Na het afronden van de portrettekening van Gary Barlow, inmiddels alweer een maandje geleden, lag het een aantal weken still qua tekenen en illustreren. Dat GB-project was zó intensief geweest op meerdere manieren dat ik even time-off nodig had. En dat kan gewoon. Ik teken voor mezelf, voor mijn eigen plezier en er is niets mis mee om even niets te doen. De boog kan niet altijd gespannen zijn tenslotte!

Maar vroeg of laat gaat het (gelukkig) toch weer kriebelen en kreeg ik ook inspiratie voor dingen. Het idee waar ik inmiddels al een paar dagen mee rondliep, was iets met de tekst ‘Hey June’. Niet alleen een warm welkom aan de maand juni, wat toch wel mijn favoriete maand van het jaar is. Maar ook een kleine referentie naar én ode aan één van mijn meest favoriete Beatles-liedjes ooit. Hey Jude.

Ik ben sowieso van jongs af aan al enthousiast geweest over de muziek van The Beatles en zie ze nog altijd als één van de grondleggers van de hedendaagse popmuziek. Als kind luisterde ik er al naar, al ben ik – als seventies-kid – niet eens echt ‘van die tijd’.

Naast bandjes van The Shadows (lekker vintage) en de complete collectie Synthesizer Greatest waar ik gék op was omdat ik zelf ook zo’n ding bespeelde en dus ook van dat soort muziek hield, luisterde ik dus ook graag naar Beatles-muziek.

Ik heb sowieso altijd een voorkeur gehad voor oudere muziek en draaide zelfs de singeltjes uit m’n moeders jeugdjaren grijs! Mike Oldfield, Jeff Wayne, Art Garfunkel en meer ‘ouwe meuk’. Maar ik hield ervan. En nog steeds!

Ik vind het sowieso leuk om iets met lyrics te doen in mijn illustraties. Sowieso word ik vaak wakker met de meest random liedjes in m’n hoofd en als ik zin en tijd heb, doe ik daar dan iets mee. Dat ik een verwijzing maak naar een Beatles-liedje is overigens niet voor het eerst. In dit artikel van eind april kon je er al één zien met de tekst ‘Here comes the sun’. Ook een beetje met hetzelfde thema!

En dit is het geworden. Gisteravond (donderdag) gemaakt. Grappig genoeg begin ik vaak met een idee en uiteindelijk verandert het ontwerp gaandeweg dan tóch, omdat ik bepaalde dingen als ze eenmaal op papier (of op mijn iPad in dit geval) staan, toch nét iets minder mooi vind.

Dat vind ik het verrassende van dit soort illustraties maken: dat ze negen van de tien keer net iets anders uit de verf komen dan ik aanvankelijk voor ogen had. Gelukkig wel op een betere, mooiere en meer gedetailleerde manier, en niet juist andersom!

De afbeelding doet met qua kleurgebruik, stijl en textuur, behalve aan de zomer óók denken aan de hippietijd. Wat ook aansluit op de verwijzing naar bovengenoemd liedje. Ik heb er drieënhalf uur over gedaan en ben tevreden met het resultaat.

Juist dat vind ik het leuke van tekenen op een tablet: Je kunt in principe alle kanten op qua stijlen en materialen zonder dat je elke keer nieuwe materialen aan moet schaffen. En zonder rotzooi of vlekken op tafel of vlekken op je kleren. Ook mooi meegenomen. :-)

Wat is jouw favoriete maand?