Ik teken inmiddels zo’n vier maanden in ProCreate en ondanks dat ik al vrij snel een stijl had gevonden die qua workflow en ontwerp echt mijn ding is, vind ik het ook superleuk om steeds weer mijn grenzen te verleggen en nieuwe dingen te proberen.

Zo ben ik bijvoorbeeld nooit bepaald een ster geweest in werken met waterverf op de traditionele wijze en wilde dat dus ook in ProCreate aanvankelijk niet lukken. Ik zie dat niet als een teken dat ik iets niet kan, maar als een duwtje in de rug om beter m’n best te doen, meer te experimenteren en net zo lang door te gaan tot het wél lukt.

Hetzelfde gold min of meer voor animaties. Ik weet hoe het werkt, ken het proces (beeldje voor beeldje de animatie maken) omdat ik in een ver verleden al eerder zelf getekende gifjes maakte, maar dan op de computer. Deze hieronder bijvoorbeeld, pixelig en wel, dateert uit 2004 en is dus ook van mijn hand.

Maar wat me vooral weerhield van het maken van gifjes, was de gedachte dat dat écht belachelijk veel tijd zou gaan kosten, aangezien er in het tekenen van een gemiddelde illustratie vaak al enkele uren zit.

Dat is op zich natuurlijk niet erg, maar tekenen op zich is leuker dan steeds objecten of lagen kopiëren en plakken en er stukjes aan toevoegen, of zelfs het hele ding een keer of 50 opnieuw moeten tekenen en invullen.

Toch zijn er meerdere manieren waarop je animaties kunt maken en ondanks dat je nooit in een paar minuten klaar zult zijn en dat ook niet je doel moet zijn, heb ik nu wel een methode ontdekt waarbij je in ‘relatief’ korte tijd een leuk gifje kunt hebben van een volledig zelf getekende illustratie. Gifjes maken van bijvoorbeeld een YouTube video is aanzienlijk sneller, maar die heb ik nooit leuk gevonden.

Wat ik tot nu toe gemaakt heb, wil ik in dit artikel graag met je delen. Het zijn er nog maar twee, maar ik ga voor kwaliteit boven kwantiteit en ik doe qua tekenen van alles door elkaar. Net waar m’n hoofd naar staat.

Dat is dus de eerste, of eigenlijk klopt dat niet, want de allereerste gif die ik maakte in ProCreate was een katje met hart, die ik eigenlijk niet zo heel mooi vind, dus ook niet rechtstreeks in dit bericht zet. Je kunt ‘m nog wel bekijken op Twitter.

Ik kwam op YouTube een tutorial met een soortgelijk idee tegen en besloot me daardoor te laten inspireren. Het was alleen wel even puzzelen welke delen van de envelop waar moesten. Ik werk met lagen en dat kan ook als je animaties maakt, je moet de lagen die als één frame getoond moeten worden dan alleen groeperen.

Deze vind ik dus echt héél tof. Ondanks dat je een afbeelding als deze niet zo snel als sticker kunt gebruiken in bijvoorbeeld Instagram Stories, hou ik wel van het feit dat deze animatie meer ‘compleet’ lijkt, omdat deze ook een achtergrond heeft.

In feite gebeurt er niet zo heel veel. Je ziet de wieltjes draaien en de tape van de ene naar de andere kant verplaatsen, maar juist dit soort animaties vind ik eigenlijk nog veel leuker en aparter dan bijvoorbeeld een poppetje wat loopt en ‘volledig’ beweegt.

Ik weet niet of je je de cinemagraphs herinnert die een aantal jaar geleden een enorme trend waren. In feit is dat niet meer dan een foto met bewegingselement. Soms moest je zelfs echt drie keer kijken om te zien wáár de beweging dan zat, want het was vaak heel subtiel. Dit is weliswaar geen cinemagraph, maar het idee is in zekere zin hetzelfde.

Naar verwachting kun je vanaf nu vaker handgetekende animaties op mijn blog en socials verwachten. Ik heb het volgens mij al eerder gezegd, maar de flexibiliteit en diversiteit die je aan de dag kunt leggen met ProCreate vind ik echt geweldig en ik merk dat het mijn creativiteit echt uitdaagt om zich verder te ontplooien. En daar ben ik blij mee, ook al teken ik gewoon voor de lol en voor mezelf.