Eind november schreef ik over de gezondheidsproblemen van Bas die steeds terug bleven komen en zorgden dat ik opeens behoorlijk vaak bij de dierenarts zat met ‘m. Vanaf de eerste keer dat ik met kwam, werd al geadviseerd om bloedonderzoek te doen, om aan de hand daarvan gericht naar een oplossing te kunnen zoeken.

Dat wilde ik wel, het probleem was alleen dat zulke onderzoeken best duur zijn en ik dat niet kon bekostigen. Zeker niet omdat ik de laatste tijd al heel wat gaten in m’n bankrekening had geslagen vanwege steeds weer terugkerende kosten voor Bas: Injectie hier, kuurtje daar. Dat telt best op.

Kort voor kerst, startte iemand die ik via Twitter kende, een doneeractie voor Bas en mij, wat ik een heel lief gebaar vond. Het klinkt misschien raar om te zeggen, maar in mijn leven is het juist meestal zo dat ik degene ben die iets voor een ander doet en niet andersom, enkele uitzonderingen daar gelaten. :-)

Aanvankelijk kon ik me niet voorstellen dat iemand iets zou doneren, maar daar heb ik me danig in vergist. Inmiddels is er € 510 gedoneerd en daar ben ik zó dankbaar voor! Het is overigens wel zo dat de site ook ergens aan moet verdienen en 6% plus € 0,85 transactiekosten inhoudt per donatie, alsnog is er wel een flink bedrag overgebleven, waardoor ik nu de mogelijkheid had om Bas te laten onderzoeken!

Op maandag 7 januari, kort nadat ‘t eerste bedrag gestort was (donaties worden eens per maand uitgekeerd), maakte ik een afspraak voor bloedonderzoek, woensdag ging ik met hem naar de dierenarts. Hij was op dat moment niet weer ziek geworden, maar nu ik de mogelijkheid had hem te laten onderzoeken, wilde ik het liever voorkomen dan genezen. De dag erna was de uitslag al binnen. Zoals de dierenarts al vermoed had, bleken zijn nieren niet goed meer te werken. Verminderde nierfunctie dus.

Zoiets is dus niet te herstellen, maar wel te ondersteunen met aangepast voer. Een zogenaamd nierdieet. Vrijdag ben ik dat gaan halen en ik heb het hem ‘s avonds gelijk voor het eerst gegeven. Bas is een kieskeurige eter en is er niet héél erg enthousiast over, maar zolang hij de aanbevolen hoeveelheid brokken voor zijn gewicht per dag binnen krijgt, ben ik allang blij.

Bas tussen de herfstbladeren

Sowieso moet ik ook opletten met ander eten. Ik gaf hem regelmatig vers vlees als hij in een periode zat dat hij echt weigerde brokken te eten, dat is verleden tijd omdat dit te veel eiwit bevat, wat dus weer nadelig is voor de nieren. Ook snoepjes mag hij maar af en toe. Het is echt een dieet, al is het dan niet bedoeld om van af te vallen.

We kijken nu of ‘t aanslaat en over een tijdje moet ik terug om de nierfunctie opnieuw te laten testen. Ik merkte overigens direct al verschil in zijn drinkgedrag (veel minder) en hij blijft ‘s nachts ook vaker droog. Terwijl hij een week eerder nog een best flinke plas liet lopen ‘s nachts. Dat vind ik heel positief. Nadeel is dat zijn maag en darmen erg moeten wennen aan het voer, waardoor hij eens in de twee á drie dagen moet overgeven. Gelukkig blijft dat bij één keer per dag, maar ik vind het wel sneu.

Volgens de dierenarts kan dit wel een aantal weken duren, het is zelfs mogelijk dat hij er gevoelig voor blijft. Het is dan misschien nog een idee om over te stappen op een ander soort nierdieet, er zijn dus nog verschillende opties. Iets als medicatie is er niet echt voor dit soort problematiek, maar ik ben positief gestemd omdat hij überhaupt al reageert op het voer door minder dorst te hebben en dus minder te plassen. Hij heeft nog steeds wel een wat verhoogde kans op blaasontsteking, maar als het voer goed aanslaat en er wat verbetering komt, wordt dat ook vanzelf weer minder.

Ondanks dat hij dus niet echt beter te maken is, denk ik dat dit ergens wel de meest gunstige optie is. Het zijn klachten waar tot op zekere hoogte iets aan te doen is door hem de rest van zijn leven aangepast voer te blijven geven. En dat ik er op tijd bij ben om er nog iets aan te doen, want als de nierfunctie nog minder wordt, kunnen er ook nierfalen optreden en dat kan sowieso heel ernstig zijn. Alle mensen die gedoneerd hebben, hebben dus in zekere zin Bas gered!

Het streefbedrag van de doneeractie is nog niet gehaald, maar met ‘t geld wat ik tot nu toe heb ontvangen, heb ik de onderzoeken en zijn eerste voer kunnen betalen, dat scheelt al enorm! Zelf ben ik sowieso ook al een tijdje flink aan het bezuinigen. Ik hou ook een kasboek bij waardoor ik het zelfs als een sport ben gaan zien om zo zuinig mogelijk te leven. Vroeg of laat zal er dan weer een beetje ruimte ontstaan. :-)