Ik vind ‘t heerlijk om mooie plekken te bezoeken, bij voorkeur oude steden. Ik kan intens genieten van het zien van mooie gebouwen, net zo lang zoeken tot ik het leukste koffietentje heb gevonden, smalle paadjes volgen en bijzondere doorkijkjes spotten. Alleen geeft ‘t niet hebben van een auto wel een beperking.

Reizen met OV is soms ook lastig, vooral als je naar meer landelijk gelegen plekken wilt. Toch kruipt ‘t bloed soms waar het niet gaan kan en sta ik zomaar in een mij onbekende stad. Onlangs was dat het mooie Culemborg, een stad waar ik spontaan verliefd op ben geworden.

De eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat het in eerste instantie vooral om praktische redenen was dat ik daarheen ging. Soms heb ik iets op ‘t oog wat ik graag wil hebben en vooral als ik dan het idee krijg dat dat onmogelijk wordt, zet ik alles op alles om het tóch voor elkaar te krijgen. En slaag daar nog vrijwel altijd in ook.

Dit keer ging het om een trui van HEMA die ik moest en zou hebben. Ik hield ‘m al even in de gaten op de webshop (waar ie ook uitverkocht was) en had al een aantal filialen in de buurt gebeld, maar helaas zonder succes.

Uiteindelijk kwam ik erachter dat HEMA Culemborg ‘m wél had, dus liet ik die apart leggen, bestelde de deeltaxi en werd ik de volgende dag rond 2 uur opgehaald. Maar omdat ik alleen een retourtje voor een flitsbezoekje HEMA zonde vond van de kosten, besloot ik er een middagje uit van te maken. Via Google Maps had ik al gezien dat Culemborg de moeite waard was om te be kijken en dat is precies wat ik heb gedaan!

De trui was snel gescoord, wat volgde was een soort struintocht door de straten van de binnenstad. Stad ja, want Culemborg heeft al stadsrechten sinds 1318. Dat was dus zelfs 64 jaar eerder dan dat ‘mijn’ stad een stad werd, want Gorinchem kreeg ze ‘pas’ in 1382. Wát een laatbloeiers! :-)

De stadskern deed me denken aan het 15 km verderop gelegen Vianen (dat is dan wel weer een dorp), wat een soortgelijke toren heeft. Het authentieke stadhuis, bijna poëtisch het Huis van de Stad genoemd, moest natuurlijk ook bewonderd worden.

Sterker nog: ‘t eerste wat ik deed nadat ik de trui had opgehaald en afgerekend, was op het bordes van dit gebouw klimmen om een foto van de stadskern te maken. Die mensen daar zullen wel gedachte hebben. :-D

Op Twitter had ik van Albert de gouden tip gekregen om tijdens mijn bezoekje aan ‘zijn’ Culemborg zeker Lekkers aan de Lek te bezoeken, want volgens serveerden ze daar heerlijke koffie en thee.

En ik hoef alleen maar de woorden ‘heerlijk’ en ‘koffie’ te horen en ben al onderweg. Het was even zoeken, maar uiteindelijk toch nog vrij vlot gevonden. Ik scoorde een latte macchiato en kon met m’n eigen smaakpapillen constateren dat die beste Albert geen woord gelogen had aan zijn lofzang over de koffie. Subliem!

Na de koffie vervolgde ik mijn korte city trip. Kort, omdat ik slechts 2 uur te besteden had. Ik heb weleens de vergissing gemaakt om mezelf voor een hele middag in een plaats af te laten zetten waar uiteindelijk weinig te zien was en dan duurt de tijd lang!

Twee uur leek me dus een veilige optie. In Culemborg had ik niet bepaald tijd over en moest zelfs haast maken om alle plekken die ik op Google Streetview gespot had, te bezoeken. De oude spoorbrug stond wel vooraan op mijn lijstje. Vaak genoeg gezien op foto’s van anderen, nu was ik aan de beurt!

Ik had al gauw een mooie plek gevonden om de brug te fotograferen. Hij is minder mooi dan mijn geliefde Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel, maar ik heb best wel een dingetje met bruggen en ook deze heb ik van alle kanten vastgelegd. Leuk was, dat er regelmatig een trein over kwam en het werd vervolgens spontaan een sport om er één op de foto te krijgen.

Ook ontdekte ik leuke paadjes als je eenmaal onder de brug door was. Ik heb mezelf met heel veel wilskracht daar zo’n beetje weg moeten sleuren, want naast bruggen en oude steden, ben ik ook gék op toffe kronkelpaadjes!

Maar op dat moment zou ‘t nog maar een halfuur duren voor ik weer opgehaald zou worden en ik moest nog terug de stad in. Aftaaien dus maar. Maar wel gelijk plannen gemaakt om zeker terug te komen en als het even kan, laat ik daar geen maanden overheen gaan. Wat een heerlijke plek!