Over iets meer dan een week staan de kerstdagen alweer voor de deur en ondanks dat ik dus zelf niet zo’n ‘kerstbeest’ ben, vind ik iets als een kerstmarkt altijd wél leuk. Mooie versieringen, leuke kramen, het sfeertje wat er hangt, bevalt me altijd wel.

Afgelopen weekend stond ‘my hometown’ Gorinchem ook in het teken van Kerstmis met 3 dagen kerstactiviteiten in de binnenstad en een kerstmarkt op de Langendijk op vrijdagavond. En die wilde ik niet missen!

Vorig jaar werden het kerstweekend en de kerstmarkt voor het eerst georganiseerd en ondanks dat de activiteiten in de binnenstad tegenvielen, was de kerstmarkt op de Langendijk (één van de winkelstraten in het centrum) een succes met een fijne, knusse sfeer, live muziek, leuke spulletjes en gezelligheid. En eigenlijk was dit jaar een herhaling van vorig jaar: De kerstmarkt was wederom een groot succes, terwijl de overige activiteiten daar wat treurig bij afstaken.

Ik had ‘s middags al gezien dat de kramen werden opgebouwd en zelfs zonder aankleding zag het er al leuk uit, met lange strengen lampjes en kerstbomen. De markt ging van start om zes uur en ging door tot half elf. Zelf ben ik pas tegen een uur of halfacht gegaan, omdat ik die dag heel moe was geweest en nog een beetje energie wilde sparen voordat ik zou gaan. Maar de vermoeidheid was snel vergeten, toen ik eenmaal de winkelstraat in liep. Wat een sfeertje! En voor iemand die amper een sociaal netwerk heeft, kwam ik toch opvallend veel bekenden tegen!

Inge tikt gedichtjes op een typemachine

Arrenslee op de Langendijk

Mijn eerste stop was bij Inge, die achter een heerlijk retro oranje typemachine zat om op verzoek gedichtjes te schrijven voor voorbijgangers. Het bord wat naast haar tafeltje stond met daarop de tekst ‘Lief Briefje’ trok direct mijn aandacht, omdat ik zelf drie jaar geleden een soort random acts of kindness project had opgestart, wat ik diezelfde naam had meegegeven.

Uiteindelijk bleek dat Inge’s Lief Briefje zelfs indirect een link vormde naar mijn projectje van destijds, dus heel leuk om te zien dat het op een iets andere manier een tweede leven heeft gekregen! Zelf heb ik ook een mooi gedichtje gekregen, wat inmiddels trots op de koelkast prijkt.

Een stukje verder hoorde ik opeens iemand mijn naam roepen. “Hé Ester!” Vanachter een mooi versierde kraam vol met originele kerstdecoraties, stak het vrolijke hoofd van Zinzi, die ik weer ken van de dierenwinkel waar ik al zeker 15 jaar klant ben.

Samen met haar moeder had ze de afgelopen weken kerstdecoraties gemaakt van natuurlijke materialen. iets wat volgens haar ‘een beetje uit de hand was gelopen’. maar waar ze wel veel plezier aan hadden beleefd. En dat was te zien! Ze hadden mooie dingen gemaakt, ik was onder de indruk van zoveel creativiteit!

Zinzi en haar moeder in hun kraam

Sfeervolle kerstdecoratie voor de deur bij Another Record

Bij elke meter die ik liep, zag ik wel wat leuks. Normaal gesproken duik ik altijd gelijk af op kramen met armbandjes, maar dit keer viel mijn oog op andere dingen. De armbandjes die ik heb gespot waren dit keer sowieso te veel ‘bling’ naar mijn smaak.

Toen ik opeens het woord ‘Culemborg’ zag staan op een soort spandoek bij een kraam, was mijn interesse gelijk gewekt. Zoals je nog niet zo lang geleden hebt kunnen lezen, ben ik onlangs spontaan verliefd geworden op deze stad na een bezoekje en tja, zo’n plaatsnaam valt je in het vervolg dan meteen op.

De bijbehorende kraam bleek vol te staan met potjes jam! En dan niet de standaard soorten die je in de supermarkten vindt, maar aparte smaakjes. Wat bijvoorbeeld te denken van aardbei met rode peper of braam met cacao. Ik eet graag jam op m’n brood en stond dus ook wel open voor wat nieuws. Na wat smaakjes geproefd te hebben op een stukje brood, viel mijn keus uiteindelijk op de peer met steranijs variant. Lekker friszoet, die ging mee naar huis!

Het concept heet Sjamaan en behalve losse potjes, kun je ook leuke cadeausetjes kopen, jam als relatiegeschenk bestellen of zelfs een jam-abonnement nemen via hun site! Zo zie je maar dat je zelfs van iets alledaags en eenvoudigs als een potje jam, nog een leuk concept met originele twist kunt maken. Van dat soort out-of-the-box creativiteit word ik blij. En van de jam zelf ook, want die heb ik tot nu toe al elke dag op m’n brood gehad. 🙂

Jam van Sjamaan

Genoeg mensen op de been!

Verder was er ook de nodige ‘muzikale omlijsting’, zoals dat zo mooi wordt genoemd. Zo was er een dj, een jongen die zijn kunsten vertoonde op een keyboard, de in Gorinchem en omstreken bekende Donna Bastiaans die mooie kerstliedjes zong en zichzelf daarbij begeleidde op gitaar en aan het eind van de Langendijk, zat een dame Keltisch aandoende liedjes te spelen op een harp.

Toen ik eerder die middag in de Wereldwinkel was, vertelde iemand dat er ‘s avonds een harpiste zou komen, waar ik best benieuwd naar was. Omdat ik ze eerder op de avond niet trof, ben ik er later speciaal nog voor teruggegaan. Kon me sowieso niet herinneren eerder een harp in het echt te hebben gezien.

Nadat de dame in kwestie, die luistert naar de exotische naam Coca Roman, letterlijk gespeeld had tot haar vingers verkleumd waren (heldin!) heb ik even met haar staan praten over haar bijzondere instrument, het bespelen ervan en waarom ze juist voor een harp had gekozen. Ik vind het iets bijzonders!

Tussendoor kwamen er ook twee uitgedoste dames op stelten voorbij die ook iets van muziek bij zich hadden. Helaas waren de foto’s die ik daarvan heb geprobeerd te maken mislukt, maar ik heb wel een kort filmpje, die je via dit linkje op mijn Twitterpagina kunt bekijken.

Coca Roman en haar harp

Meer muzikale ondersteuning

Donna met haar gitaar

Er was dus genoeg te zien en te doen. Ogen en oren tekort zullen we maar zeggen. Ik kwam ook een kraam tegen waar ze een Gorkums dobbelspel verkochten, twee als kerstvrouwen uitgedoste meiden die chocolaatjes uitdeelden (yum), zelfgebakken oliebollen (ook yum!), veel zelfgemaakte snuisterijen, een aantal ‘oude bekenden’ zoals De Verknipte Atlas en Speciaalbier Wereld en een meneer met een selectie wijnen, die ook een grote ‘pan’ glühwein had staan, die ik natuurlijk ook wel even wilde proeven (goedgekeurd!).

Net als vorig jaar, vielen de activiteiten in de rest van de stad helaas weer wat tegen. Er stonden houten blokhutjes waar je gratis warme chocolademelk en erwtensoep kon krijgen, op zaterdag was er een levende kerststal en een koortje en ik heb twee wandelende kerstbomen gespot, die op het moment dat ik een foto maakten, allebei een bekertje koffie stonden te drinken. Die foto ging dus op Twitter met het commentaar “Ooit een koffiedrinkende kerstboom gezien?”

Maar gelukkig hadden we dus de kerstmarkt op vrijdag, die het ietwat schrale aanbod van de rest van het weekend dubbel en dwars compenseerde. Dit evenement wordt ook georganiseerd door winkeliers uit die straat onderling en die weten wel hoe je een feestje moet bouwen. 🙂

Heb jij dit jaar al een kerstmarkt bezocht?

Het enige echte Gorkumse dobbelspel

Gratis chocolaatjes voor bezoekers

Ogen en oren tekort!

Koffiedrinkende ‘kerstbomen’