Andere tijden vragen om een andere aanpak. Dat schreef ik al in het artikel van dinsdag. Je leert je focus verleggen of zelfs veranderen, je leert omdenken en flexibel(er) zijn. Persoonlijk merk ik dat ik na een héél onrustige week waarin ik vooral veel frustratie, angst en woede heb gevoeld, ondanks de nog onveranderde situatie nu toch in een wat rustiger vaarwater ben gekomen.

Ik vind het fijn om te merken dat mijn omgeving nu ook serieus bezig is met de voorgeschreven social distancing, waardoor ik op een minder stressvolle manier de stad in kan als dat nodig is en zie afstand houden inmiddels niet langer dan iets wat een beetje asociaal en onaardig overkomt, maar haast als beleefdheidsvorm. Want, zoals ik gister op Twitter al schreef, zeg je daarmee feitelijk tegen de ander: “Ik respecteer jou, ik hou rekening met jou.” Mooier kan niet toch?

Ook merk ik dat ik het momenteel heel fijn vind om iets voor een ander te doen. Ik ben niet van het vrijwilligerswerk en omdat ik zelf al liever niet meer dan nodig buiten kom, ben ik ook niet van plan om dingen te gaan doen als boodschappen voor andere mensen. Desondanks vind ik het wel fijn om wat lichtpuntjes te verspreiden, op een manier die meer bij mij past.

Zo is eigenlijk het idee geboren om de komende tijd elke dag iets voor iemand te doen. Dat hoeft geen enorm gebaar te zijn, maar gewoon iets aardigs. Omdat het momenteel niet echt een goed idee is om bijvoorbeeld dat bejaarde vrouwtje te helpen haar boodschappen in te laden of iemand te helpen met oversteken, moet je andere mogelijkheden zoeken en wat is er dan leuker dan je creativiteit in te zetten en daarmee mensen (hopelijk) een glimlach te bezorgen.

Zelfs voordat dit idee vaste vormen aan ging nemen, heb ik de afgelopen anderhalve week al meerdere keren dit soort dingen gedaan. Overigens is het niet de bedoeling dat ik dit als een soort challenge ga zien. Op het moment dat ik dat doe, verplaatst de focus en wordt het een soort uitdaging waaraan ik moet voldoen en dat is niet wat ik wil. Het is een doel, iets waar ik naar streef, maar als het een dag niet lukt, is het geen kwestie van een verloren wedstrijd.

Misschien klinkt het ergens ook wel een beetje tegenstrijdig. Ik die altijd roep geen mensenmens te zijn. En dat ben ik ook écht niet. Ik kan ook best wel eens mopperen op anderen, ben in mijn leven al heel vaak bedrogen uitgekomen, zwaar benadeeld en teleurgesteld als het om ‘andere mensen’ gaat en dan toch juist iets aardigs voor anderen doen, zelfs voor vreemden? Ja!

Waarom? Omdat ik het belangrijk vind om goed te doen, misschien zit daar zelfs wel een stukje idealisme in verstopt. Ik wil op mijn manier laten zien dat je ‘ondanks alles’ een voorbeeld kunt zijn voor anderen. Alsof je met een aardig gebaar, glimlach of een vriendelijke blik wilt zeggen: “Zo kan het ook!” Het gaat me niet om ‘aardig gevonden worden’, het gaat er puur om dat ik het fijn vind om met een klein gebaar andermans dag nét iets fijner, leuker of lichter te maken.

Er zijn genoeg mensen die door nare ervaringen verbitterd en haatdragend zijn geworden. Die hetzelfde negatieve gedrag hebben geadopteerd van degenen die hen hebben benadeeld. Ik zal andermans keuze nooit in twijfel trekken, maar in mijn leven wil ik geen plaats maken voor haat en verbittering, ook al heb ik natuurlijk ook weleens mijn donkere momenten. Zoals iedereen.

Zoals ik al schreef, zijn er dus al verschillende dingen geweest die ik in de afgelopen anderhalve week voor anderen heb gedaan. Onderstaand een lijstje…

Kaartje voor de postbezorger

17 maart

Een leuk kaartje gemaakt wat ik geprint en gelamineerd heb en op de voordeur hang als ik een pakketje verwacht. Ondanks dat de bezorgers van PostNL zich ook keurig aan de RIVM-richtlijnen schijnen te houden, vind ik het idee dat ik een pakketje aan moet nemen toch niet echt prettig momenteel en daarom hang ik dus dat briefje op.

Voorheen deed ik dat overigens ook al wanneer ik weg moest. Omdat de oude versie wat verfomfaaid was, dit keer een extra leuke gemaakt waarop ik de bezorger in kwestie ook nog een fijne dag wens.

18 maart

Een illustratie met de tekst ‘hold on’ gemaakt om iedereen in deze lastige tijd een hart onder de riem te steken en deze op mijn socials geplaatst. Hier zie je ‘m op Twitter.

19 maart

Al jarenlang haal ik In voorjaar en zomer elke week twee doosjes aardbeien bij de fruitkraam die op zaterdag in de stad staat. Nu hebben die mensen voor dit jaar geen vergunning gekregen en daar baal ik van.

Gelukkig blijken ze voorlopig op maandag wel op de weekmarkt te staan, dus kon ik toch m’n eerste aardbeien van 2020 halen. Omdat ik zo blij ben dat ik weer aardbeien kan eten, maakte ik een vrolijke illustratie voor ze die ik via Facebook heb gestuurd en ook op een kaartje geprint, wat ik maandag heb gegeven.

22 maart

Ik printte de illustratie met ‘Hold on’ die ik pas tekende uit op een mooi kaartje en ben die ‘s avonds bij de huisartsenpraktijk in de brievenbus bus gaan stoppen. Wel gemaakt én gepost met wegwerphandschoentjes aan, omdat ik geen enkel risico wilde vormen. Zelfs al heb ik niet het idee dat ik momenteel iets onder de leden heb.

Pakketje voor mijn moeder

23 maart

Via de website Kaartje2Go een pakketje aan m’n moeder laten sturen bestaande uit een kaart met deze vlinder-illustratie en een doosje thee met de tekst ‘Hug in a cup’ op de zakjes geprint.

Nadat ik had gelezen dat Yvonne van De Buurvrouw én De Buurman na meerdere slapeloze nachten toch had besloten voorlopig haar twee winkels te sluiten, besloot ik speciaal voor haar een leuke cactus-illustratie te maken die ik op haar Facebookpagina postte. Ze vond ‘m erg tof!

24 maart

Ik maakte een illustratie van een kat en postte die op de Facebookpagina van Alex, die jarig was, maar in haar eentje haar verjaardag moest vieren vanwege corona.

25 maart

Tijdens een extra lange avondwandeling met Bas (zó fijn dat het al langer licht is) een wederom zelfgemaakt kaartje in de brievenbus gestopt bij Sander, die momenteel ook verplicht thuis zit.

Zoals je ziet, ben ik dus al behoorlijk ‘goed bezig’ geweest en het voelt zó fijn om dit soort dingen te doen. Ik loop eigenlijk ook al een week met het idee om iets voor ouderen te doen, waarbij ik bijvoorbeeld denk aan kaartjes met zelfgemaakte illustraties afgeven bij een verzorgingstehuis.

Maar daarbij loop ik wel tegen wat problemen aan. Ten eerste is het best een kostenpost om een hoop kaartjes te printen (inkt en papier) en daarnaast kan het virus ook via karton en papier worden overgedragen en ook al geloof ik niet dat ik het heb, ik wil ook geen enkel risico nemen.

Ik zag op Facebook bij Coronahulp Gorinchem ook dit oproepje van iemand die voorstelde om met de mensen die op creatieve wijze iets voor anderen willen doen, de koppen eens bij elkaar te steken. Vooralsnog heb ik daar niet op gereageerd omdat groepsactiviteiten niet mijn ding zijn en ik het juist fijn vind om op mijn eigen manier iets te doen. Maar wie weet bedenk ik me nog.

Doe jij ook iets om anderen te helpen of een lichtpuntje voor ze te zijn?