Als je mijn blog al wat langer volgt, weet je dat ik ééns in de zoveel tijd weer eens de ‘kolder in de kop’ krijg en het één en ander aan werking en/of uiterlijk van mijn blog ga veranderen. De laatste keer dat ik dat deed was nog niet eens zó lang geleden (19 januari, 8 februari en 20 maart om precies te zijn), maar soms is er iets wat ik opeens niet (meer) mooi of goed genoeg vind en tja, dan maar aan de slag!

Nieuw lettertype

Het kwam eigenlijk doordat ik sinds kort het idee had dat de tekst van mijn artikelen kleiner was dan eerst. Gecheckt of het scherm van mijn browser misschien verkleind stond (nee) en het aanvankelijk gewoon maar gelaten voor wat het was. Totdat ik gister besloot eens nader onderzoek te doen en wat stylesheets na te kijken of ik misschien ergens per ongeluk iets veranderd had.

Dat was niet het geval, maar ik wilde nu toch eigenlijk wel grotere tekst en ach, als ik dan toch bezig was, gelijk maar en ander font. Het oude font was Open Sans, was op zich een heel prima en duidelijke leesletter is, maar ik heb een voorkeur voor een wat meer rond lettertype en degene die ik nu in gebruik heb (Inter), was gelijk ‘in de emmer’. De tekst grootte heb ik ook iets verhoogd en het resultaat is een rustige en prettig leesbare tekst. En dat is precies hoe ik het wil hebben!

InterFont
Artikelen updaten

Nadeel van een nieuw lettertype, is dat zinnen van bestaande content anders worden afgebroken. Aangezien ik echt een allergie heb voor alinea’s waarbij maar één woord op de laatste regel staat, voel ik de drang om alle artikelen na te kijken, maar dat is geen doen. Ik bewerk ze tot een paar maanden terug, pak er wat populaire artikelen bij en dan vind ik het wel prima. Een ander valt zoiets waarschijnlijk niet eens op.

Maar eenmaal bezig, wil het ook nog weleens gebeuren dat ik wat over het hoofd gekeken spelfoutjes eruit vis en zo wordt het al met al toch een soort optimalisatie van oudere artikelen. Ook niet verkeerd op zijn tijd! Ook goed voor je SEO.

Widget

De widget met ‘blog intro’ in de zijbalk zag er dus opeens ook iets anders uit nu ik een ander font in gebruik heb genomen. Behalve dat ik ervoor gezorgd heb dat alle woorden nu gewoon netjes binnen de alinea’s vallen, heb ik de tekst op zich ook voor een groot deel herschreven. Zoals ik volgens mij al eens eerder heb gezegd, huist juist bij dit soort statistische stukjes tekst het gevaar dat ze nogal outdated raken.

Zo stond er bijvoorbeeld ergens dat ik
‘al ruim 17 jaar blog’ terwijl dat er
inmiddels toch écht 20 zijn!

Koptekst

Zoals ik in het artikel van 8 februari al schreef, introduceerde ik een nieuw font voor de kopteksten, die hilarisch genoeg Barlow heet. Aangezien ik nog altijd tevreden ben met dit lettertype wilde ik daar niets aan veranderen, maar de subtiele schaduw eronder moest anders, omdat het meer leek op vetgedrukte tekst. Ik heb het één en ander uitgeprobeerd en ben uiteindelijk blijven hangen bij wat je nu ziet. Nog altijd subtiel, maar net iets ‘bijzonderder’.

Herschreven pagina’s

Ik scheef eerder vandaag nog op Twitter dat het altijd hetzelfde liedje is als ik eenmaal met mijn blog aan de slag ga. Het begint met één dingetje en eindigt ermee dat ik praktisch mijn halve site heb verbouwd. Zo ver wilde ik nu niet gaan, desondanks zijn er best wat dingetjes veranderd en verbeterd.

Zo besloot ik ook weer eens een blik te werpen op de statische pagina’s ‘Over Mij‘ en ‘Over de Site‘. De pagina over mij heb ik volledig herschreven en de inhoud is nu iets speelser en dynamischer en minder een opsomming van feiten. Op de pagina met info over m’n blog heb ik maar een paar dingen veranderd. Zo stond er ergens dat ik ‘al ruim 17 jaar blog’ terwijl dat er inmiddels toch écht 20 zijn!

E-mail template

E-mail template

Mocht je het nog niet weten, als je je aanmeldt voor e-mail notificaties (hier of in de zijbalk), krijg je dus een e-mail wanneer ik iets nieuws geschreven heb. De template die ik daarvoor gemaakt heb is een soort mini-EstrellaWeb, dus als ik elementen op de site verander, moet dat voor de volledigheid ook wel worden doorgevoerd in die template. De puntjes op de i, zeg maar!

Zoom functie

Toen ik die tekening van Gary had gepubliceerd, maakte ik gebruik van Sirv om een ‘zoomable’ versie van de tekening te kunnen laten zien. Eerder had ik allerhande scripts uitgeprobeerd, maar zonder succes. Maar Sirv liet na de proefperiode een enorm logo op mijn afbeeldingen zien en de WordPress plug-in WP Image Zoom die ik daarna probeerde, vond ik eigenlijk niet zo geweldig.

Vandaag kwam ik dan eindelijk iets tegen wat naar mijn zin was, in de vorm van de PinchZoomer jquery plug-in. Dit is geen WordPress plug-in maar een los pakketje wat aangestuurd wordt door jquery en CSS en welke je op elke site kunt gebruiken.

Ik heb de tool aangeschaft en heb hiermee eindelijk gevonden wat ik zocht. Nu ik best regelmatig artwork op mijn blog deel, vind ik het leuk om de bezoeker te kunnen laten zoomen op mijn tekeningen, zodat kleine details beter zichtbaar zijn. Kijk bijvoorbeeld nog maar eens naar de tekening van het Take That logo op deze link.

Smileys

Wat smileys betreft, ben ik van de oude stempel. Geen doldwaze emoticons voor mij, maar good old tekst smileys. Die met die dubbele punten en haakjes dus. Maar om nu te zeggen dat dat er zo leuk uit ziet in artikelen… Daarnaast heb ik ook weleens de vraag gehad wat ik nu toch in hemelsnaam bedoelde met die haakjes, streepjes en dubbele punten aan het eind van een zinnen. Ehhh…

In WordPress kun je met een simpel vinkje aangeven of je tekst smileys wilt of grafische. Maar die grafische vond ik echt ontzettend lelijk. Zó knalgeel en véél te opvallend. Dus wat doe je dan? Gewoon zelf iets maken. Dus heb ik een paar uur in een pixel-editor zitten pielen om smileys te maken die wél bij mijn blog passen. Om dat te laten werken moest ik wel wat aanpassen in de WordPress core, maar het resultaat mag er zijn!

😎 😯 🙁 ;-( 🙂 😕
😀 😛 😮 😡 😐 😉

Volgens mij heb ik nu alles wel gehad, nog een aardig lijstje wel. Grappig genoeg voelt het altijd weer leuker en lekkerder om te bloggen als ik weer dingen veranderd heb waar ik helemaal content mee ben.

Eigenlijk stond ik net op het punt iets te gaan schrijven toen ik dat met die tekst eens uit wilde zoeken en dan verzand je vervolgens dus van het ene in het andere ‘klusje’. Ach, weer om te gaan fietsen is het toch niet!