Gisteren ben ik met m’n moeder bij het Vlechtersfestival gaan kijken op het terrein van Slot Loevestein. En dan heb ik het dus niet over mensen die je haren vlechten, maar mandenvlechters. Mensen die producten en zelfs kunstvoorwerpen maken van allerhande soorten riet, twijgen en takken, maar ook van papier en touw. Alles waarmee je kunt vlechten!

Eigenlijk is vlechten een heel oud beroep. Tegenwoordig wordt van alles en nog wat van kunststof gemaakt en het meeste komt uit fabrieken. Maar vroeger was dat wel anders en werd het meeste gebruiksgoed zoals meubilair en huishoudelijke voorwerpen met de hand gemaakt.

Het vlechten werd voor uiteenlopende doelen gebruikt. Denk aan bijvoorbeeld manden, stoelzittingen, bijenkorven maar ook korven voor granaten. Vroeger waren vlechters dus vrij onmisbaar, tegenwoordig is het een oud ambacht wat vooral hobbymatig wordt uitgevoerd.

Tijdens het festival kwamen professionele en hobbyvlechters uit alle windstreken van het land bij elkaar en er waren zelfs mensen uit Duitsland. Er waren diverse kraampjes waar je allerlei gevlochten voorwerpen kon aanschouwen en kopen, je kon een rondje peddelen in een gevlochten bootje wat een coracle heet of een korte workshop volgen, verzorgd door mensen van het Zuiderzeemuseum.

Ik had dolgraag in zo’n bootje willen varen, maar het instappen was ontzettend onhandig en met mijn gebrek aan dieptezicht en minder goed evenwicht, voorzag ik grote problemen, lees: een nat pak. Dat heb ik dus na een korte poging, maar aan m’n neus voorbij laten gaan.

Een workshop heb ik wel gevolgd. Dat kostte maar € 2 en je kon een puntmandje vlechten wat je vervolgens ook mee naar huis mocht nemen. Ik had zoiets nog nooit eerder gedaan en vond het een heel ontspannende bezigheid en had de slag sowieso al snel te pakken.

Na alles gezien te hebben, sloten we de middag af met een boerderij ijsje en live muziek verzorgd door een energiek viertal genaamd Pyrolysis, die aanstekelijke folk muziek maakten. Sowieso een genre waar ik best wel van houd en altijd heel vrolijk van word! Al met al een leuk evenement wat zeker de moeite van het bezoeken waard was!