Een paar weken geleden verraste m’n moeder me met een ballonvaart. In het voorjaar van 2013 hebben we ook eens samen een ballonvaart gedaan, Die was boven Breda en omgeving, maar het is natuurlijk nóg leuker om boven je eigen regio te varen, zoals dat officieel heet. Nadat de vlucht 3 weken lang geannuleerd werd door nét niet de juiste weersomstandigheden, was het afgelopen vrijdag dan echt zover!

We stegen op vanaf een grasveldje vlakbij de Evenementenhal in Gorkum. Samen met nog twee andere ballonnen. Nog één van hetzelfde bedrijf (Greetzz Ballonvaarten) en een roze met hartjes, die ergens anders bij hoorde.

De halve wijk was uitgelopen en het was een ontzettend gaaf moment om, terwijl je voelt hoe de mand onder je voeten van de grond komt, vanaf het veldje te worden toegejuicht door een groep enthousiaste mensen.

Mensen die we geen van allen kenden, maar dat deed er niet toe. :-) Al zwaaiend werden we langzaamaan verder de lucht in getild, totdat de mensen op het grasveld veranderd waren in mieren en we zachtjes in Noordwestelijke richting werden gestuwd door de wind.

Slot Loevestein vanuit de lucht

Lappendeken

Met een ballonvaart heb je weinig tot geen effect op de richting die je op gaat, dat ligt geheel aan de windrichting. Over de binnenstad waar ik woon en de regio waar mijn moeder woont (16 km verderop) zijn we niet gekomen, maar om stilletjes over mijn geliefde rivier de Linge te glijden, was ook adembenemend mooi.

Lappendekens van fris groen, glinsteringen in het water, dijkjes, véél blaffende honden en auto’s die stil bleven staan om de ballon te aanschouwen. Zelfs anno 2019 is iets als een heteluchtballon die voorbij komt drijven, nog altijd een bezienswaardigheid.

Wat ik bijzonder vind aan ballonvaren is de serene rust die je ervaart als je in de lucht zweeft. Ik kan me dat van de vorige keer ook herinneren en ook die keer dat ik in Turkije m’n angst opzij zette en besloot te gaan parasailen. Geluiden vanaf de grond hoor je wel, maar het is veel stiller.

Grappig om te vertellen is overigens dat m’n moeder en ik beiden hoogtevrees hebben. Mijn moeder zo’n beetje in tienvoud. Toch heb je daar in een ballon geen last van. Zodra je geen contact hebt met de aarde, ervaar je die angst niet. Vaag he? Een dag later was ik met Martin op pad en wilde ik van een steile talud af. ik scheet vijf kleuren. Verschil moet er zijn… :-D

Heteluchtballon

Leerdam vanuit de lucht

Ballon-selfie

Na een vlucht van ongeveer een uur landden we na het vermorzelen van een paar boomtakken, behoorlijk zachtjes in een weiland in Acquoy. Vervolgens duurde het nog een uur voordat de ballon was opgevouwen en opgeruimd.

Nadat alles was opgeruimd konden we een glaasje drinken krijgen. Er werden twee boxen geopend die sterk deden denken aan de soort waarin stage-equipment wordt vervoerd. Tot mijn verbazing kwamen daar flessen champagne en flutes uit. Lekker!

Twee glazen verder en op een bankje in de bus geschoven, dommelde ik bijna in. Met een vakantiegevoel (iemand opperde al om gelijk door te rijden naar Mallorca), volop nagenietend van een topavond. We kregen ook een certificaat. Leuk aandenken!

Natuurlijk heb ik ook de nodige foto’s gemaakt en ik stuurde om de haverklap filmpjes naar mijn Instagram Stories. Waar ik uiteindelijk een compilatievideo van heb gemaakt die je op YouTube kunt zien. Of hieronder natuurlijk. :-) Alle foto’s kun je bekijken in de fotogalerij, op dit linkje.

Ik heb een deel met mijn camera gemaakt en een deel met m’n telefoon. De filmpjes zijn allemaal met m’n iPhone gemaakt. Omdat ze aanvankelijk puur bedoeld waren voor Instagram Stories, heb ik voor een verticale indeling gekozen.

Heb jij ook weleens een ballonvaart gedaan?