Vragenlijstjes blijven een aantrekkingskracht op me uitoefenen, net als mijn zes jaar oude mountainbike dat nog altijd doet, dus wat is er dan leuker dan die combineren! Ik kwam op deze blog een tag tegen en besloot er werk van te maken. Ik schrijf regelmatig over fietstochtjes, maar informatie over mijn fiets en waarom fietsen voor mij zo fijn is, heb ik eigenlijk nooit gedeeld. Dus is dit een mooie gelegenheid!

Van welk merk is je fiets en waarom die keuze?

Ik heb een mountainbike van het merk Cube, type Analog 29er. Waarom die keuze? Cube is een goed merk in deze categorie en ik wil wel een beetje een degelijke stalen ros waar ik jaren plezier van heb. Sowieso spraken de modellen en designs van dit merk me erg aan. Mijn vorige MTB was een knalgele Gary Fisher. Dit merk bestaat inmiddels overigens niet meer.

De keus voor een mountainbike is wellicht wat bijzonder voor een vrouw. Ik kwam voor het eerst in aanraking met dit type fiets toen ik nog op school zat en ik was gelijk verkocht. Ik heb als kind ook maar één gewone ‘grotemensen-fiets’ gehad, voordat het een mountainbike werd en bleef.

Ik hou van het sportieve en stoere karakter van deze fiets, ben verliefd op het geluid wat de banden maken en ondanks dat je zou zeggen dat zo’n gebogen houding niet prettig is, zit ik juist écht niet lekker op een gewone fiets. Dit is gewoon mijn ding.

Fietsen door Munnikenland

Wat is voor jou een reden om te gaan fietsen?

Wat niet, zou ik haast zeggen. Naast dat fietsen mijn sport, mijn hobby én mijn therapie vormt, is het ook mijn enige vervoermiddel, dus of ik nu een boodschap moet doen bij Albert Heijn, mijn kop leeg moet rijden omdat ik te veel stress heb of dat het heerlijk weer is voor een fietstochtje, er is altijd wel een reden om op de fiets te stappen. Langer dan een week staat ie nooit stil.

Beste, mooiste of fijnste fietstocht ever?

Ondanks dat het een pittig tochtje was vanwege wind, heb ik fijne herinneringen aan mijn ritje over den Bosch van 100 km. Het jaar ervoor was ik naar de binnenstad van Utrecht gereden op een zonovergoten Hemelvaartsdag.

Dat moment dat je op je fiets de stad in rijdt waar je normaal eigenlijk alleen met de auto of het OV komt, machtig mooi. Ook het korte ritje door Parijs staat in mijn geheugen gegrift. En dan met m’n fiets voor de Eiffeltoren staan voor een foto.

Goede vrienden met de fietsenmaker?

Goede vrienden is een groot woord, maar ik kom er graag en regelmatig. Niet omdat mijn fiets om de haverklap problemen vertoont, maar omdat ik ‘m graag goed onderhoud en al bij het minste rammeltje of kraakje bij de fietsenmaker sta.

Ik kom ook al zestien jaar bij dezelfde, dus dan ken je elkaar inmiddels ook wel een beetje. Het zijn mensen met enorm veel passie voor hun vak en een brede expertise, maar ook eerlijk en niet alleen maar uit op winst.

Kun je je eerste fiets nog herinneren?

Mijn kinderfiets kan ik me niet  herinneren. Wel dat ik nog héél lang met zijwieltjes ben blijven rijden, omdat ik niet zonder durfde te fietsen. Best wel een lachertje als je ziet wat voor eenheid ik tegenwoordig vorm met mijn bike en ook niet bang ben voor een flinke hobbel of takken op de weg. Mijn eerste normale fiets was zo’n opoefiets, een witte volgens mij. Dat was dan ook gelijk de enige gewone fiets die ik heb gehad.

Ik als ukkie op mijn fietsje

Je laatste of grootste fietsblunder?

Het klinkt misschien arrogant om te zeggen, maar ik maak gen blunders, sowieso niet met de fiets. Ik let altijd goed op in het verkeer en houd me aan verkeersregels. Alleen andere mensen vertikken dat nogal eens, wat bij mij soms voor ergernis zorgt die ik ook weleens wil uiten op mijn typische recalcitrante manier. Maar blunders? Nee.

Het enige wat in de buurt komt is dat ik 4 jaar geleden een doorgetrokken lijn die een opstaand randje had voor slechts een lijn aanzag. Mijn wiel raakte dat randje op een ongelukkige manier, fiets uit balans en vervolgens lag ik binnen een paar tellen op de grond met een gat in m’n knie, wat 3 maanden heeft geduurd om dicht te groeien.

Ik kan me dat ritje overigens goed herinneren. Ik was via Hardinxveld en Giessen-Oudekerk gereden en was net aan de terugweg begonnen. Ik was na de val gelijk opgestaan en weer verder gereden, maar behalve een papieren zakdoekje waar ik het ergste bloed mee had proberen te deppen, had ik niets bij me. Hoeveel mensen ik onderweg niet tegen ben gekomen die met een lichtelijk groen gezicht naar mijn been wezen en vertelden dat mijn knie bloedde. Joh, serieus?

Grootste fiets-ergernis?

Mensen die zonder licht rijden. Man, man, man wat stoor ik me daaraan. Ik snap het ook niet. Is dat egoïsme? Zo van: Ik zie alles prima dus hoeft dat licht niet aan? Hoeveel werk is het nu helemaal om dat knopje in te drukken of een paar nieuwe batterijen in die fietslamp te bonjouren. Ik kan me behoorlijk ergeren aan andere weggebruikers die lak hebben aan verkeersregels en daarmee mij in gevaar brengen.

Hoe vaak dat ik ook al niet bijna op de motorkap van een auto ben beland die dacht nog wel snel even voor dat stomme fietsertje de bocht om te zeilen. Terwijl ik groen licht had. Wat ik dan doe? Rustig van mijn fiets af stappen midden op de weg, eens naar het stoplicht wijzen en dan op mijn gemak weer opstappen en verder rijden. Had je zo’n haast dan? Jammer!

Dat bedoel ik dus met recalcitrant. Voor iemand die doorgaans juist heel rustig en beheerst is, kan ik in het verkeer toch nog weleens goed nijdig worden. Ik zal absoluut nooit gaan schelden of schreeuwen, maar iemand op zo’n manier een lesje leren ben ik dus niet vies van.

Fiets + Zonsondergang = Perfectie

Gebruik je je telefoon tijdens het fietsen en waarvoor?

Al jaren voordat je mobiel gebruiken op de fiets strafbaar werd, had ik een stuurhouder. Sowieso is het als slechtziende vragen om problemen als je met je telefoon in je hand op de fiets zit, dat kan een baby nog bedenken en dat heb ik dus nooit gedaan. Mij te link!

Ik heb een robuuste telefoonhouder van het merk Topeak. Kost wat, maar kan tegen een stootje en daarnaast zit er een handig systeem op waarmee je de houder in hoogte kan verstellen en alle kanten op kan draaien.

Omdat ik graag filmpjes maak tijdens het fietsen, is dat erg handig. Verder gebruik ik mijn telefoon om foto’s te maken, maar daarvoor stap ik dus altijd af. Muziek luisteren doe ik ook onderweg via Spotify op m’n telefoon. Oortjes inpluggen en gaan!

Heb je nog fietswensen?

Hmm, niet echt denk ik. Ik ben nog altijd heel gelukkig met mijn Cube, ondanks dat de lak hier en daar hier en daar al wat minder mooi begint te worden. Maar dat zijn kleine plekjes en dat doet geen afbreuk aan hoe de fiets rijdt en functioneert.

Dus ik hoop er nog héél veel kilometers op te kunnen fietsen. Sowieso zijn mountainbikes doorgaans ook best prijzig, dus als het even kan wil ik de aanschaf van een nieuwe fiets zo lang mogelijk uitstellen!

Als het gaat om ritjes heb ik momenteel geen speciale wensen, plaatsen waar ik heen zou willen rijden na Utrecht en Den Bosch. Zo’n idee komt in de meeste gevallen ook spontaan opzetten en ondanks dat zo’n grote rit wel wat voorbereiding vereist, ga ik mezelf niet opleggen dat ik zoiets per se elk jaar moet doen. We zien wel wat de toekomst brengt!

Gelukkig woon ik in een omgeving waar je alle kanten op kunt. Denk aan een ritje door de Biesbosch, de polder van Brabant in, dijkjes rijden in de richting van Leerdam of langs kronkelende watertjes in de Alblasserwaard. Opties genoeg en daar hoef je niet eens enorme afstanden voor te rijden. Dat is een groot voordeel van deze regio.