De iPad die ik sinds eind februari heb, had niet op een beter moment kunnen komen. Al voordat de coronacrisis uitbrak, was ik er al bijna dagelijks mee bezig, maar het is nu echt een onmisbaar onderdeel in mijn dagbesteding geworden. Ik ben niet eens per se elke dag bezig met tekenen, maar er is altijd wel iets wat ik ermee doe.

Nieuwe brushes uitproberen (deze site staat momenteel in mijn top drie van meest bezochte websites), piano spelen of een potje Draw Something doen. Maar het meest van de tijd ben ik toch wel bezig in ProCreate. Een app die voor mij in korte tijd een grote favoriet is geworden.

Al voordat de nieuwe tablet zijn intrede deed, liep ik met gedachten rond om eens een Bob Ross tutorial te volgen. Ik kende heel de man niet, maar kwam steeds vaker filmpjes op YouTube tegen van mensen die zo’n tutorial volgden en daar kwamen echt héél mooie creaties uit. Ook van mensen die nog nooit een kwast op papier hadden gezet of zelfs maar enige ervaring met tekenen hadden. Ik werd nieuwsgierig en wilde dat zelf ook weleens proberen.

Ik teken weliswaar al van jongs af aan (met hele grote tussenpozen waarin ik er niets mee deed), maar met schilderen heb ik geen enkele ervaring. Ik werk wel regelmatig met waterverf, maar dat gaat meer om het inkleuren van tekeningen, dan om aquarelleren, want met die technieken ben ik totaal niet bekend.

Behalve wat penselen en verfpaletjes, heb ik geen verfspullen en ik was al van plan om bij de Action zo’n goedkoop canvasdoek te halen en wat van die flinke kwasten, want dat is wat hij ook gebruikt. Niks dunne penseeltjes. Flink smeren met die hap!

Dat idee schoof naar de achtergrond toen de iPad kwam, want opeens waren er legio dingen die ik ermee wilde doen en met name allerlei verschillende soorten tekeningen die ik wilde maken. Ik besteedde heel wat uren aan het maken van verschillende portretten, tekende in een doodle-achtige stijl en maakte wat handlettering dingen en waterverf-achtige creaties. Toch kwam het Bob Ross idee afgelopen week weer op de voorgrond drijven en besloot ik er werk van te maken.

Ik opende YouTube op mijn telefoon en besloot de eerste de beste tutorial die ik er kon vinden maar gelijk te gaan volgen. En dat werd dus onderstaande. Een mooie zonsondergang boven een soort berglandschap met een meer. Dat leek me wel wat!

Ondanks dat het een beetje lastig was om de tutorial te volgen vanaf het relatief kleine scherm van m’n iPhone (steeds tussen apps heen en weer switchen op de iPad leek me niet praktisch), maar ik vond het erg leuk om te doen. Hij kan op een heel duidelijke en ontspannende manier vertellen en je stapsgewijs door het hele schilderproces leiden.

Aanvankelijk denk je “Dit wordt helemaal niks, hoe kun je nou iets moois maken van slechts een paar vegen kleur!” Maar al vrij snel merk je dat je zelfs met simpele technieken en grove kwasten toch écht heel gave dingen kunt maken en zie je die paar vegen verf op je canvas, of in mijn geval scherm, transformeren tot iets wat daadwerkelijk potentie heeft.

Het was wel een dingetje om brushes te vinden die overeen kwamen met wat hij gebruikte, maar ik heb het op mijn manier gedaan en dat lukte prima. Mijn versie van het landschap heb ik ook iets anders gemaakt dan de zijne, omdat ik bepaalde elementen in mijn versie minder goed vond passen en die achterwege heb gelaten of er iets anders voor in de plaats heb gemaakt.

Hij moedigt zijn ‘cursisten’ ook aan om niet te proberen exact over te nemen wat hij doet, maar vooral ook hun eigen gevoel en stijl te laten spreken en gewoon je eigen versie van het schilderij te maken. En dat is wat ik heb gedaan. Mijn uiteindelijke landschap verschilt dan ook aardig van die van hem, maar dat was dus grotendeels een bewuste keuze.

Voor een eerste keer schilderen, nota bene met afwijkende materialen en op een digitaal canvas en met nul ervaring op dit gebied, vind ik mijn creatie helemaal niet gek en eigenlijk was het in iets van een halfuur of misschien drie kwartier al klaar. Dat is even wat anders dan de ruim 18 uur die ik onlangs nog spendeerde aan het tekenen van het portret van m’n vader!

De bomen vond ik het lastigst, terwijl hij die binnen een paar seconden op papier heeft staan. Ik had wat moeite om een brush te vinden die geschikt was (hij gebruikt een fan brush, een term die ik tot nu toe eigenlijk alleen kende van make-up kwasten) en ik mis uiteraard ook de nodige skills en ervaring op dat gebied. Maar het was zeker leuk om mee te experimenteren!

Sommige dingen bleken echt verbazingwekkend simpel. Reflecties maken? Gewoon wat verticale strepen trekken met een blending brush. En dat ziet er verbazingwekkend goed uit! Ik had zelf wat moeite om de reflectie bij de bergen daadwerkelijk op een reflectie te laten lijken, dus die heb ik heel subtiel gehouden, maar die bij het bomengroepje vind ik echt goed gelukt en ook het water lijkt daar behoorlijk echt. Vind ik tenminste wel. :-)

Met de haast abstracte manier van schilderen, heb ik ook absoluut geen ervaring. Ik ben altijd van de fijne lijntjes en de uitgewerkte details, dus dat was echt héél erg out of my comfort zone, maar dat is juist ook wel weer eens leuk.

De uiteindelijke creatie heeft misschien niet de ‘wow’ factor zoals verschillende van mijn andere tekeningen wel hebben, maar zoals eerder gezegd, vind ik het voor een eerste kennismaking met ‘echt’ schilderen zeker niet gek!

Ik ben dan ook van plan nog eens vaker zo’n Bob Ross tutorial te volgen. Zoals hij het brengt, lijkt schilderen echt kinderspel en als je ziet dat je met eenvoudige technieken en in vrij korte tijd nog best iets leuks kunt maken, ga je dat haast geloven!

Het voordeel van schilderen op de iPad is ten eerste dat ik geen extra materialen aan hoef te schaffen en ten tweede geen rotzooi in huis of vlekken in m’n kleren heb. Yay for digital art!