Drie keer scheepsrecht, zeggen ze. Nadat ik in 2014 welgeteld één dag een iPad Air had (kreeg hoofdpijn van het scherm en dat ging niet over, dat heb ik helaas vaker met beeldschermen), kwam het fenomeen iPad in het 2016 opnieuw in mijn leven, toen ik de iPad 2 die van oma was geweest kreeg. Toch gebruikte ik die niet vaak.

iPad 2019

En dan is er een week later toch opeens een splinternieuwe! van verjaardagsgeld gekocht, wat ik van m’n moeder had gekregen, die na het aanhoren van mijn verhaal over de geresette tablet aanbood nog wat extra over te maken, zodat ik er een iPad van kon kopen als ik dat graag wilde.

Aanvankelijk was het idee geweest om een lamp voor bij de eettafel te kopen, maar ik vond niets naar m’n zin en wat ik wél mooi vond, bleek in de praktijk geen succes, dus dat had ik eigenlijk al zo’n beetje opgegeven. Ik moest er maar over nadenken of ik dan een nieuwe iPad wilde… Je kunt vast wel raden dat ik vanaf dat moment aan niets anders meer heb gedacht. 🙂

Vorige week vrijdag besteld en zaterdag had ik ‘m in huis. Het weer was afgelopen weekend nat, koud en winderig, dus meer excuses om (praktisch) de hele dag binnen te blijven en met mijn nieuwe aanwinst te spelen, had ik niet nodig.

Iets waar ik de iPad graag voor wilde gebruiken en wat ik op die oude ook had geprobeerd, maar zonder succes, was het maken van digitale illustraties. Ik wilde heel graag ProCreate gebruiken en nu kon dat eindelijk!

Apple iPad 2019

ProCreate

Er zijn talloze apps waarmee je kunt tekenen en schilderen op je tablet, ProCreate is op dat gebied wel het neusje van de zalm en combineert eenvoud en intuïtief werken met krachtige tools en bijna onuitputtelijke mogelijkheden. Just how I like it!

De app kost iets meer dan een tientje, maar dat is ie echt waard. Voor een soortgelijk pakket als desktopsoftware, zou je al snel € 300 of meer betalen en daar verblikt of verbloost niemand voor. Heb je voor de grap weleens gekeken wat Photoshop bijvoorbeeld kost? Dat dus…

Dit wordt overigens geen review van ProCreate, maar omdat de naam de meesten waarschijnlijk niets zegt, wil ik in een notendop graag uitleggen wat het is en wat je ermee kunt. Teken en schilderen dus.

Kort gezegd heb je alle mogelijke materialen tot je beschikking. Van olieverf tot markers en van pastelkrijt tot pennen, stiften, potloden en een kalligrafieset. En zonder dat het een hoop ruimte in beslag neemt of vlekken op je kleren kan maken.

Mooi meegenomen is dat je op internet talloze brushes en swatches (kleurstalen) voor de app kunt downloaden. Betaald, maar ook heel veel gratis. De brushes (kwasten) vormen de hoofdmoot van ProCreate en die gebruik je zowel voor het tekenen als schilderen, maar ook om te gummen en blenden.

Natuurlijk ben ik ook gelijk wat gaan uitproberen met tekenen. Zelfs handlettering kun je heel gemakkelijk in de app doen. Sterker nog: Mijn handlettering ziet er op de iPad een héél stuk beter uit dan in het echt. Mede met dank aan een slimme functie genaamd streamline, waarmee je pen- of penseelstreken automatisch meer ‘smooth’ worden en mooiere rondingen krijgen.

Na wat doodles, was het zelfportret hieronder het eerste serieuze wat ik maakte. Aanvankelijk was het idee om een soort cartoonversie van mezelf te maken, maar ik voegde steeds meer details toen en uiteindelijk wilde ik toch een meer realistische look neerzetten. Portretten blijven lastig, of je dat nu digitaal doet of op papier, maar ik vind ‘m wel tof! Zeker voor een eerste keer.

Zelfportret in ProCreate

Apple Pencil

Omdat ik niet van plan was om te gaan vingerverven, heb ik een paar dagen na het arriveren van de iPad en het kijken of ik ProCreate ook daadwerkelijk prettig vond werken, een Apple Pencil besteld.

Er was zelfs nog wat over van het geld en verder heb ik de ruim € 60 aan vouchers gebruikt, die ik afgelopen maanden via SamenGezond heb opgespaard met fietsen en wandelen. Dat kwam nu dus heel goed van pas!

De pencil ziet er heel simpel uit: Wit, glad, geen knopjes en met een smal zilverkleurig ringetje aan de bovenkant, waar Apple Pencil in staat gegraveerd. Waarom zo’n € 100 neertellen voor een stuk plastic? Omdat niet alles is wat het lijkt. De Apple Pencil is de enige stylus die drukgevoeligheid biedt en werkt naadloos samen met de iPad.

Met apps aanklikken of notities maken is dat allemaal niet zo boeiend, maar als je daadwerkelijk gaat tekenen en schilderen dus wel. Pak maar eens een potlood of een pen en zie wat er gebeurt als je lichtjes schrijft of er juist hard op drukt.

Natuurlijk kun je ook zonder stylus met drukgevoeligheid tekenen, maar het werkt op deze manier toch allemaal net iets prettiger en natuurlijker en ik ben er superblij mee en daar gaat het uiteindelijk om.

iPad 2010 met Apple Pencil

Pianospelen

Digitaal illustraties maken is hetgeen waar ik deze iPad het meest voor zal gebruiken. Ik doe op de pc veel met CorelDraw, maar dat is een DTP-pakket en dus voor andere doeleinden. In een ander grafische pakket tekende ik weleens en schafte zelfs ooit zo’n Wacom tekentabletje aan, maar ik heb dat nooit echt fijn vinden werken. Je kijkt naar je scherm en niet naar de plek waar je tekent. Dat is net zoiets als proberen te schrijven met je ogen dicht: Werkt niet echt top!

Er is nog een app die ik veel gebruik en dat is Magic Piano. Ironisch genoeg was dat één van de weinige apps die nog wél werkte op de oude iPad, zij het met wachttijden tussen de één en vijf minuten voor het laden.

Zoals je weet, heb ik vroeger veel gespeeld en door hiermee bezig te zijn, komt dat gevoel weer terug en ik vind het heerlijk om mee bezig te zijn. Ik kan echt uren achter elkaar liedjes spelen en er helemaal in opgaan.

Ik heb zelfs al gedacht om toch nog eens een poging te doen om mezelf noten te leren lezen. Ik heb altijd ‘by ear’ gespeeld en was best goed, maar noten lezen is me, ondanks meerdere lessen, nooit gelukt. Ik denk dat dat uiteindelijk meer te maken had met geen geduld hebben om standaard riedeltjes te moeten oefenen, want ik ben slim genoeg.

Ik wilde m’n eigen ding doen, eigen technieken ontwikkelen en eigen muziek maken en als ik ergens geen geduld voor heb, dan dringt het gewoon niet tot me door. Toch zou het mooi zijn als ik alsnog noten kon leren lezen en misschien dat deze iPad me ook dáár wel bij gaat helpen!

Safety first

Als ik een nieuwe telefoon besteld heb of, zoals in dit geval, een tablet, zorg ik er meestal voor dat ik een hoesje in huis heb, zodat de nieuwe aanwinst meteen veilig opgeborgen kan worden. Voor mijn oude iPad had ik een hoes waar hij permanent in zat en op den duur wil ik dat voor deze ook, maar ik heb nu alvast een etui waar hij veilig in zit en dus kan ik op m’n gemak eens rondkijken voor een cover.

Maar voorlopig vind ik deze Cosmopolitan tabletcover van de Action voor van € 2,95 ook prima en nog mooi ook. En heerlijk zacht! En ja, hij is roze, maar deze kleur vind ik best mooi en zwart vond ik te besmettelijk.

Voor de Apple Pencil heb ik ook al een leuk etuitje gescoord. Voor mij geen dure cover of case, ik zag bij HEMA zo’n smal etuitje en daar bewaar ik ‘m in. Samen met de extra accessoire die erbij geleverd worden.

Ik heb de nieuwe iPad nu een kleine week in gebruik en word er elke dag blijer van en weet zeker dat ik hem vaak zal gebruiken en er veel plezier aan zal beleven. Hij is ook lekker snel en héél licht. Zeker in vergelijking met de oude iPad, die zonder te overdrijven eens zoveel weegt.

Ondanks dat een iPad natuurlijk wat ‘lomper’ qua formaat is dan een telefoon, heb je toch niet het gevoel dat je een enorm ding in je handen hebt en nodigt dat dus ook eerder uit om hem eens mee te nemen. Zo zie ik mezelf bijvoorbeeld al helemaal zitten tekenen aan een tafeltje in een koffietentje. Of de HEMA-lunchroom. 🙂