Het was op de dag na m’n verjaardag dat ik last begon te krijgen van keelpijn. Van lieverlee werd het assortiment klachten uitgebreid en uiteindelijk begon ik me twee dagen later, de dag voordat ik alwéér voor een scan naar Dordrecht moest, echt beroerd te voelen. Toch gegaan, want ik kon het maar gehad hebben.

Behalve dat ik met iemand anders verward werd (slécht!) en de koffie dit keer niet om te zuipen was, heb ik geen bus gemist, duurde de scan maar een paar minuten en was ik uiteindelijk relatief snel weer thuis om weer onder de wol te kruipen.

Ziekenboeg

Ik bleef me beroerd voelen, had vanwege de keelpijn moeite met het eten van vast voedsel en leefde op rijstepap en havermout, maar afgelopen dinsdag voelde ik me gelukkig weer een stuk beter, al bleek al vrij snel van korte duur!

Een dag later nam de verkoudheid opnieuw een vlucht en raakte dit keer de boel verstopt, begon ik met hoesten, achterlijk veel niezen en werd ik wat kortademig. En ook weer zo ellendig als wat helaas.

Ondanks dat ik momenteel medicijnen slik als snoepjes (antigrippine, Echinaforce, paracetamol, tabletjes tegen de hoest, extra vitamine C en een verhoogde dosis van mijn normale medicatie), is de situatie nu al dagen onveranderd en is het dus gewoon een kwestie van uitzieken. Niets aan te doen.

Toch ben ik zo iemand die moeilijk niets kan doen. Dingen zoals Bas uitlaten en wat boodschappen doen blijven sowieso gewoon doorgaan, óók als ik me hondsberoerd voel, maar ook thuis blijf ik meestal ook wel bezig met dingen. Zij het wel in een lager tempo dan normaal.

Onderhoud

Onlangs kon je lezen dat ik de laatste weken de nodige aanpassingen en verbeteringen heb doorgevoerd op mijn blog en ondanks dat het meeste nu wel gedaan is, ben ik af en toe nog steeds bezig met het optimaliseren van oudere blogposts en heb ik ook het elimineren van dode links opgepakt, wat ook een iets grotere klus bleek dan gedacht.

Toch was er één probleem wat ik nog altijd niet opgelost kreeg. Al maanden werkte de galerij-functie niet meer op de mobiele versie van de site. Met de galerij-functie bedoel ik dus niet de fotopagina, maar de dynamische collages die je ziet wanneer ik meerdere foto’s in een artikel wil plaatsen, zonder die allemaal los erin te hoeven zetten. Zoals hier bijvoorbeeld. Dit werkte voorheen wel, maar al geruime tijd niet meer en dat heeft me aardig wat hoofdbrekens gekost.

In de tussentijd heb ik al van alles geprobeerd, ook op internet gezocht en contact gehad met de ontwikkelaars van zowel de plug-in die ik gebruik om mijn website ook op mobiele devices goed weer te geven (mijn thema is helaas niet responsive) en de maker van Justified Image Grid, wat dus die bewuste galerij-functie is waar ik het net over had. Beide personen kwamen er helaas ook niet uit wat het probleem zou kunnen zijn en dat zijn toch mensen met nog iets meer verstand van webdesign en coding dan ik!

Dit is overigens typisch zo’n ‘don’t try
this at home’ dingetje, want je moet
écht weten waar je mee bezig bent.
Je kunt met de kleinste actie namelijk
al je complete site om zeep helpen.

Toch wilde ik het niet loslaten. Wat dat soort dingen aangaat, ben ik net een terriër: Ik ben er echt niet continu mee bezig, maar eens in de zoveel tijd stort ik me er toch weer op en probeer weer wat dingen uit. Toen ik gisteren ontdekte dat de galerij op de fotopagina (een ander systeem) wél gewoon op mobiel werkte, gaf dat een nieuw perspectief in deze issue en dacht ik dat ik nu wist waar ik het moest zoeken.

Helaas bleek dat óók niet te werken en na het veranderen en weer terug zetten van diverse instellingen, bleek je toen alleen nog de shortcode te kunnen zien en niet eens meer die postzegelfotootjes die je eerst nog wel zag. Great!

Werk aan de winkel dus! Ook al moest ik het weer met die ‘postzegels’ doen, ik zou hoe dan ook de fotoweergave terugkrijgen. Overigens waren er meerdere signalen waardoor ik steeds meer in de richting van een databaseprobleem ging denken.

Voor de duidelijkheid: De bestanden van mijn blog staan op een server, maar alle content zoals blogposts, instellingen et cetera, worden opgeslagen in een MySQL5 database. Ondanks regelmatig optimaliseren, kan het gebeuren dat er toch vroeg of laat een foutje in sluipt. Zeker als dat bestand al zo’n 10 jaar oud is.

Het vervelende van zo’n database is, dat er van alles in wordt opgeslagen, maar zelden iets uit wordt verwijderd. Stel: Je installeert een nieuwe WordPress plug-in, blijkt deze toch niet zo fijn te vinden en verwijdert hem weer. Grote kans dat de instellingen nog altijd zijn achtergebleven.

Als je niet oppast, krijg je vroeg of laat een enorm databasebestand en dat gaat weer ten koste van je laadtijd. Ik heb mijn database onlangs een flinke opschoonbeurt gegeven en hij is van 73 MB naar 41 MB gegaan. En dat zónder het verwijderen van ook maar één artikel. Ik bedoel maar…

Opgelost!

Na urenlang pielen in stylesheets en prutsen met instellingen, was er maar één plek over waar het probleem kon liggen en dat was dus in de database. Dit is overigens typisch zo’n ‘don’t try this at home’ dingetje, want je moet écht weten waar je mee bezig bent. Je kunt met de kleinste actie namelijk je site om zeep helpen. Gelukkig heb ik de nodige ervaring en ben ik met dit soort dingen wel stressbestendig, dus ging ik aan de slag!

Mijn idee was om alles wat bij die mobiele pagina plug-in (WPtouch) hoorde, uit de database te verwijderen. En dat klinkt helaas simpeler dan het bleek te zijn, want het was alsof iemand een boek aan het versnipperen was geweest en overal stukjes had achtergelaten. Maar waar een wil is, is een weg en uiteindelijk had ik naar mijn idee de belangrijkste dingen wel verwijderd.

Toen het moment van de waarheid! De plug-in opnieuw installeren, activeren en kijken wat er gebeurt. Mijn site zag er op mijn iPhone opeens wel héél bijzonder uit met lelijke fonts, een grijzige achtergrond en knalblauwe header, maar dat was van later zorg.

Zoals ik al schreef, worden ook instellingen in de database opgeslagen en ondanks dat opmaak in de meeste gevallen door CSS wordt aangestuurd, zijn er ook uitzonderingen op die regel. Ik klikte de foto terugblik op 2019 aan (deze bevat maar liefst twaalf galerijen) en….. het werkte weer!

Ik kan je niet uitleggen hoe blij ik was. Máánden heb ik me kapot geërgerd aan dit probleem en het feit dat ik het niet opgelost kreeg. Alle lijntjes die ik had uitgezet, liepen op niets uit. En ik had ook geen idee wanneer het probleem precies was ontstaan of waardoor, dus dan is het echt tasten in het duister. Maar het is gelukt!

Dus vandaar de titel: Beroerd maar briljant. Je kent me, ik ben liever bescheiden dan trots, maar ik ben eerlijk gezegd best wel blij dat ik een sterk ontwikkeld probleemoplossend vermogen heb en goed ben in dingen als logisch denken en technisch inzicht. Al is dat technisch in dit geval op een heel ander vlak, maar toch!