Sinds het weekoverzicht, bleef het stil op m’n blog. Ik was veel bezig met tekenen en ondanks dat ik een paar keer met een knipperende cursor op het scherm voor me zat, wist ik niets om over te schrijven, anders dan het artikel van vandaag. En met het schrijven daarvan wilde ik wachten tot mijn laatste tekening af zou zijn.

Ondanks dat ik een paar maanden geleden besloot om juist mijn foto’s grotendeels inspiratie te laten zijn voor artikelen die ik schrijf, maak ik ook al zo’n twee maanden amper foto’s en om nu een artikel te wijden aan de paasdecoratie in het Piazza Center, mijn gescheurde jeans of hoe gelukkig ik word wanneer ik het perfecte bakkie koffie heb gezet. Tja. Dat is nu niet echt paginavullend of interessant!

Vandaag wil ik je wat creaties laten zien die ik gemaakt heb in ProCreate. In dit artikel schreef ik al dat ik een nieuwe iPad heb en ook met bovengenoemde app kan werken. Ik doe al jaren veel met grafische vormgeving op de pc, maar voor digitaal tekenen is zo’n pc niet geschikt en dat is precies wat ik wel graag wilde!

Kleine side note: Wellicht overbodig, maar het is dus niet toegestaan om mijn tekeningen en illustraties zonder toestemming te gebruiken. Just saying…

Hoe het begon

De eerste paar dagen dat ik mijn iPad had en de app ProCreate had geïnstalleerd, had ik nog geen Apple Pencil en ik weet inmiddels uit ervaring dat dat toch een stuk prettiger werkt. Echt gedetailleerde tekeningen maken zat er nog niet in, sowieso moest ik de app leren kennen en ben ik vooral wat aan het experimenteren geweest.

Mijn allereerste creatie was deze galaxy en vervolgens tekende ik, met mijn vingers dus, een soort cartoon-poppetje. Ik denk dat dit schattige beertje mijn derde of vierde creatie was. Ik hou van deze ‘losse’ nonchalante stijl.

Schattig beertje

Portretten

Ondanks dat ik vooral het maken van illustraties in gedachten had, was ik na drie dagen al bezig met mijn eerste portret: Het natekenen van een foto van mezelf. Eigenlijk had ik me daarop flink verkeken, want ik had gedacht dat ik dat wel ‘even’ zou doen en daardoor ook niet echt de moeite genomen om een echt geschikte foto te zoeken. Ik postte deze al in het artikel over m’n nieuwe iPad en als ik deze vergelijk met wat ik nu neerzet, heb ik al veel vooruitgang geboekt!

Niet lang daarna volgde een portret van Mark ‘Little Markie’ Owen, die ik tekende voor iemand die toevallig jarig was op die dag (en fan van hem) en daarna volgde Elvis, een portret wat ik voor m’n moeder tekende. Gemiddeld zes uur spendeerde ik aan het tekenen van beide portretten.

Portrettekening Mark Owen (Take That)

Portrettekening Elvis Presley

Handlettering

Misschien kun je je herinneren dat ik een paar jaar geleden best actief was met handlettering. Iets wat ik nog steeds erg leuk vind, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik mezelf gewoon niet zo goed vind en dat voor mij een hoofdreden is geweest dat ik het bijna nooit meer doe. Guess what? Dat kun je dus ook uitstekend doen in ProCreate en dankzij een handige functie genaamd streamline, kan ik opeens veel mooier en vloeiender schrijven. Yay!

Desondanks mag ik ook bij digitaal handletteren nog wel wat bijspijkeren, maar het werkt in elk geval heel leuk en prettige bijkomstigheid is dat ik alleen een tablet op de tafel voor me heb liggen en niet een heel arsenaal aan pennen en stiften. Hieronder enkele handlettering creaties die ik ook opgeleukt heb met wat kleine tekeningetjes.

Tekenen op krijtbord, maar dan anders

Vintage style handlettering

Illustreren

Ondanks dat ik aanvankelijk had gedacht ProCreate vooral te gaan gebruiken voor illustraties, ben ik enorm enthousiast over het feit dat je er in feite elke mogelijke stijl mee kunt maken. Of je houdt van impressionistisch schilderen, schetsen, aquarel, cartoontekenen, manga, handletteren of het maken van illustraties.

Het kan allemaal en juist omdat je ook extra brushes kunt downloaden van internet (betaald én gratis), zijn de mogelijkheden praktisch onbeperkt. Hieronder enkele illustraties die ik de afgelopen weken heb gemaakt.

Vlinder

Illustratie met handlettering

Boeket in aquarel

Meesterwerk

Mijn mooiste en meest tijdrovende creatie tot nu toe, is het portret wat ik van mijn vader tekende. Ik heb er 18 uur en 25 minuten aan gewerkt (grappig dat je dat kunt zien bij je statistieken in ProCreate) en het bevat meer dan 34.000 brush strokes.

Ik kwam op het idee dit te doen, omdat het vandaag precies twee jaar geleden is dat mijn vader overleed. Vorig jaar maakte ik nog een potloodschets van toevallig dezelfde foto, dit keer werd het dus een digitale portrettekening. Het is niet zo dat ik zoiets elk jaar wil gaan doen, het kwam zo uit.

Je eigen creatie een meesterwerk noemen is niet iets wat bij mij past. Ik ben liever bescheiden en blaas zéker niet graag van de toren. Toch vind ik deze bijzonder goed gelukt en heb ik eerlijk gezegd ook mezelf versteld doen staan, omdat ik niet dacht dat ik zó realistisch kon tekenen. Tot in de kleinste details heb ik ‘t uitgewerkt. Van het wratje boven zijn wenkbrauw tot het litteken op zijn neus en slotje van de ketting.

Een wereld aan creativiteit

Zoals ik een stukje terug in dit artikel al schreef, ben ik héél enthousiast dat je in ProCreate met alle mogelijke teken- en schilderstijlen kunt werken en ik ben volop aan het experimenteren. Ik weet wat ik leuk vind, wat bij me past, maar ik vind ‘t ook erg leuk om nieuwe technieken en stijlen uit te proberen en behalve dat het toffe eindresultaten oplevert, is het ook haast therapeutisch om hiermee bezig te zijn.

Waar ik bij werken met fysieke materialen op een gegeven moment juist verstrikt raak in de mogelijkheden of materialen die ik wil hebben, maar vervolgens niet gebruik, of gewoon het gebrek aan puf om al die spullen van stal te halen voor een tekeningetje, heb ik dat nu niet. Alles is compact en overzichtelijk en dat maakt het aantrekkelijker en prettig om mee te werken.

Ik wil me dus ook niet gaan vastpinnen op een bepaalde stijl. Dat doe ik nergens mee en dus ook niet met tekenen. De vrijheid die mijn vader zo nastreefde in veel dingen heb ik van hem geërfd, al uit dat zich bij mij in heel andere dingen dan bij hem.

Ik laat me niet aan banden leggen. Niet door mensen, niet door een kledingstijl, niet door wat ik op mijn blog schrijf en ook niet met mijn creatieve uitspattingen. Variatie is voor mij echt van levensbelang.

Verzoekjes doe ik ook niet, wel heb ik al vanaf de eerste dag dat ik met ProCreate werk, de wens om ook een mooi portret van Gary Barlow te tekenen. Mijn handen jeuken om daarmee aan de slag te gaan, maar omdat die op de één of andere manier minstens zo perfect en gedetailleerd moet worden als die van m’n vader, kan ik er wel op rekenen dat ik daar ook heel wat tijd aan kwijt ben en dat moet ik wel in kunnen passen. Maar dat ie er komt, is zeker!

Mocht je mijn tekeningen en illustraties leuk vinden, kun je op de hoogte blijven van nieuw materiaal in de speciaal aangemaakte fotomap op dit linkje. Alle creaties die ik tot nu toe heb gemaakt staan erin (dus nog meer dan wat ik hier heb laten zien) en alles wat er in de toekomst bij komt, zal ik daar ook in plaatsen.

Al vind ik het ook wel weel leuk om er af en toe iets over op mijn blog te schrijven om mijn creativiteit een beetje te showcasen. :-) En natuurlijk plaats ik ook regelmatig wat van mijn tekeningen op mijn Twitter en Instagram.