Sinds ik mijn allereerste computer kocht in 1994, ben ik al aan het experimenteren met software en ben ik wars van vrijwel alles wat standaard is. Voor iemand die haar hele computerende leven al met Windows werkt, heb ik opmerkelijk genoeg altijd een afkeer gehad van Microsoftproducten en weiger ik die in vaak dan ook te gebruiken.

Internet Explorer en z’n opvolger Edge zijn me dan ook altijd een doorn in het oog geweest, dus zocht ik op het gebied van browsing ook altijd naar alternatieven. Inmiddels ben ik al jarenlang trouwe gebruiker van de bekende Google Chrome browser. En daar kun je véél meer mee dan internetpagina’s openen! Vandaag laat ik je kennismaken met een aantal handige extensies!

Auto Text Expander

Laat ik maar beginnen met de meest recente ontdekking, die me al heel veel tijd heeft bespaard. Ik hou van efficiënt! Op de iPhone heb ik tekstvervanging. waarmee ik zelf gekozen woorden of afkortingen kan laten omzetten in een langere tekst. Denk bijvoorbeeld aan izjz voor ‘Ik zie je zo’ en brb voor ‘Be right back’.

Handig, maar het zou nóg toffer zijn als dat gewoon ook op je computer kon. En dat kan! In elk geval in Google Chrome, waar ik toch wel de meeste tijd doorbreng en ook de meeste tekst typ. Denk aan artikelen voor mijn blog, appjes via WhatsApp Web. Twitter en Facebook. Deze extensie is oprecht ideaal!

  1. CHROME.GOOGLE.COM/WEBSTORE/DETAIL/AUTO-TEXT-EXPANDER-FOR-GO/
ColorZilla

Oké, deze tool komt zeker niet voor de gemiddelde internetgebruiker van pas, maar als je veel doet met grafische vormgeving en/of webdesign zoals ik, kun je écht niet leven zonder een color picker.

Met deze tool kun je met één klik een bepaalde kleur van een website oppikken en die vervolgens gelijk via de bijbehorende HEX- of RGB-code in je code zetten. Er zitten ook nog wat extra opties bij zoals een CSS Gradient Generator en de geschiedenis van je opgepikte kleurtjes.

  1. colorzilla.com/chrome
CrxMouse Gestures

Voor alles is een sneltoets, maar sommige van die sneltoetsen werken nu eenmaal niet zonder ‘t gevoel dat je je vingers aan het oprekken bent. Met deze extensie kun je een flinke hoeveelheid acties binnen Google Chrome doen met muisbewegingen. Dat klinkt gek, maar als je er eenmaal aan gewend bent, wil je niet anders meer!

Voor zo’n mouse gesture houd je je rechtermuisknop ingedrukt en maak je een beweging. Naar beneden en gelijk naar rechts is bijvoorbeeld huidige tab sluiten. Zelf merk ik dat bijvoorbeeld het zoeken naar het x’je in een tab me vaak aanzienlijk meer tijd kost, dan even een gesture doen, dus ik gebruik deze extensie al bijna vanaf het begin van mijn ‘Chrome carrière’.

  1. chromewebstore.google.com/detail/crxmouse-chrome-gestures/

Find & Replace

Bijna alles loopt tegenwoordig via internet, dus of je nu een stukje schrijft voor je eigen website, een presentatie moet inleveren voor werk of school of misschien schrijf je wel voor de krant of een tijdschrift, er wordt heel wat af getypt binnen de tabbladen van Google Chrome.

En dan is het soms handig om bepaalde stukjes tekst in één klik om te zetten naar iets anders. Deze extensie helpt je daarbij. Ik heb ‘m de afgelopen weken veelvuldig gebruikt om stukjes overbodige code uit mijn blog artikelen te filteren. Klik en klaar!

  1. find-and-replace-f6588.firebaseapp.com/
Videostream for Google Chromecast

Heb je een Chromecast? Dan weet je vast dat die ideaal is om YouTube of Netflix te kijken. Maar wat als je je verzameling zelfgemaakte filmpjes eens fullscreen op tv wilt zien? Je kunt natuurlijk gebruik maken van een mediaserver als Plex, maar als je dat een beetje te ingewikkeld vindt, komt deze extensie wellicht van pas. Installeren, videostream pagina openen via Chrome Apps en daar kun je een video van je pc laden die vervolgens op je TV kunt bekijken. Simple as that!

  1. chromewebstore.google.com/detail/videostream-for-google-ch/
Giphy for Chrome

Naast Instagram, zijn gifjes ook immens populair. Best grappig, want nadat animaties jarenlang heel fout waren (zo’n 15 jaar geleden maakte ik ze zelf), zijn ze nu weer overal te zien. Wat mij betreft, is het zelfs een beetje een overdaad aan het worden.

Maar mocht je nu dol zijn op knipperende, blinkende en bewegende plaatjes, heb je met deze extensie de complete inhoud van Giphy binnen handbereik en kun je snel en gemakkelijk zoeken naar een gifje van een bepaald onderwerp en vervolgens het bijbehorende linkje kopiëren.

  1. chromewebstore.google.com/detail/giphy-for-chrome/
Full page screen capture

Het kan weleens handig, of nodig zijn om een volledige screenshot van een pagina te maken. Bijvoorbeeld een chatgeschiedenis, een ‘draadje’ op Twitter of in een forum (bestaan die nog?) of gewoon omdat het er best cool uit ziet om je eigen website in volle glorie te zien, in plaats van alleen maar dat standaard rechthoekje. Met deze extensie kun je in één klik zo’n larger than life screenshot maken. die je vervolgens als PDF of PNG op kunt slaan. Smart!

  1. chromewebstore.google.com/detail/gofullpage-full-page-scre/

Nog meer handige extensies voor Chrome gevonden? Laat ‘t me weten!