‘Progress’ was mijn woord van 2019, maar hij gaat zéker ook op voor 2020! In dit geval geen nieuwe tattoo, maar verbeteringen aan m’n blog. Ik ben de afgelopen tijd druk bezig geweest en nu hoor ik je al denken: “Ik heb geen nieuwe artikelen gezien?”

Dat klopt, alle uren die ik bezig was – en dat waren er zonder te overdrijven zeker 40 tot 60 per week – heb ik ‘behind the scenes’ doorgebracht. Vandaag breng ik je op de hoogte van wat ik daar allemaal heb uitgevreten!

A picture says a thousand words

Het begon allemaal met een poging om de zogenaamde image-captions (beschrijvingen bij een afbeelding) wat meer in beeld te brengen, maar wel op een subtiele en mooie manier.

Ik heb uren gespendeerd aan coderen en finetunen en dácht dat ik tevreden was, totdat het gisteren over een andere boeg gooide en toch iets anders besloot te doen. Wat ook weer de nodige tijd en energie kostte, maar ik ben nu écht tevreden.

Voorheen waren er überhaupt geen omschrijvingen van foto’s, maar omdat ik dat soms toch wel een toevoeging vind, besloot ik daar iets mee te doen. Maar een tekstje in klein lettertype onder een foto, dát vond ik veel te standaard. Ruim een week lang heb je aan de onderzijde van foto’s balkjes die van zwart naar transparant verliepen gezien, met daarin de captions in witte letters.

Toch vond ik dat uiteindelijk wat te druk en heb ik, redelijk last minute, gekozen voor soortgelijke balkjes, maar dan zonder verloop. Verschil is dat deze enkel zichtbaar zijn, zodra je met je muis over een afbeelding zweeft. Aangezien je dat automatisch al doet als je door een artikel scrolt, krijg je eventuele captions direct te zien!

Dit werkt overigens niet op de mobiele versie van mijn blog, omdat ik er daar bewust voor kies om de laadtijd zo beperkt mogelijk te houden en geen trucjes uit te halen met fancy scripting et cetera. Hieronder zie je de nieuwe image captions in actie!

Verwenkoffie met chocolade

Categorieën vs Tags

Een verandering die veel groter is dan weergave van image captions, is dat ik al mijn categorieën heb gedropt. Ik weet dat het SEO-technisch juist goed is om categorieën én tags te hebben, maar ik wil ook doen waar ik me prettig bij voel en ik heb altijd een hekel aan die rubrieken gehad.

Het idee is dat je bijvoorbeeld een categorie ‘Dieren’ hebt en dan met tags de onderverdeling maakt. Maar het werkt niet als sub-categorieën en ik vond het eerder onhandig dan een toevoeging.

Ik werk nu dus nog uitsluitend met tags, maar dat betekende wel dat ik daar aardig werk mee had. Categorieën omzetten naar tags, bestaande tags optimaliseren, weer andere tags samenvoegen. Ik ben nog niet klaar, maar wel een eind op weg.

Deze verandering houdt in dat de tagcloud is teruggekeerd in de zijbalk en voor mensen die specifiek op een bepaald onderwerp willen zoeken, heb ik ter vervanging van de categoriepagina die ‘Blogs’ heette, een pagina genaamd ‘Tags’ aangemaakt, waarop alle bestaande tags alfabetisch zijn gerangschikt in een grote tagcloud.

Het leuke van zo’n cloud is overigens, dat je aan de grootte van de woorden kunt zien of het een populair onderwerp is of niet. Ik twijfel trouwens nog over de naam van deze pagina, maar hij blijft in elk geval bestaan zoals hij is.

Leesbaarheid

Een iets subtielere aanpassing maar wel één die ten goede komt aan de leesbaarheid van mijn blog, is het feit dat ik met de tekst aan het knutselen ben geweest. Het lettertype is ietsje groter geworden evenals de regelhoogte.

Verder ben ik na jaren afgestapt van uitgevulde tekst, omdat links uitgelijnd toch écht prettiger schijnt te lezen, verder heb ik de styling van de kopteksten hier en daar ook wat aangepast. Al ging dat meer om wat ik mooi vond en niet zozeer om readability.

Last but not least is ook de link-styling veranderd. De link-kleur is iets feller en daarnaast worden gelinkte woorden of zinnen onderstreept op het moment dat je er met je muis overheen zweeft.

Ik weet dat links standaard onderlijnd worden, maar zoals je weet houd ik niet van standaard en ik vind dat sowieso ontzettend rommelig, al die onderstreepte woorden in een tekst. Maar op deze manier krijgen ze tóch nog een streepje voor! Of onder…

It’s a Quote!

Ik word ontzettend gelukkig van mooie dingen en dat gaat ook over iets wat ik met een flinke dosis coding tot een stylish eindresultaat heb gebracht. Ik werk soms met blockquotes. Dat zijn uitgelichte stukjes tekst, zoals bijvoorbeeld citaten.

De styling hiervan had ik al eens onder handen genomen, maar ik vond dit nu niet mooi meer. Ik heb van alles uitgeprobeerd maar was toch steeds niet tevreden, totdat ik belandde bij wat het nu is geworden en elke keer als ik er één zie denk ik: Yes, dit is ‘m! En dan zit het goed. Hieronder zie je ‘m in actie…

Ik word ontzettend gelukkig van mooie dingen en dat gaat ook over iets wat ik met een flinke dosis coding tot een stylish eindresultaat heb gebracht

Opfrisbeurt

Omdat ik tóch bezig was, ook meteen een paar pagina’s aangepakt. Een blog is in principe vrij dynamisch (als je regelmatig nieuwe content plaatst in elk geval), maar bij statische pagina’s ligt altijd wel het gevaar op de loer dat je ze een beetje vergeet en dat er dan wat gedateerde foto’s op staan of zelfs informatie die niet meer klopt.

Dus ben ik aan de slag gegaan met die paar pagina’s die ik heb. Op de ‘Over Mij‘ pagina heb ik een nieuwe foto toegevoegd, hier en daar wat gewijzigd qua tekst en links. De pagina met info over mijn blog is hernoemd van ‘Over de Site’ naar ‘Over de Blog‘ (héél spannend) en behalve wat finetuning, is daar vrij weinig aan gebeurd. Datzelfde geldt voor de contactpagina.

Onderhoud

Volgens mij heb ik de belangrijkste wijzigingen nu wel gehad. Ik heb zóveel gedaan, dat ik serieus moet nadenken wát ook alweer allemaal. Tot slot heb ik ook nog wat onderhoud uitgevoerd.

Onnodige afbeeldingsformaten verwijderd van de server (WordPress maakt standaard van elke geüploade foto een aantal extra formaten aan) en de database stevig geoptimaliseerd. Het enige wat je daar overigens van merkt, is dat het ten goede komt aan de laadtijd van mijn blog.

Ook ben ik bezig geweest met het optimaliseren van wat oudere blogposts en heb ik zelf hier en daar nog de nodige tikfoutjes kunnen corrigeren. Vroeger keek ik mijn artikelen blijkbaar minder grondig na dan tegenwoordig, voordat ze online gingen.

Nou leest waarschijnlijk geen hond die oude artikelen meer (enkele uitzonderingen via zoekopdrachten daar gelaten), maar het geeft gewoon een goed gevoel om alles netjes te hebben. Perfectionist hè!

Fotogalerij?

Iets wat ik eigenlijk ook wil aanpakken is de fotogalerij. Het is enerzijds handig dat ik hiernaar kan verwijzen als ik bijvoorbeeld veel foto’s heb gemaakt van een evenement of uitstapje en die wil kunnen laten zien zonder een hele blogpost vol te gooien, maar voor mijn gevoel is die galerij altijd outdated.

Zeker omdat er ook wat andere mappen in zitten dan alleen van evenementen et cetera. Wat ik daar precies mee ga doen weet ik nog niet. Suggesties zijn welkom!

Wat vind jij de beste aanpassing?