Nee, aan een bullet journal doe ik niet. Ten eerste hou ik niet van hypes en ten tweede vind ik het zonde van mijn energie en tijd om uren te spenderen aan het plannen van mijn leven en lijstjes te maken die niet eens echt nodig zijn. Mood trackers? Habit trackers? Doei! Voor mij is er maar één lijst en dat is een boodschappenlijst. De rest kan achterwege gelaten worden. Mijn leven hou ik het liefst zo ongepland mogelijk, dat maakt het een stuk minder saai. 🙂

Maar een ‘journal’ heb ik dus wel, al noem ik het ding liever gewoon ‘boekje’, maar in blogland is een journal nou eenmaal een net iets hipper item, dus houden we het daar nu maar even op. Ik heb overigens geleerd dat een bullet journal dus zo’n ding is om in te plannen en een journal een veredeld dagboek. Dan heb je ook nog art-journals, fan-journals en van eigenlijk alles wat je kunt bedenken, kun je wel een ‘journal’ maken. De mijne is dus een combinatie van een mini-dagboek en iets om mijn creativiteit in kwijt te kunnen.

Aanvankelijk begon ik er in november 2016 mee, nadat ik een paar leuke notitieboekjes bij HEMA had gescoord en een ontzettend mooie handgemaakte leren notebook-cover. Ik begon ermee als een soort positivity-diary, omdat het in die tijd niet zo lekker met me ging en ik het een goed idee vond om op die manier toch nog naar de mooie en leuke dingen te blijven kijken. Maar zodra ik me beter voelde, stopte ik ook met schrijven. Niet meer nodig.

Later wilde ik steeds weer beginnen, maar voelde ik een drempel. Omdat ik het eerder alleen had gedaan in periodes dat ik me kut voelde, ervoer ik daardoor een bepaalde weerstand. Totdat ik afgelopen november toch opnieuw een poging deed.

Aanvankelijk met het idee om elke dag een vraag te beantwoorden (waar ik dan weer een appje voor heb), gaandeweg breidde dat uit naar een combinatie van mini-dagboek, vraag van de dag en een gedeelte waar ik opschrijf waar ik blij van werd. Inmiddels zit ik er zelfs over te denken om die vraag van de dag te schrappen en het bij een mini-dagboek + positivity diary te houden.

Naast het schrijven, vind ik het ook heel leuk om er dingen in te plakken, handletteren, tekenen, stempelen, name it. Een beetje net als mensen dat ook in een bullet journal doen, maar dan in het klein. Mijn boekje is namelijk A6 en dat vind ik groot genoeg. Een handzaam formaat waarbij ik me niet verplicht voel zo’n grote bladzijde te vullen en het boekje past mooi in het gevlochten rieten mandje wat op de eettafel staat.

Ik ben inmiddels dus iets meer dan 2 maanden bezig en vind het nog steeds leuk. Al sla ik heel soms weleens een dag over en werk ik m’n boekje soms ook voor meerdere dagen bij als ik even geen zin of tijd had. Maar ik vind het op een bepaalde manier heel prettig en bevredigend om te zien hoe dik het boekje wordt en dat je duidelijk kunt zien dat er echt ‘in geleefd’ is.

Ik maakte met behulp van een handige app die ik weer via iemand van Twitter heb, twee filmpjes waarin ik als het ware virtueel door mijn boekje blader. Inmiddels is het bijna vol (als je elke dag schrijft gaat ‘t best hard) en een nieuw boekje ligt al klaar. Een hippe met een zilverkleurige soft cover met een quote van de Action. Dit keer wel met lijntjes, dus ik moet nog even afwachten of me dat gaat bevallen. Qua schrijven zal het zeker prettiger zijn, maar om er dingen in te tekenen en zo, storen die lijntjes misschien een beetje. We zullen het zien…

Het grappige is, dat ik door creatief bezig te zijn in m’n boekje, die creativiteit steeds meer ben gaan uitbreiden. Ik werk ook weer veel in mijn schets- en aquarelblok en gebruik naar hartenlust fineliners, paint-markers, aquarelpotloden en aquarelverf en zelfs potloden, al heb ik daar altijd een hekel aan gehad. Ik werk met allerlei soorten media en het mooist vind ik het om die dan ook nog eens met elkaar te combineren.

Dat heeft er uiteindelijk ook toe geleid dat ik eind december op het idee kwam om een 30 Day Art Challenge te gaan doen, in plat Nederlands dus dertig dagen lang elke dag iets creatiefs maken. Inmiddels is het 5 januari en tot nu toe houd ik het prima vol, al merk ik dat er wel enorm veel tijd gaat zitten in al dat tekenen en schilderen.

Over de challenge kun je nog een artikel verwachten. Ik ben van plan om elke week een update te plaatsen met de creaties van de afgelopen week. Een beetje net als de weekoverzichten, maar dan alleen met mijn creatieve uitspattingen. 🙂

Houd jij ook iets bij om je leven mee te documenteren? Journal? Bullet journal?