De coronacrisis raakt ons allemaal. Ook zo’n zinnetje wat ik de afgelopen dagen vaak voorbij heb zien komen. Veel mensen zitten thuis en als ik om me heen kijk op social media, vinden mensen het lastig zichzelf thuis te vermaken. Omdat ik niet anders gewend ben dan veel thuis zijn en mijn dagen indelen zonder structuur van buitenaf, heb ik wat tips die je kunnen helpen tegen verveling!

Structuur

Oké, dit klinkt héél gek uit de mond van iemand die juist averechts reageert op te veel structuur, maar voor de meeste mensen en zeker de werkenden onder ons, is een vaste structuur in hun leven toch wel een soort houvast. Op het moment dat dat wegvalt, zie je dat mensen niet goed weten wat ze met zichzelf aan moeten.

Ook als je thuis zit, is het wellicht een goed idee om toch een vaste dagindeling aan te houden en op vaste tijden op te staan. Maak desnoods een planning waar je je aan kunt houden, iets waar je ook nog eens een creatief projectje van kunt maken als je wilt! Structuur helpt niet zozeer tegen verveling, maar wel om je verstoorde levensstijl toch wat richting te geven.

Bingewatchen

Iets wat natuurlijk best wel voor de hand ligt, is je favoriete series bingewatchen of de ene na de andere film kijken. Zelf doe ik dit overigens nooit, omdat ik ten eerste niet van series houd en ten tweede onderhand wel weer wat anders wil doen als ik één film heb gezien.

Als kleine troost bieden KPN en Ziggo een maand lang het Film1 pakket gratis aan, iets waar je normaal dus voor moet betalen. Ook kinderzenders Nick Toons, Nick jr. en Nick Music kun je nu gratis bekijken. Leuk voor de eveneens thuiszittende kids. Heb je behoefte aan iets pittiger beeldmateriaal, moet je dit artikel even lezen.

Ga toch fietsen!

Na lang wachten lijkt de lente eindelijk haar intrede te doen en ondanks dat de timing wat lullig lijkt, kun je het ook van de positieve kant zien. Dat glas wijn op een terrasje kun je even vergeten, maar je kunt wél op pad met de fiets en met name als je een beetje de polder in trekt, kom je echt amper iemand tegen en ik spreek uit ervaring!

Zelf ben ik qua fietstochtjes altijd al op zoek naar plekken waar ik zo min mogelijk mensen tegenkom, maar in deze context komt dat ook nog eens heel goed uit. Sowieso hou je op de fiets vrijwel automatisch gepaste afstand van andere mensen omdat zij op de stoep lopen en jij op straat rijdt. Daarnaast ben je ook nog eens gezond bezig en is fietsen ontspannend.

Fietsen naar Zaltbommel

Grote schoonmaak

Misschien niet de leukste bezigheid, maar als je dan toch thuis zit, kun je net zo goed eens wat achterstallige klusjes wegwerken of je huis extra grondig schoonmaken. Sowieso is iets als een voorjaarsschoonmaak rond deze tijd helemaal geen gek idee.

Dat deden ze vroeger al! Ook de tuin zomerklaar maken is een doorgaans best bevredigend klusje (toevallig vandaag zelf ook gedaan), waar je in de meeste gevallen toch ook al gauw een paar uur mee zoet bent.

Body & Mind

Nu de sportscholen ook zijn gesloten, zitten veel mensen die het gewend zijn om toch minimaal één keer per week te gaan sporten, een beetje met de handen in het haar. Toch kun je thuis ook genoeg aan exercise doen. Dingen als sportmatjes en gewichtjes of een fitnesshoepel kun je bij een winkel als de Action al voor een paar centen kopen (moet je alleen wél naar een winkel).

Er zijn genoeg manieren om thuis toch wat aan beweging te blijven doen op een eenvoudige manier en zelfs zonder extra attributen. En natuurlijk kun je, zoals ik hierboven al schreef, fietstochtjes maken of gaan wandelen. Zolang je maar afstand houdt. Of je knipt een stuk touw af en gaat touwtjespringen in de tuin. Réken maar dat je dan fit uit deze crisis komt!

Om de stress die momenteel waarschijnlijk toch bij een groot deel van de bevolking aanwezig is, wat te verlichten (die van jezelf uiteraard), kun je bijvoorbeeld ook aan yoga of meditatie doen.

Ik doe zelf sinds ongeveer een jaar regelmatig aan yoga en merk dat het me echt helpt om meer rust in mijn hoofd te krijgen. Juist door je te concentreren op je ademhaling en de houdingen waarin je je lichaam moet buigen.

Crea Bea

Voor langere tijd thuis zitten is ook een mooie gelegenheid om je oude hobby op te pakken of iets nieuws te beginnen. Heb je altijd willen leren handletteren? Gewoon doen! Ook voor mannen zijn er genoeg opties op hobbygebied. Haal die racebaan weer van zolder, trek de sjoelbak uit het stof of pak je visspullen en ga erop uit. Leer programmeren, bouw een website of maak van jezelf een topkok!

De kinderen kunnen een boot of auto van Rijkswaterstaat vouwen, naar de tijdelijk gratis tv-zenders kijken en educatief bezig zijn met deze werkboekjes of een gratis oefen- en rekenprogramma. Zijn ze ook weer een paar uur zoet… Meer gratis content vanwege het coronavirus (vooral gericht op kinderen) vind je overigens hier.

Leesvoer

Wat is er nu fijner dan jezelf op te krullen op de bank met een kop koffie of thee en een fijn boek? Ook daar heb je nu opeens tijd voor. De bibliotheken zijn helaas in veel plaatsen dicht (zo niet overal), maar bij de meeste biebs kun je ook e-books lezen binnen je abonnement zonder extra kosten en natuurlijk zijn er ook heel wat via internet te krijgen. Betaald maar ook gratis.

Een platform (zowel online als via een app) waar je ook uren zoet kunt zijn met lezen is WattPad. Niet alleen kun je daar veel gratis content lezen, maar ook nog eens je eigen verhalen maken en uploaden. Misschien ook meteen een leuk idee: Schrijf je eigen boek!

Of meld je met je Amazon account voor Audible aan en beluister duizend-en één audioboeken. Pro tip: Vraag de gratis proefperiode van dertig dagen aan en beëindig je abonnement voor het eind van de maand. Dan betaal je dus niets, maar heb je wel een maand luisterplezier!

Helping hand

Er zijn heel veel mensen zoals ouderen en diegenen met al bestaande medische problemen, die niet alleen noodgedwongen thuis zitten, maar nu ook hun huis niet uit komen. Je kunt je tijd besteden door zulke mensen een handje te helpen.

Haal boodschappen voor ze, laat de hond uit of, als je zelf liever ook niet meer dan nodig blootgesteld wil worden aan anderen, kun je een bel maatje zijn voor mensen die door deze situatie helemaal geen contacten hebben.

Ondanks dat ik niet dol ben op sociale activiteiten, heb ik me na wat dubben toch aangemeld voor de Facebookgroep Coronahulp Gorinchem om te kijken of er ook iets is wat ik kan doen waar ik me niet al te ongemakkelijk bij voel, want ik wil toch wel graag helpen en ik zit ook te bedenken of ik niet iets dan doen met mijn illustraties, maar ik heb nog geen idee wat.

Work, work!

Last but not least: De meeste mensen zitten thuis met de bedoeling dat er ook nog wat gewerkt wordt. Dat is sowieso iets waar je je tijd aan kunt besteden. Op deze pagina vond ik een lijstje tips waarmee je rustig thuis kunt werken en ook hier en hier kun je lezen over optimaal thuiswerken. Of, zoals de titel van één van de artikelen luidt: Succesvol zijn in je joggingbroek.

Zit jij momenteel ook thuis? En wat doe je om de tijd door te komen?