Zaterdag was het Open Monumentendag. Aangezien ik niet vies ben van een beetje cultuur snuiven en van historische gebouwen houd, had ik het wel in de planning staan om iets te gaan bezoeken.

Uiteindelijk werden dat Kasteel Waardenburg, Kasteel Neerijnen, de kasteeltuinen van Neerijnen en de achtkante molen in Waardenburg. Klinkt als een heel dagprogramma? Dat viel mee. Alles was op loopafstand en in 1.5 tot 2 uur heb je alles wel gezien.

De tocht begon bij kasteeltuin Neerijnen. Die tuin hoort dus, zoals de naam al doet vermoeden, bij het voormalig kasteel Neerijnen. Ik zeg voormalig, omdat het al geruime tijd geen functie meer heeft als kasteel.

Het is, na verschillende eigenaren te hebben gekend, uiteindelijk gekocht door gemeente Neerijnen als huisvesting voor het gemeentehuis. Helaas was het kasteel, of waar het tegenwoordig voor door moet gaan, niet toegankelijk voor bezoek.

De kasteeltuin was van oudsher een moestuin en als je er zelf rondloopt, kun je dat ook duidelijk erin terugzien. Er staan allerhande soorten bloemen en planten. Van sierplanten tot gewassen en van een kruidenhoekje tot waterlelies.

Hedendaags wordt de tuin bijgehouden door vrijwilligers. Verwacht geen Versailles, maar hoe dan ook leuk om even te bezoeken. Op de dag dat ik er was, stond ook een pompoenenmarkt en kon je poffertjes kopen. Gezellige boel.

Kasteel Waardenburg ligt een kleine 10 minuten lopen verderop. Voor zover ik begreep, maakt het hele gebeuren (beide kastelen én de kasteeltuin) onderdeel uit van Landgoed Waardenburg en Neerijnen, wat verklaart dat ‘t zo dichtbij elkaar ligt.

Kasteel Waardenburg ziet er overigens meer uit als een klassiek kasteel en hier mocht je dus wel in. Er waren enkele ‘losse’ ruimtes en er was een looproute uitgezet die van de begane grond tot aan de zolder leidde (en weer terug).

Waar ik verwacht had een interieur te zien dat minstens net zo antiek was als de buitenkant (het kasteel dateert van 1265), viel dat helaas wat tegen. Het kasteel is in gebruik door een bedrijf en staat vol met vergadertafels en kantoorstoelen.

Kleine tegenvaller. Verder is natuurlijk duidelijk te zien dat het oud is, maar het is naar mijn mening ietwat verpauperd oud. Niet de klassieke en historie ademende oudheid waar ik op had gehoopt.

Wat de kantoorkasteelfactor betrof, deed ‘t me denken aan Kasteel Nederhemert, waar ik vorig jaar met Open Monumentendag ben geweest. Daar zit namelijk ook een bedrijf in, Al loopt oud en nieuw daar wél op een heel geraffineerde manier in elkaar over. Voor iemand die eigenlijk gewoon ‘oude meuk’ wil zien zoals ik, ook niet helemaal tot de verbeelding sprekend, maar het was wel mooier afgewerkt dan dit.

Ondanks dat het dus ook hier wat tegenviel, toch leuk om even rond te hebben gekeken en wat foto’s te kunnen maken. Normaal gesproken krijg je tenslotte niet zo snel kans op een kijkje in een kasteel of moet je ervoor betalen.

Tot slot ook de Zeskante molen (Waardenburg) nog bekeken en beklommen en spontaan gratis koffie gehad. Kijk, dat zijn de betere bezoekjes! Ondanks dat het hier en daar niet helemaal aan mijn verwachtingen voldeed, toch een leuke middag gehad en er nog wat van opgestoken ook.

Meer foto’s die ik maakte tijdens Open Monumentendag kun je zien op mijn Twitter account en in de fotogalerij op mijn website.

Hou jij ook van kastelen?