeft, vind ik dat ik daar aardig in geslaagd ben. Ik werkte wederom met mijn grafietpotloden en een beetje pastelkrijt.

Portret van Gizmo

Dag 25: Nederland in één beeld

In de comments op week 2, kwamen grappig genoeg twee dezelfde verzoekjes binnen van dames met dezelfde naam. Na een korte check bleek het niet om een dubbele reactie te gaan, maar echt om verschillende personen. Maaike en Maaike. Of de één het idee van de ander heeft afgekeken of het stom toeval was?

Maakt verder niet uit. Het idee was om Nederland in één beeld te tekenen. En zoals dat al vaak is gebeurd, had ik meteen al iets in m’n hoofd wat ik vervolgens heb uitgewerkt. Deze illustratie maakte ik met fineliners en aquarelpotlood.

Tekening ‘Typisch Nederlands’

Dag 26: Voorjaarsbloemen

Hanna stuurde via Instagram een suggestie. Iets met voorjaarsbloemen, misschien met aquarelverf? Ik ben nog een groentje op het gebied van aquarelleren en ondanks dat ik er meer interesse voor heb gekregen, wil ik daar eerst op m’n gemak een poosje mee experimenteren, voordat ik iets voor iemand maak.

Uiteindelijk werd het dit. Haar voorletter omringd met een verzameling vrolijk gekleurde voorjaarsbloemen. Tekenen en later invullen voelt op de één of andere manier veiliger dan alleen met verf dingen maken. Dat komt nog wel een keer.

Letter H met bloemen

Dag 27: Michael Jackson

Stephanie vroeg via Facebook of ik iets van haar idool Michael Jackson kon maken. Aangezien ik zelf ook nog altijd fan ben van the king of pop, vond ik dat een heel leuke opdracht. Ik besloot het MJ-logo waarvan Stephanie ook een tattoo op haar arm heeft, uit te werken met de Fedora-hoed erbij zoals Michael vaak droeg.

Ik vind het resultaat zelf erg gaaf en heb ‘m gemaakt met grafietpotloden. Sowieso vind ik het leuk dat je met een stel potloden toch tekeningen in uiteenlopende stijlen kunt maken. Dit is vrij strak met veel contrasten, haast illustratiestijl, terwijl de portretten die ik met exact dezelfde potloden maak, er weer totaal anders uitzien.

Michael Jackson logo en hoed

Dag 28: Slapen

Ik slaap al een tijdlang niet best en als je dan ook nog grieperig bent, schiet dat gewoon niet op. Dinsdag heb ik vrijwel de hele dag op de bank gelegen. Na een wandeling met Bas waarbij ik mezelf echt vooruit heb moeten slepen, ben ik gaan liggen en in slaap gevallen, om rond 4 uur pas wakker te worden. Ik heb Bas uiteraard nog een paar keer uitgelaten, maar eigenlijk was elke beweging er één te veel.

Toch had ik mijn joker zaterdag al ingezet, dus moest er écht getekend worden. Aangezien ik op dat moment geen verzoekjes had die ik relatief snel kon uitwerken, deed ik nu iets met een eigen idee. Eigenlijk zo’n beetje het gevoel wat ik die hele dag heb gehad. Alleen willen liggen, slapen of een beetje lezen. Bas erbij en klaar. :-)

Lezen in bed

Dag 29: Muziek en schrijven

Gelukkig knapte ik weer wat op doordat ik mijn pakje Melatonine-slaaptabletjes weer eens ging gebruiken en dat werkt gelijk een stuk lekkerder! Voor Randy (de man van Leonie) maakte ik deze combinatie van muziek en schrijven.

Het idee met die kronkelende pen had ik meteen al in m’n hoofd en was een waar plezier om uit te werken. Ik heb in de afgelopen maand gemerkt dat ik sowieso een voorkeur heb voor onderwerpen met wat meer compacte vormen. Het leukste deel van het tekenen vind ik het uitwerken. Schaduwen, inkleuren, al dat soort dingen.

Muzieknoot met een pen

Dag 30: Hond Joey

Op de allerlaatste dag van de challenge werkte ik tóch nog een huisdierentekening uit waarvan ik me eigenlijk had voorgenomen dat ik daar later nog wel eens mee aan de slag zou gaan.

Maar na het afronden van de tekening van de dag ervoor, had ik nog zoveel energie, dat ik besloot gelijk maar aan de volgende te beginnen. En dat ging best wel lekker! Dit is dus het hondje Joey, die jarenlang de trouwe viervoeter was van Henny.

Potloodschets van Joey

Het zit er dus op en ergens ben ik toch wel opgelucht. Ik merkte met name in de tweede helft dat ik toch een bepaalde druk begon te ervaren die ik niet per definitie als prettig kan omschrijven. Ik zou het niet snel een tweede keer doen, maar had het ook niet willen missen! Uitgedaagd ben ik zeker!

Ik heb dingen getekend waarvan ik geen flauw idee had of ik het überhaupt zou kunnen en mezelf nieuwe technieken aangeleerd. Ik heb met allerhande materialen gewerkt en geprobeerd zo gevarieerd mogelijke stijlen aan te houden.

Sowieso wil ik iedereen die een bijdrage heeft geleverd in de vorm van het bedenken van onderwerpen bedanken. Zonder jou was de challenge een stuk minder geslaagd geweest! Soms waren ze moeilijk of minder leuk om uit te werken, aan de meeste creaties heb ik met veel plezier gewerkt, zeker als ik vervolgens zag dat het echt ergens op begon te lijken.

Voor iemand die ruim 20 jaar geen pen of potlood heeft aangeraakt tot een paar weken voor de start van mijn challenge, vind ik dat ik een leuke collectie creativiteit heb neer weten te zetten en heb ik mezelf op sommige punten zelfs verbaasd.

Aandacht en complimentjes van andere mensen zijn leuk, maar mezelf hierin kunnen waarderen, dat is voor mij het mooiste cadeau. Ik ben niet snel trots op mezelf, vind mezelf of wat ik doe en kan niet snel goed genoeg en ben van mening dat je lui wordt van tevredenheid, dus dan is het een cadeautje als je jezelf kunt verbazen met zoiets.

Welke vond jij het mooist van de hele maand?