Als je het over Slot Loevestein hebt, denken de meeste mensen meteen aan het verhaal van Hugo de Groot en zijn boekenkist. Voor mij heeft het eeuwenoude slot en het landschap eromheen een heel andere waarde.

Ik kom er al van jongs af aan en het doet me terugdenken aan lange wandelingen op zondag, fietstochtjes en iets drinken bij de Taveerne. En ook een soort van trots dat dit beroemde kasteel hemelsbreed maar een paar kilometer bij mij vandaan ligt.

Ondanks dat héél veel mensen de vergissing maken dat Slot Loevestein in Brabant ligt omdat het vlakbij Woudrichem is en mogelijk ook bij die plaats thuishoort, valt het slot en het gebied waarin het zich bevindt, niet alleen onder een andere gemeente (Zaltbommel), maar zelfs onder een heel andere provincie (Gelderland).

Waar ze in Limburg het bekende drielandenpunt hebben, hebben we hier een drie-provincie-punt. Bij Woudrichem, waar ook de Merwede opsplitst in Waal en Maas, splitsen ook de grenzen van Zuid Holland en Noord-Brabant in Gelderland.

In 1357 werd opdracht gegeven tot de bouw van het slot. Dat is even geleden dus! Aanvankelijk werd het gebruikt als woonhuis, later werd het een verdedigingswerk en in de tachtigjarige oorlog, was het bezet door de Spanjaarden. Weer later deed het kasteel functie als staatsgevangenis, met als beroemde gevangene Hugo de Groot.

Het slot werd uiteindelijk onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, maar doet inmiddels al jaren dienst als recreatieve locatie voor toeristen, dagjesmensen en je kunt het zelfs afhuren voor bijvoorbeeld een bruiloft of bedrijfsfeest. Ook worden er regelmatig evenementen gehouden die vaak gratis te bezoeken zijn.

Voor mensen uit de buurt is het vooral een fijne plek om te vertoeven. De gezellige binnenplaats, het indrukwekkende natuurgebied Munnikenland waar je urenlang kunt struinen, de strandjes en de wilde paarden en koeien.

Toch blijft de historie van het kasteel en het gebied haar aantrekkingskracht wel behouden. Zo nu en dan weer eens in dat kasteel kijken, is dan ook altijd weer een traktatie. Onlangs kreeg ik een paar vrijkaartjes van iemand die daar werkt en nam ik een kennis mee die het slot nog nooit gezien had.

Ik vind het altijd leuk om iemand die hier niet bekend is, ‘rond te leiden’ op een plek die ik van haver tot gort ken en de kennis die ik van de geschiedenis heb, met zo iemand te delen. Het werd een leuke middag en hij vond het kasteel zeker de moeite waard om bezocht te hebben.

Overigens krijg je bij aanschaf van een kaartje (of het inleveren ervan) een sleutel aan een koord die je kunt gebruiken om op verschillende plekken in en rondom het slot verschillende virtuele presentaties te starten.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan filmpjes en audiofragmenten. Maar deze moderne technieken zijn wel op zo’n manier verwerkt dat het perfect aansluit op het gevoel van historie wat je ervaart en daar geen afbreuk aan doet. Dat vind ik mooi.

Zelf heb ik momenteel Kasteel de Haar op mijn ‘verlanglijstje’ locaties staan. Ik vind het mooi dat door dit soort plekken de geschiedenis toch altijd blijft voortleven!

Ben jij weleens op Slot Loevestein geweest?