Vandaag wil ik je graag kennis laten maken met iets wat ikzelf recentelijk heb ontdekt en waar ik behoorlijk enthousiast over ben, namelijk Dalgona coffee. Zoals je weet, drink ik de laatste jaren graag koffie, maar ben ik wel een fijnproever. Ik drink het ook niet elke dag, maar zie het echt als een genietmomentje. En als er iets nieuws is op koffiegebied, wil ik dat ook zeker uitproberen!

Dalgona coffee is al sinds januari een enorme hit op Instagram. Nou moet ik zeggen dat de kringen waarin ik me bevind op Instagram niet heel erg trendgevoelig zijn (lees: natuur- en stadsfotografie), maar ik kwam in aanraking met deze term via dit YouTube filmpje en ik wilde het liefst gelijk aan de slag om het zelf te proberen. Dat werd uiteindelijk een weekje later. :-)

Dalgona koffie komt oorspronkelijk uit Korea. Dalgona is een zoete lekkernij en één of andere Koreaanse acteur die deze koffie ontdekt had, vond dat deze naar bovengenoemde lekkernij smaakte en wijdde er op nationale televisie wat aandacht aan. Zo zie je maar dat niet alleen nare virussen zich razendsnel vanuit Azië kunnen verspreiden, maar ook fijne trends zoals deze koffie!

Toen ik maandagavond bij AH was voor wat boodschappen, nam ik gelijk een zak instant-koffie mee om het zelf te proberen. Helaas bleek het niet te werken met de variant die ik had gekocht, want die is voor instant cappuccino en bevat naast oploskoffie dus ook melkpoeder. Dat maakt vast niet uit, dacht ik. Dus wel. De substantie wordt bij lange na niet zo luchtig en dik als dat de bedoeling is, dus die bewaar ik maar voor de snelle cappuccino-trek.

Dalgona coffee

Omdat ik het toch voor elkaar wilde krijgen, ben ik gisteren in een andere winkel waar ik toch nog moest zijn, maar een pot Nescafé Gold gaan kopen (what else). Dat schijnt sowieso wel een goede te zijn onder de oploskoffie’s (iets wat ik normaal gesproken echt nóóit gebruik), dus die ging mee naar huis, waar ik meteen aan de slag ging met de benodigde ingrediënten!

Het leuke van Dalgona Coffee is dat je het héél gemakkelijk en snel zelf kunt maken met dingen die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Je doet twee eetlepels oploskoffie, twee eetlepels heet water en twee eetlepels suiker in een kom en gaat dat mixen. Het is haast niet te geloven, maar dat is écht alles. Belangrijk is dus wel dat je oploskoffie gebruikt en geen filterkoffie of gemalen koffiebonen. De ‘magic’ schijnt alleen te ‘happenen’ met instant koffie (oploskoffie).

Al vrij snel nadat je begonnen bent met mixen (dat kan met een garde of mixer en ik denk ook wel met een blender), zie je de substantie van kleur veranderen. Je begint met een donkerbruin goedje en al snel wordt het lichter. Uiteindelijk heb je na een poosje mixen (vijf minuutjes of zo, misschien iets langer) een vrij lichte, karamelkleurige substantie die heel dik, lobbig en luchtig is.

And now the fun starts! Je kunt de whipped coffee, om er maar even een dure term tegenaan te gooien, op verschillende manieren verwerken. je kunt wat koude melk in een glas schenken en daar je gemixte koffie overheen lepelen, of je doet het op warme melk, opgeklopte melk, koude melk met ijsklontjes en ik denk dat het zelfs ook heel lekker is met wat losgeschept roomijs.

Dalgona Coffee met een beetje Benco

Het meest bijzondere van de Dalgona coffee is dat de opgeklopte substantie dus gewoon op je melk blijft liggen. Bovenop vloeibare, dunne melk. Dat is toch bijzonder! En het is ook niet dat het er vervolgens alsnog binnen 5 seconden als de Titanic in zakt. Tenzij je gaat roeren, blijft het gewoon liggen. Om het te drinken, is het overigens wel handig om alles een beetje te mengen, anders gutst de melk onder de koffie door je keel in en dat is niet praktisch.

En dan de smaak. Niet onbelangrijk! Het eerste wat in me opkwam, was de smaak van gebrande koffiebonen in combinatie met caramel. Ondanks dat er geen warmte aan te pas komt, lijkt er toch een soort karameliseringsproces plaats te vinden en dat geeft het goedje een prettige zoete smaak die toch echt anders is dan wanneer je ergens gewoon een schepje suiker aan toevoegt.

Behoorlijk sterk van smaak is het dus ook wel, maar doordat je ongeveer twee derde melk gebruikt op één derde koffie, compenseert dat goed. De verhoudingen melk en koffie zijn eigenlijk net als bij een latte macchiato. Alleen is dit natuurlijk wel héél iets anders. Ik ben echt enthousiast geworden van dit supersimpele en snelle recept en behalve dat het er erg leuk uit ziet, is het ook nog eens heel lekker en kun je er leuk mee variëren. Dit is een blijvertje!