Via via kwam ik een leuke tag tegen die terugblik vormt op je persoonlijke Instagram van het afgelopen jaar. Nu is de tijd van de jaaroverzichten en terugblikken wel voorbij, maar vond ik deze toch te leuk om te laten schieten! Niet in het minst omdat ik er zojuist achter kom dat ik voor 2017 dezelfde tag heb gedaan en het leuk is om te kunnen vergelijken.

1. Welke foto’s kregen in 2018 de meeste likes?

Deze dus. Ik vind het opvallend om te zien dat er drie foto’s van de Lingehaven bij zitten (ook nog ongeveer vanaf dezelfde locatie genomen) en maar liefst 4 foto’s van molens, waarvan drie keer die in Woudrichem. Je zou haast denken dat ik niet zoveel afwisseling in mijn galerij heb, dat deze onderwerpen het meest geliket zijn, maar blijkbaar is dit wat mensen het leukst vinden.

2. Welke foto plaatste je als laatste in 2018?

Dat was deze, om iedereen alvast een goed 2019 te wensen. De originele afbeelding is zonder dat wazige erachter, maar omdat Instagram verticale afbeeldingen vaak een stukje bijsnijdt en ik dat wilde voorkomen, heb ik er dit van gemaakt. De afbeelding heb ik trouwens zelf gemaakt.

3. Welke foto plaatste je als eerste in 2018?

Dat was deze. Van de ene nieuwjaarswens naar de andere. :-) Ook zelf gemaakt. Overigens plaats ik een nieuwjaarswens doorgaans op de eerste dag van het nieuwe jaar, eind 2018 kwam het toevallig beter uit dat ik hem ‘s avonds laat al online zette. Ach ja een paar uur maakt ook niet zoveel uit eigenlijk.

4. De leukste selfie van 2018?

Ik ben niet zo’n selfie queen en als ik over een heel jaar 10 tot 15 selfies plaats, is dat al best veel. Ik denk dat ik deze van tweede kerstdag toch wel het leukst vind. En anders die eronder, samen met Bas. Dat is wel een dierbare foto.

5. Van welke foto uit 2018 krijg je ter plekke heimwee?

Ik denk dan toch wel deze. Gemaakt tijdens een heerlijke avondrit met de fiets. Ik denk dat het al rond een uur of 8 was dat ik deze foto schoot en ik zat toen nog bij Leerdam en moest nog naar huis. Als ik iets fijn vind aan zomer, zijn het wel de talloze fijne fietstochtjes in de avonduren die ik dan maak. Als het ‘s avonds vroeger donker wordt, fiets ik ook gelijk een stuk minder omdat ik bij voorkeur in de avond fiets omdat ik overdag meestal met andere dingen bezig ben.

De foto eronder roept trouwens wel wat heimwee op. Kajakken! Iets wat ik afgelopen jaar echt te weinig heb gedaan, terwijl ‘t vaak genoeg mooi weer is geweest. Maar in augustus was het zó bloedheet dat het geen pretje is om op het water in zo’n piepklein bootje te zitten pal in de zon. Ach ja, dit jaar weer nieuwe kansen!

6. Het lekkerste gerecht wat je op Instagram deelde in 2018?

Eten heb ik niet op Instagram gezet in 2018. Ik vind food-fotografie superleuk, maar concentreer m’n Instagram-account liever op natuur- en stedelijke fotografie. Een lekker bakkie koffie wil er zo nu en dan wel eens langs komen, bijvoorbeeld deze Ruby KitKat coffee, die ik bij Jimmy Coffee in winkelcentrum Hoog Dalem.

7. De leukste foto van een huisdier van 2018?

Deze van Bas die ik maakte op z’n verjaardag, vind ik zelf wel erg tof! Hij is op 10 augustus alweer vijftien geworden. Best oud voor een hondje wel, maar ondanks dat hij hier en daar wat meer klachten krijgt, is alles tot nu toe nog op te lossen gelukkig.

8. Welke foto-apps en/of filters gebruikte je het meest?

Geen. Filters sowieso niet. Ik haal foto’s standaard door Lightroom (op de computer) voor basis-bewerkingen zoals verscherpen en waar nodig horizon rechttrekken. Ik vind het voor sommige foto’s leuk om er meer werk van te maken, maar hou er niet van als m’n foto’s er heel bewerkt uitzien. Overigens vind ik fotobewerking op mijn iPhone niet fijn, omdat zo’n scherm toch relatief klein is en ik fotobewerking liever gewoon op een beeldscherm doe.

9. Meest gebruikte hashtags?

Daar let ik nooit zo op, ik denk vooral tags als #landscape, #europestyle_netherlands, #dutch_connextion, #gottalove_a_ en #scenery. Ik gebruik een appje waarmee ik mijn hashtags in groepen kan organiseren zodat ik de juiste tags snel bij de hand heb zonder elke keer alles overnieuw te hoeven typen. Dat werkt best handig.

10. Drie favoriete accounts?

Ik heb niet echt favoriete accounts. Al ben ik wel heel kritisch met wie en wat ik volg.