Het is niet alleen een traditie om voor de laatste dag van het jaar een jaaroverzicht te schrijven, maar ook om die van vorig jaar eens terug te lezen. Altijd weer garant voor ‘O ja!’ momentjes en herinneringen die al een beetje stoffig waren geworden.

Natuurlijk is het onmogelijk om alles te onthouden wat je in een jaar of zelfs het jaar ervoor hebt gedaan en meegemaakt, maar zo’n throwback vind ik hoe dan ook altijd wel leuk. Vandaag dus… die van 2019! Check ook zeker even mijn jaar in foto’s, wat gisteren is gepubliceerd.

Het jaar wat qua gezondheid niet bepaald ideaal was, waarin ik na 6 jaar opnieuw een ballonvaart maakte met m’n moeder, de vriendschap met Martin tot een (voorlopig) einde kwam en mijn nog altijd bestaande liefde voor Take That na jaren op de achtergrond te hebben bestaan, opnieuw tot uiting kwam. Verder liet ik m’n blog lange tijd links liggen tot ik het licht zag en met hernieuwde passie aan de slag ging en ik nam een nieuwe tattoo, 2019 was zonder meer een interessant jaar.

januari

Het meest opzienbarende van de eerste maand van het nieuwe jaar, is misschien wel de 30 Day Art Challenge die ik over mezelf had afgeroepen. Elke dag iets tekenen wat door iemand anders is bedacht, bleek in de praktijk wat intensiever te zijn dan verwacht, maar wel een mooi project! Op dit linkje kun je alle creaties terugzien. Verder startte ik met nierdieetvoeding voor Bas, werd ik 44 en lag Gorinchem (en de rest van Nederland) zomaar opeens onder een laagje sneeuw.

februari

Op zich een niet al te spannende maand, zoals de meeste februari’s niet zijn. 🙂 Ik stapte diverse keren op de fiets voor winterse tochten, ging op een dag dat het enorm hard waaide met Martin wandelen in de Biesbosch en schreef over de hele maand maar 4 keer iets op m’n blog.

Ook min of meer aangestoken met het bulletjournal-virus, was ik bijna elke dag wel creatief bezig, bezocht ik een tentoonstelling in het Gorcums Museum en ging ik eind februari wandelen op het Eiland, waar ik een voetblessure opliep die nooit meer helemaal is overgegaan. Fietsen ging nog wel, dus zat ik de volgende dag alweer een eind van huis op de fiets. Vooral doorgaan! 🙂

maart

Ook maart was op bloggebied nogal een droevige toestand met opnieuw slechts vier berichten en ook foto’s maakte ik deze maand niet al te veel. Ik ging met Martin naar Den Bosch op een druilerige zaterdag, gaf het dressoir in de woonkamer een make-over en Bas kreeg zijn jaarlijkse voorjaars-trimbeurt. Fietsen deed ik ook regelmatig, ik kocht een airfryer en zette de eerste voorjaarsbloemen op de foto.

Zonsondergang in Woudrichem

april

Dit is wel één van mijn favoriete maanden van het jaar. Ik hou nog meer van het voorjaar dan van de zomer, omdat alles zo fris en vol belofte is. En in april gaan de temperaturen ook voorzichtig wat omhoog. Ik ging verschillende keren met Martin met de auto op pad (Zaltbommel, Dordrecht, Gouda en zelfs Hoofddorp) en deed met Bas weer eens een rondje uiterwaarden tussen Sleeuwijk en Woudrichem.

Ik had zelfs 3 feestjes, fotografeerde voor het eerst een tulpenveld en stapte op de fiets voor tochtjes over onder meer Zaltbommel en het Land van Altena. Tot slot schreef ik sinds lange tijd een heel persoonlijk artikel op mijn blog.

mei

Bloggen ging nog altijd voor geen meter, maar ik was dan ook zo’n beetje hele dagen buiten en had helemaal geen zin om achter mijn computer te zitten. Ik ging weer gezonder eten (op enkele uitzonderingen, lees: toetjes na), was weer eens in Zaltbommel te vinden, bij het mooie Landgoed Mariënwaerdt, in Den Bosch en ook op het zadel van m’n fiets, voor diverse zonovergoten tochtjes, waaronder één genaamd Aalburg Rond, waar ik samen met m’n moeder en Martin aan meedeed.

juni

De maand begon met diverse cabriotochtjes met Martin, onder meer Vianen, Hank, Drimmelen en regio Schoonrewoerd, ik begon met (fitness)hoepelen en ging op 8 juni naar de bioscoop voor Take That Live in Cinema. Verder bezocht ik de Swan Market in Gorinchem, deed mee aan ‘n avondwandeling en kreeg wandelschoenen van mijn moeder, waar ik al honderden kilometers op heb afgelegd.

De hangmat werd weer in gebruik genomen en ik leefde zo’n beetje op smoothies. Ik ging kajakken en er waren meer uitstapjes: naar Heusden, Willemstad en regio Ammerzoden. Helaas was er ook iets vervelends. Op 17 juni viel ik flauw, raakte Bas bijna kwijt en was ik in de weken daarna continu duizelig, waardoor ik fietstochtjes wel even kon vergeten.

Selfie zonder make-up

juli

Op de eerste dag van juli werd mijn kleine poezenbeestje Molly 20 jaar, een respectabele leeftijd voor deze dame! Verder was ik een middag in Dordrecht te vinden, liet ik ruim 5 cm van m’n haar knippen en bezocht ik met Martin het Hippiefestival in Gorinchem.

Ook Leerdam was weer eens aan de beurt voor ‘n bezoekje, evenals Vianen, Wederom met Martin, ging ik naar Nieuwpoort, De Biesbosch, IKEA en Vreeswijk en pakte het fietsen voorzichtig weer een beetje op na wekenlang duizelig zijn. Ook stond een ballonvaart met m’n moeder op het programma en deed ik veel aan yoga. Tot slot verbrak ik mijn record fietsen bij de hitte. Ik reed 20 km bij 36°!

augustus

Ook in augustus ben ik weer meerdere keren op pad geweest. Zo stond ik op een avond opeens op het strand van Rockanje en heb ik de Bataviawerf in Lelystad voor het eerst gezien. Ik liep met Bas via de Merwedebrug naar Sleeuwijk en fietste in ‘t Lingebos. Bas vierde zijn zestiende verjaardag en ik ontdekte dat rode wijn best wel lekker is.

Ook ging ik op parken-struintocht in Dordrecht met Bas, met m’n moeder naar FestiWal, een middag kajakken en af en toe zat ik ook nog op de fiets, al was dat niet heel veel deze maand. Tot slot deed ik een drie dagen detox, schafte ik een NutriBullet aan, ging het mentaal niet zo lekker en had ik het spontane idee om de eerste pont naar Woudrichem te pakken voor wat zonsopgang foto’s.

september

Mentaal gezien was het geen topmaand. Ik had veel last van mijn angststoornis en daarnaast was september ook de maand dat de 11 jaar lange vriendschap met Martin tot een (voorlopig?) einde kwam. Iets met gewijzigde prioriteiten en een nieuwe vriendin die erg jaloers is. Ik heb veel stress ervaren door deze situatie en dat had duidelijk zijn weerslag op mijn lijf. Toch heb ik een redelijk actieve maand gehad, omdat bezig zijn voor mij het ultieme medicijn is wanneer het niet goed gaat.

Begin van de maand ben ik nog wel met Martin naar de Streekdagen in Almkerk en het kasteel in Waardenburg geweest. Ook plande ik mijn jaarlijkse NS-dagkaart uitje, dit keer met bestemming Amersfoort en Naarden, ging ik met m’n moeder naar een vlechtersfestival bij Slot Loevestein en deed ik een middagje Leerdam met Bas.

Ik moest naar Rotterdam voor mijn jaarlijkse controlebezoekje in het ziekenhuis, ging met m’n Westlandse maatje struinen bij Zaltbommel en wederom met m’n moeder, naar de Binnenvaartdagen in Zwijndrecht. Verder mocht ik weer eens met André meevaren op de Waterbus, liet ik een nieuwe tattoo zetten en bezocht ik de Schemermarkt én de Botenbeurs in Gorinchem. Last but not least, had ik opeens weer inspiratie voor mijn blog!

Wit huis en Elleboogkerk-toren, Amersfoort

oktober

Ook in deze maand gebeurde er iets waar ik flink stress van had: Bas die tijdens een moment van onoplettendheid een duik in de Lingehaven maakte. Gelukkig kwam ie met de schrik vrij, maar ik realiseerde me wel dat hij vanaf nu continu begeleiding nodig heeft buiten en dat ik hem geen seconde meer uit het oog kan verliezen. Diezelfde Lingehaven zette ik overigens veelvuldig op de foto tijdens deze mooie herfstmaand en tijdens de lange avonden keek ik de nodige films.

Verder schreef ik op mijn blog over mijn hernieuwde liefde voor secondhand shopping en voltooide ik de langdurige zoektocht naar dé perfecte computermuis. Tot slot ging ik met mijn moeder wandelen op het Eiland, op zoek naar de zonsopgang in m’n eigen stad, deed ik een rondje Mariënwaerdt en genoot van een monchou-pannenkoek bij de Pannenkoekenbakker in Woudrichem.

november

November was de maand waarin ik zonder meer de meeste kilometers heb gelopen van het hele jaar. Ik had veel stress, voornamelijk angstgerelateerd, dus ging ik lopen om mezelf af te leiden. En dat deed ik veelvuldig! Gewoon thuis in Gorinchem, maar ik heb met Bas ook wat uitstapjes gemaakt naar Sliedrecht, Hardinxveld, het Lingebos en Leerdam.

Ook bezocht ik Slot Loevestein met een kennis die daar nog nooit eerder geweest was, werd ik verliefd op Culemborg, kwam ik voor het eerst sinds jaren weer eens in een muziekwinkel waar ik genoot van een optreden van Ron Baggerman en trakteerde mezelf op een blik dure, maar wel héél goede koffiebonen.

december

De stress werd tot half december nog even flink opgevoerd, maar ik kan wat dat betreft gelukkig wel wat hebben. Lichtpuntje was onder andere de traditionele Sinterklaaskoffie met m’n moeder, zonnige winterdagen en een uitstapje naar Leerdam samen met Bas.

Verder was er een erg leuke kerstmarkt op de Langendijk in Gorinchem, trok ik m’n potloden uit het stof voor het tekenen van een kerstkaart en brandde ik ladingen waxinelichtjes. Op eerste Kerstdag had ik mezelf verwend met een uitgebreid ontbijt plus wat kaasjes en kreeg ik Poolse cake van de bovenburen.

Op Tweede Kerstdag had ik brunch bij Fort Altena met m’n moeder. Eind december stapte ik op een zonovergoten dag op de fiets voor een 30 km rondje en haalde tijdens het maken van de jaaroverzichten wat herinneringen op via Twitter.

En met deze twaalf maanden, 52 weken en 365 dagen, is er dan zomaar weer een jaar voorbij! Wat is het bijzonderste wat jij in 2019 hebt meegemaakt?