Eind november schreef ik over de gezondheidsproblemen van Bas die steeds maar terug bleven komen en ervoor zorgden dat ik opeens behoorlijk vaak bij de dierenarts zat met hem. Vanaf de eerste keer dat ik met die klachten kwam, werd al geadviseerd om bloedonderzoek te laten doen, om aan de hand daarvan heel gericht naar een oplossing te kunnen zoeken.

Dat wilde ik wel, het probleem was alleen dat zulke onderzoeken best duur zijn en ik dat niet kon bekostigen. Zeker niet omdat ik de laatste tijd al heel wat gaten in m’n bankrekening had geslagen vanwege steeds terugkerende kosten voor Bas. Injectie hier, kuurtje daar.

Kort voor kerst, startte iemand die ik via Twitter ken, een doneeractie voor Bas en mij, wat ik een enorm bijzonder gebaar vond. Het klinkt misschien raar om te zeggen, maar in mijn leven is het eerder regel dan uitzondering dat ik degene ben die iets voor een ander doet en niet andersom, enkele uitzonderingen daar gelaten. :-)

Aanvankelijk kon ik me niet voorstellen dat iemand iets zou doneren, maar daar heb ik me danig in vergist. Inmiddels is er €510 gedoneerd en daar ben ik enorm dankbaar voor! Het is overigens wel zo dat de site ook ergens aan moet verdienen en 6% plus €0,85 transactiekosten inhoudt per donatie, maar dan nog is er een flink bedrag overgebleven, waardoor ik nu de mogelijkheid had om Bas te laten onderzoeken!

Op maandag 7 januari, kort nadat ‘t eerste bedrag gestort was (donaties worden eens per maand uitgekeerd), maakte ik een afspraak voor bloedonderzoek en woensdag ging ik met hem naar de dierenarts. Hij was op dat moment niet weer opnieuw ziek geworden, maar nu ik de mogelijkheid had hem te laten onderzoeken, wilde ik liever voorkomen dan genezen. De dag erna (donderdag) was de uitslag al binnen. Zoals de dierenarts zelf al vermoed had, bleken de nieren van Bas niet zo goed meer te werken. Verminderde nierfunctie dus.

Zoiets is dus niet te herstellen, maar wel te ondersteunen met aangepast voer. Een zogenaamd nierdieet. Vrijdag ben ik dat gaan halen en ik heb het hem ‘s avonds gelijk voor het eerst gegeven. Bas is een kieskeurige eter en is er niet héél erg enthousiast over, maar zolang hij de aanbevolen hoeveelheid voor zijn gewicht per dag binnen krijgt, ben ik allang blij.

Bas tussen de herfstbladeren

Sowieso moet ik ook opletten met ander eten. Ik gaf hem regelmatig vers vlees als hij weer in een periode zat dat hij echt weigerde brokken te eten, maar dat is verleden tijd omdat dit teveel eiwit bevat, wat weer nadelig is voor de nieren. Ook snoepjes mag hij maar af en toe. Het is echt een dieet, al is het dan niet bedoeld om van af te vallen.

We kijken nu aan of dit aanslaat en over een tijdje moet ik terug om zijn nierfunctie opnieuw te laten testen. Ik merkte overigens direct al wel verschil in zijn drinkgedrag (veel minder) en hij blijft ‘s nachts ook vaker droog. Terwijl hij een week eerder nog een best flinke plas liet lopen ‘s nachts. Dus dat vind ik heel positief. Nadeel is dat z’n maag en darmen blijkbaar erg moeten wennen aan het voer, waardoor hij eens in de twee á drie dagen moet overgeven. Gelukkig blijft dat bij één keer per dag, maar ik vind het wel sneu.

Volgens de dierenarts kan dit wel een aantal weken duren, het is zelfs mogelijk dat hij er gevoelig voor blijft. Het is dan misschien nog een idee om over te stappen op een ander soort nierdieet, er zijn dus nog verschillende opties. Iets als medicatie is er niet echt voor dit soort problematiek, maar ik ben positief gestemd omdat hij überhaupt al reageert op het voer door veel minder dorst te hebben en dus ook veel minder vaak/veel te hoeven plassen. Hij heeft nog steeds wel een wat verhoogde kans op blaasontsteking, maar als het voer goed aanslaat en er wat verbetering komt, wordt dat ook vanzelf weer minder.

Ondanks dat hij dus niet echt beter te maken is, denk ik dat dit ergens wel de meest gunstige optie is. Het zijn klachten waar tot op zekere hoogte iets aan te doen is door hem de rest van z’n leven aangepast voer te blijven geven. En dat ik er op tijd bij ben om er nog iets aan te doen, want als de nierfunctie nog minder wordt, kunnen er ook nierfalen gaan optreden en dat kan sowieso heel ernstig zijn. Alle mensen die gedoneerd hebben, hebben in zekere zin Bas gered!

Het streefbedrag van de doneer-actie is nog niet gehaald, maar met het geld wat ik tot nu toe heb ontvangen, heb ik in elk geval onderzoek en z’n eerste voer kunnen betalen, dat scheelt al enorm! Zelf ben ik sowieso ook al een tijdje flink aan het bezuinigen overal op. Ik houd ook een kasboek bij waardoor ik het zelfs als een sport ben gaan zien om zo zuinig mogelijk te leven. Vroeg of laat zal er dan toch wel weer een beetje ruimte ontstaan. :-)

De actie is overigens nog altijd actief, dus je kunt nog steeds doneren, mocht je ons willen helpen. Klik daarvoor op dit linkje of op de doneer-button in de sidebar (rechts).